- 1 kg daging tetel
- 1 labu bawang besar dihiris halus
- Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis,2bunga lawang,3 pelaga & 4 cengkih)
- 1 tangkai daun kari
- 10 ulas bawang merah )
- 5 ulas bawang putih ) dikisar
- 2 cm halia )
- 2 sudu makan rempah kari
- 1 sudu makan rempah baryani
- 1/2 sudu makan serbuk cili
- 1 sudu kecil kas kas
- 1/2 sudu kecil jintan manis
- 1/2 sudu kecil jintan putih
- 1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
- 3 biji ubi kentang dikupas & dibelah 4
- 2 biji buah tomato dibelah 4
- 2 biji cili hijau dibelah tengahnya
- 1 sudu makan gula
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK
- Potong daging sederhana besar dan rebus sehingga lembut dan ketepikan dulu
- Tumiskan dengan sedikit minyak rempah 4 sekawan, daun kari dan bawang besar sehingga naik baunya
- Masukkan bawang2 yang dikisar diikuti rempah kari, rempah baryani, serbuk cili, kas2, jintan manis & jintan putih dan tambah sedikit air supaya tak terlalu kering dan masak sehingga garing rempah2nya
- Masukkan daging & air rebusannya dan masak lagi dengan api perlahan sehingga mesra daging dan rempah2 tersebut
- Masukkan ubi kentang dan masak lagi sampai ubinya empuk
- Masukkan santan pekat, buah tomato dan cili hijau dan masak hingga hancur buah tomato dan cili hijau tadi
- Masukkan gula dan sesuaikan rasa dengan sedikit garam
- Kacau2kan selalu dan tunggu sehingga kuah menjadi pekat dan boleh la ditutup apinya
salam kak, wah terliur ni...nampak pun dh tau sedap..:)
ReplyDeletesalam kak...tapau eh..trmasuk puff kat bwh tu :))
ReplyDeleteWsalam Nieza, kalau dah terliur tu boleh la buat...sedap dimakan tambah dengan cuaca sejuk kat sana tu..
ReplyDeletewsalam Del, boleh je kalau nak tapau...amik le berapa yg sudi..heheh :))
waduh sedapnya. kalau pekena ngan nasi beriani atau nasi minyak lagi le sedap
ReplyDeletesedapnyer :)
ReplyDeleteTQ kak Aidah, yg sedap2 ni mmg xleh mkn selalu kan! Karang bnyk pula penyakit yg dtg...sesekali ok la kan!!
ReplyDeleteTq ya kak Nor sudi dtg bertandang ke sini...masakan kak nor lagi la sedap!!!