Sunday, August 21, 2011

BUAH KOLANG KALING ALAHAI SEDAPNYAAAA....


Assalamualaikum, setiap kali menjelang Ramadan buah kolang kaling ni pasti menjadi igauan. Semenjak kanak-kanak lagi akak memang tak pernah miss menikmati keenakan buah ini. Nama lain bagi buah ni biasa didengar orang panggil buah atap, buah kabong dan palm seed. Tahun ni susah betul nak jumpa buah ni. Kalau ada pun di Tesco Kampar tapi nampak macam tak berapa cantik buahnya..

Sewaktu ternampak hubby akak bawak balik buah ni semalam gembiranya hati aiiii.... Alhamdulillah, rezeki iftar malam ni...Cerr tengok buahnya tu beso2 gedabak, tak pernah lagi jumpa yg beso2 mcm ni.. Jangan kata akak, anak2 pun semua suka sangat buah yang hanya boleh jumpa setahun sekali ni. Agak mahal harga buah ni, mungkin sebab susah nak jumpa...macam yang di gambar tu RM 15.00.

Cara memasaknya senang je. Kot2 ada yang tak reti membuatnya boleh tengok di bawah ni yea... :)

BAHAN BAHAN
  • Buah kolang kaling
  • 1 liter air
  • 300 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • Perisa sirap ros secukupnya

    CARA MEMBUATNYA
    1. Buah kolang kaling dibersihkan terlebih dahulu
    2. Masak air bersama2 gula dan daun pandan sehingga larut kesemua gula
    3. Masukkan perisa sirap ros secukupnya dan biarkan air gula agak pekat diikuti dengan buah kolang kaling tadi dan biarkan ia mendidih sebentar.



    6 comments:

    1. wow besonye buah kantor ni acik..kami pn slalu beli kt tesco kampor je..mak heran 1st time dnga cik sebut buah kolang kaling..jowo gitu~ hehe ^^

      ReplyDelete
    2. Assalam Ina ooo buah kolang kaling namanya, akk panggil buah kabung heheh. akk selalu makan buah yg kaler putih je, mmg sedap sangat rasa kenyal2 manja gitu

      ReplyDelete
    3. salam akak...buah ni banyak nama kan, kalo orang kedah panggil buah Naw.. tp mmg sedap pun, tiap kali puasa saya mesti nk cari buah ni...saya suka campur dalam air sirap jer...

      ReplyDelete
    4. assalam, saya panggil buah kabung selalu mkn dalam ais kacang.Kat Bazar Chow rasta ada jual buah ni.Kot2 pi sana bleh la beli n try resepi..kalau buat byk2 then simpan dlm esbok boleh kan?ke habiskan terus..eheh byk lak soklan

      ReplyDelete
    5. Moshi Moshi...mmg jowo la ni sbb dh 8 tahun duk serumah dgn yuni..dia slalu sebut buah kolang kaling..tu la acik pun dh terikut2..sedap kan ct, kalau ct tringin nnt acik cari lg yg besau2 camni yea... :)

      Kak Rosaliza..Waalaikumussalam, warna putih pun sedap bila dh campur air gulanya tu kan..ni pun dah nak abis kami kerjakan..sedap bangat.. :)

      Cendana Kasih..mcm2 nama nya. Sama la cam akak, campur dlm sirap je lps tu buh air batu...itu pun dah sedap sgt..:)

      Lina_pg...Kalau campur dlm ais kcg mmg sesuai sgt. akak pun cdg nak beli lg ni, simpan dlm fidge kot2 la boleh simpan lama..tapi kalau tak mkn mesti boleh tahan bertahun2 kan..haha :)

      ReplyDelete
    6. buah kabung ni, saya tak berapa gemar, tapi suami yang suke makan. entah napa tak brapa masuk. hehehe..

      kak , mekasih wish birthday saya.terharuu..

      ReplyDelete

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...