Thursday, August 4, 2011

CHILLED OREO CHEESE CAKE

 
Assalamualaikum...Rasa agak lama juga tak makan cheese cake ni. Ternampak waktu melawat dapur kak Aidah tempohari, terus rasa berkenan nak mencubanya.Akak buat malam semalam, malam ni baru jadi hidangan selepas selesai terawih. Nak makan banyak2 memang tak larat la bab kek cheese2 ni, sepotong kecil dah memadai janji sempurna hajat nak menjamahnya. 

Bagi sesiapa yang dah mencuba pasti tahu kelazatan ciskek ni..Rasa kejunya tersangat2lah mewah.. Nak buat pun senang sebab kek ni tak perlu dibakar, cuma masukkan ke dalam fridge, biar betul2 sejuk at least 4-5 jam sebelum dipotong.

Terima kasih pada kak Aidah kerana berkongsi resepi cheese cake yang sedap ni. Jika ada sesiapa yang teringin boleh la mencuba resepi di bawah ni yea...
 

RESEPI : CHILLED OREO CHEESE CAKE
SUMBER : AIDAHOMEER

Bahan-Bahan

Untuk base :
  • 120gm biskut oreo (original flav.) - buang/ketepikan creamnya dan hancurkan
  • 70gm unsalted butter - dicairkan

Untuk Filing

  • 250gm (8oz) Philadephia cream cheese - dilembutkan pada suhu bilik
  • 200gm whipping cream 
  • 70gm gula kastor
  • 1.5 sudukecil esen vanilla dalam bentuk serbuk putih
  • 1 sudu besar gelatine dilarutkan secara 'double-boil' dgn 30ml air
  • 40ml jus lemon
  • 5 - 10 keping biskut oreo (tak perlu buang krimnya) dipatah-patahkan

Cara membuatnya

1. Campurkan mentega cair ke dalam biskut oreo yang dihancurkan,  gaul mesra kemudian ditekan-tekan padat ke dalam loyang 7 inci yang telah dilapik dengan aluminium foil. simpan di dalam peti sejuk seketika.

2. Di dalam bekas sederhana besar, putar whipping cream pada hadlaju yang perlahan ( jangan terlebih putar speed laju) sehingga 'stiff-peak' sedikit. kemudian simpam di dalam peti sejuk.

3. Di dalam bekas yg besar, putar cream cheese bersama gula kastor sehingga mesra dan lembut, masukkan jus lemon,  gelatine cair dan vanilla...putar lagi hingga sebati.

4. Campurkan whipping cream tadi ke dalam adunan cream cheese dan masukkan biskut oreo yang dipatah-patahkan tadi. tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan.

5. Sejukkan adunan cheese cake tadi di dalam peti sejuk selama lebih kurang 4 jam, atau hingga benar2 sejuk dan keras. kemudian boleh dihidangkan.


6 comments:

  1. Assalamualaikum dan Salam Ramadhan buat akak sekeluarga...bestnya Cheese Cake akak tu, terliur le..

    ReplyDelete
  2. alaaa..acikk tiap2 hari pn sedap2 je ni..hehehe my feveret gak..cheese yummyy ;p

    ReplyDelete
  3. Adiweyah..Waalaikumussalam, meh la ada lg ciskek tu, boleh bg sepotong..cukup tak Fie? :)

    Moshi Moshi..tu laaa nk buat camne dh hobby aiii kan! Minggu ni balik tak, aii boleh simpan utk yuu... :)

    ReplyDelete
  4. waalaikumussalam..hehe acik..ct mmg stay kampor da skng ni..hrtu da angkot brg2..hehe babai KL..meh2 nak rase kekkk kyaaa~♥♥♥

    ReplyDelete
  5. perhh...menggoda betoi nengok kek pepagi gini...
    sedappnya..

    ReplyDelete
  6. Moshi Moshi..owh laaa aii x tau pon! ok2 nnt esok lusa bila free aii anto ke kampo, tunggu ketibaan ciskek tu nt.. :)

    Mas...Jgn tenung lama2 nanti batal posa..gurau je..Mmg sedap tp xleh mkn bnyk2 sbb kat bdn dh cukup lemaknye.. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...