Wednesday, August 10, 2011

AYAM MERAH MADU BEREMPAH


Assalamualaikum buat semua yang hadir di sini..Si luncai dah terjun dengan labu-labunya! Biorkan...biorkan...siapalah akak untuk menghalangnya. Sekarang pasti si luncai dah tahukan..jika kail panjang sejengkal lautan dalam usah diduga...kelak yang susah diri sendiri & orang lain disekelilingmu juga akan mendapat tempiasnya....

Menu ayam lagi nampaknya...Dah itu yang menjadi pujaan hati rakyat di rumah ni nak buat camne kan! Kalau sebelum ni masak kicap madu, kali ni masak merah madu pula & tambah rempah kari sikit biar berbeza rasanya. 

Nak cerita sikit pasal berbeza rasa, kadang2 resepi yang sama tapi apabila dimasak oleh orang yang berlainan akan menyebabkan rasa masakan berbeza, tak sama..Inilah yang dikatakan -air tangan-. Jangan pulak disalahkan resepinya pulak. Ada juga sebab lain seperti cara memasak yang berbeza. Contohnya, jika menumis bawang kisar & cili, nak sedap mestilah dimasak agak lama,rempah juga mestilah tunggu sampai agak garing. Kadang2 ada juga orang yang tak faham sesetengah masakan perlu dimasak sampai pecah minyak tapi bagi masakan lain ada juga yang jangan sampai pecah minyak. Emmmm...akak cuma terkenang2kan si luncai, kesian2....Malu bertanya sesat jalan lah jawapnya! 

Ok, dah nak masuk tengah malam nampaknya. Untuk resepinya ada di bawah ni yea...

BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ayam dipotong 14 bahagian
  • 12 ulas bawang merah dikisar
  • 6 ulas bawang putih dikisar
  • 1 inci halia dikisar
  • 1 batang serai dikisar
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 1 sudu besar rempah kari daging
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu sos tomato
  • 2 sudu besar madu
  • 1/2 cawan susu cair
  • 2 buah tomato dibelah 4 setiap satu
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
CARA MEMBUATNYA
  1. Lumurkan ayam dengan sedikit serbuk kunyit & garam sehingga rata dan goreng seperti biasa. Angkat & toskan
  2. Kurangkan sedikit lebihan minyak tadi dan tumiskan semua bahan kisar sehingga naik aromanya
  3. Masukkan rempah kari dan kacau2kan biar sebati, tunggu rempah sedikit garing 
  4. Masukkan pula sos tiram, sos tomato, madu & susu cair, dikacau2kan 
  5. Biar kuah menjadi pekat baru masukkan belahan buah tomato, gula & garam secukup rasa
  6. Terakhir baru masukkan ayam yang sudah digoreng tadi dan gaulkan biar rata & sebati dengan kuahnya. Tutup api & sedia untuk dihidangkan.


6 comments:

  1. Makan ngan Nasi Tomato ke Nasi Minyak ke mesti sedap ni...:)

    ReplyDelete
  2. Cik Cek..betul3, tapi kali ni mkn dgn nasi putih je.. :)

    ReplyDelete
  3. assalam..samalah kat umah kite ni, hari2 kena ada ayam.Tak kiralah sama ada masak @beli kat bzr ramadan.Mmg mendapat sambutan.Sedap ayam ni kalau mkn ngan beriani/tomato.Nasi putih pun laju gak ni kan??

    ReplyDelete
  4. Ayam madu ni makan ngan nasi briyani pun best gak, kalau dapat kat budak2 diratah aje hee..

    ReplyDelete
  5. Lina_pg..Waalaikumussalam, selera anak2 mmg kena layan..kalau kat bazar ramadan ayam panggang jd pilihan depa ni, x cemuih2 ayamnya.. :)

    Gerhana luka..Memang selalu 1 ketul sorang mmg x cukup. anak2 lelaki mcm tu laa..selesai mkn dgn nasi, diratah pulak.. :)

    ReplyDelete
  6. Assalam Ina, ini agi satu menu yg menarik hati anak2, samalh umah akk lauk ayam mesti ada setiap hari heheh

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...