Friday, August 5, 2011

LAKSAM


Assalamualaikum...Malam2 makan laksam. Suka sangat sebab petang tadi sempat buat sendiri laksam ni. Bukannya takde yang menjualnya di pasar ramadhan tu, tapi rasa lebih puas dapat buat sendiri. Nampaknya boleh la dimakan sampai esok sebab tak ramai peminat di rumah ni, tapi yang penting aiii likeee!!!

Bagi yang berminat nak buat laksam sendiri macam akak boleh cuba resepi di bawah ni. Resepinya ni akak dapat dari Yani @ My R. Thanks kerana sudi berkongsi resepi ini yea... :)

SUMBER : YANI@MYRESEPI

BAHAN BAHAN - LAKSAM
  • 3 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 cawan air suam
CARA MEMBUATNYA
  1. Campurkan kesemua bahan di atas dan kacau sehingga sebati
  2. Panaskan pengukus
  3. Tuangkan adunan tepung secukupnya ke atas tudung periuk dan ratakan tepung itu
  4. Tutup pengukus & tunggu sehingga masak (lebih kurang 3 minit)
  5. Keluarkan tudung periuk dari pengukus dan tunggu sekejap sebelum tepung tadi diangkat keluar ke atas pinggan
  6. Gulungkan ia dengan kemas sehingga bercantum tepungnya sehingga habis

    UNTUK KUAHNYA - akak guna resepi yang akak tanya dari penjual laksam..ngee....:)
    • 10 ekor ikan kembong 
    • 6 ulas bawang merah dikisar
    • 4 ulas bawang putih dikisar
    • Sedikit halia dikisar
    • 1 sudu teh serbuk lada hitam
    • 2 mangkuk santan sederhana pekat
    • 2 asam gelugur
    • Garam secukup rasa
    • 1 liter air
    CARA MEMBUATNYA
    1. Ikan kembong dibersihkan dan dibakar atas non stick pan tanpa minyak
    2. Pisahkan isinya dari tulang ikan dan kisarkan dengan  sedikit air
    3. Campurkan kesemua bahan2 di atas ke dalam periuk dan masak dengan api sederhana sehingga mendidih
    UNTUK SAMBALNYA
    • 6 biji cili merah
    • 3 biji cili padi
    • Belacan bakar sebesar ibu jari
    • Sedikit garam & gula
    • 1 biji limau kasturi (diperah & diambil jusnya)
    CARA MEMBUATNYA
    1. Sama seperti buat sambal belacan, campurkan kesemuanya & tumbuk sehingga lumat
    ULAM2 ULAMAN
    • Kacang panjang
    • Bunga kantan
    • Daun kesom
    * Kesemua sayur ulam2an dihiris nipis dan dihidangkan bersama laksam & kuahnya.

    9 comments:

    1. mmm..yg ni sy tahu,tahu mkn-sedap! :))) bt blm prnh lg.nmpk mcm mudah,nnti nk kena try my hand at this recipe jg la..tq!:)

      ReplyDelete
    2. Deliah's Deli..tak de la susah sgt buatnya, cuma slow sikit bg akak yg x biasa buat tepung laksam tu, part nak keluarkan dr tudung periuk tu agak mencabar..cuba la nnt yea.. :)

      ReplyDelete
    3. Whoot whoot...kak Azlina...assalmualaikumwbh....haaaaaaaaaaaaa ni dinda nyer fav tau.....lucky beany suke....ekekekke...sedap tol nampak. Ayu mimjam repesi simpan dulu yer. Now ni nak minta izin copy pes resepi agar2 gula merah akak tu...:) Thanks..........ceeeeeeeeedap ngat!

      ReplyDelete
    4. tak pernah buat laksam lagi... Boleh gak try nanti..

      ReplyDelete
    5. Ayu Safieza@Humaira'..Waalaikumussalam, akak pun sgt2 suka laksam, 1st time membuatnya, selalu akak beli je, kes tgh rajin la tuu! x yah pinjam2 ambik je resepi tu, nnt dh buat boleh akak ngendeng mintak sikit yea.. :)

      ReplyDelete
    6. Harleena..Saya pun 1 st time buat laksam ni..memang best bila buat sendiri sbb dpt mkn berkali2.. :)

      Hanez..Sedap bagi yang suka makan laa, ada jugak org yg x reti makannya, di rumah ni ada la sorang tuuu.. :)

      ReplyDelete
    7. nmpk cntek jer laksam awk ni.. berkilat & gebu.. tp sy sarankan, ikan bakar tu better ditumbuk utk mndapatkan kuah yg putih & cntek.. ini resepi asli org Tganu... klu kite blend ikan tu, hasil kuah nyer akn jd kelabu mcm biase dijual di gerai2.. sambal nyer pulak, klu ikut resepi asli, belacan & garam di asingkan dlm pinggan yg lain.. bile kite nk mkn tuh, bru tabur garam, & lecek belacan dlm pinggan :) lg 1 tips, utk elakkan kuah mnjadi kelabu, perahkn limau nipis ke dlm kuah, sejurus shj kite tutup api nyer.. selamat mncuba.. sharing is caring ^__^

      ReplyDelete
    8. Shadila.Izani..Owh camtu rupanya..ok2 next time akak try buat cara mcm ni pula. mesti lebih sedap nanti ikut resepi yg original dr Tganu ni..Betul tu, kat gerai2 kuah dia mmg warna lebam je sama mcm yg akak buat ni..hik3..

      Thanks yea sebab sudi kongsi tip2 yg berguna dgn akak, appreciate sgt...sudi2 la singgah ke sini lg yea..Thanks again.. :)

      ReplyDelete

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...