Thursday, March 12, 2015

KEK CHOCOLATE INDULGENCE..SEDAP TAK TERKIRA


Assalamualaikum...Kek chocolate indulgence ni dibuat untuk birthday anak perempuan akak pada 14 Februari yang lalu. Actually akak memang dah lamaaa tau teringin nak buat kek yang disebut2 sangat sedap nih, Tak dinafikan memang teragak2 jugak nak buat pada mulanya, especially bila memikirkan kek sebegini bukannya mudah pembuatannya, kena betul2 teliti dan fokus. Memikirkan sikecil yang seminit pun tak reti duduk diam tu lagi...alaa caayang baby mama tuuu...

Alhamdulillah, setelah berhempas pulas 3 hari 2 malam finally berjaya jugak I siapkan kek ni without neglecting my daughter. Cuma I tak puashati dengan deko nya tu, sepatutnya boleh dicantikkan lagi cuma dah tak sempat coz tetamu dah sampai depan rumah..;) Anyway, akak puashati sangat2 dengan rasanya yang extremely delicious.

 I ada le anto gambar kek ni through WA to a friend and according to her dah sebijik macam kek Secret Recipe (konon2nye lah..saja ayat nak ambil hati I je tu..) ...actually akak ni tak pernah masuk pun mana2 kedai Secret Recipes ni apatah lagi membeli kek disitu. 

 Resepinya akak dapat dari blog Puteri Manja. Thanks ya & izinkan akak share resepinya disini, for my future reference jugak nih.Kalau nak lebih detail, boleh tengok step by step diblognya. Akak memang suka style resepinya yang ringkas dan mudah difahami. 


CHOCOLATE INDULGENCE CAKE

SUMBER : PUTERI MANJA

Chocolate Chiffon

Bahan A

  • 30gm serbuk koko (larutkan dgn 120ml air suam)
  • 4 biji kuning telur (telur diasing putih dan kuning)
  • 100gm gula kastor
  • 130gm tepung naik sendiri
  • 1/2 tsp baking powder
  • 1/2 tsp soda bicarbonate
  • 60ml mentega (dicairkan)/minyak jagung
  • 1 tsp esen vanila
Bahan B
  • 4 biji putih telur
  • 60gm gula kastor
  • 1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara
  1.  Panaskan oven pada suhu 180C. Satukan bahan A dan pukul hingga kembang menggunakan high speed.
  2.  Di dalam mangkuk lain pukul bahan B (putih telur) hingga kental guna high speed.
  3.  Satukan bahan A ke dalam bahan B secara kaup balik. Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar selama 40 minit atau hingga masak.
  4. Angkat dari loyang dan telengkupkan kek di atas redai biarkan betul-betul sejuk baru di potong kepada 4 lapisan.

 Mousse Coklat Hitam 
  • 200gm chocolate masakan hitam
  • 2 kuning telur (di pukul dahulu)
  • 2 putih telur (di putar hingga kembang)
  • 60gm gula kastor
  • 1/2 tbsp mentega
  • 250ml whipping cream (non-diary) dipukul hingga pekat
  • 1 1/2 tbsp gelatin
  • 50ml air
(simpan sedikit adunan untuk di sapu tipis kepada kek)

Cara cara
  1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
  2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.

Mousse Coklat Putih 
  • 200gm coklat masakan putih
  • 100ml susu segar UHT
  • 2 kuning telur (di pukul dahulu)
  • 2 putih telur (di putar hingga kembang)
  • 60gm gula kastor
  • 250m whipping cream (non-diary) - di pukul hingga pekat
  • 2 tbsp gelatin
  • 50ml air
Cara cara
  • Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
  • Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  • Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
  • Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal  dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.

Topping Coklat Ganache
  • 150ml whipping cream (non-diary)
  • 350gm coklat masakan hitam
  • 1 tbsp mentega cair
(Masak secara double boiler, panaskan whipping cream hingga berbuih di tepi periuk, masukkan coklat dan mentega, kacau hingga cair dan tuang ke atas kek)

Hiasan : 
  • Untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. 
  • Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. 
  • Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.
(Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border)



Cara-cara penyediaan kek :
  1. Potong kek kepada 4 lapisan. Lapisan Pertama : Letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
  2. Lapisan Kedua : Letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
  3. Lapisan Ketiga : Letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
  4.  Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
  5. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.


9 comments:

  1. Awesome kek ni.. mmg hebat drpd yg jual kt secret recipe

    ReplyDelete
  2. Teringin sangat nak buat tapi semangat rajin tak kesampaian lagi. Hahaha.
    Feel free to visit and follow my superbchombi.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau teringin memang kena paksakan diri jadi rajin..:)) thanks for dropping by,,InsyaAllah nanti saya visit & follow ya

      Delete
  3. menyelerakannn sangat tengoknyeee...

    salam singgah~

    cenetos.blogspot.com

    ReplyDelete
  4. waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja...


















    Jelly Gamat Gold G

    ReplyDelete
  5. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  6. Hi, saya sangat menyukai blog anda! ZALORA Malaysia kini sedang mencari blogger yang berbakat, dan saya tertanya adakah anda berminat untuk satu kolaborasi blog bersama kami. Anda boleh hubungi saya di izz.latif@zalora.com.my jika anda berminat dengan tawaran ini dan saya akan berikan segala butiran di sana. Harap dapat balasan emel anda secepat yang mungkin!

    ReplyDelete
  7. Aduii awak memang hebak! syabas dpt buat kek ne. sy punya penyakit Malas tak hilang2 lg tu pasal kek ne lama dlm kotak resipi. :)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...