Wednesday, January 12, 2011

DAGING KARI BARYANI

Assalamualaikum semua! Ni lauk yang akak masak tiap2 hari buat masa ni...nanti bila customer dah naik bosan baru kita rehatkan kejap masakan daging ni. Lauk ni sesuai dimakan dengan nasi minyak, tapi kalau nak makan dengan nasi putih pun takde lah menjadi masalah. Kuahnya yang sememangnya pekat kalau pekena dengan roti canai atau capati pun memang sedap. Akak memang suka simpan lauk ni untuk dicicah dengan capati. Tambah sedap lagi pulak rasa dia bila dipanaskan keesokan harinya. Akak gunakan daging tetel yang berlemak2 tu. Ok la, ni resepinya.... BAHAN BAHANNYA
  • 1 kg daging tetel
  • 1 labu bawang besar dihiris halus
  • Rempah 4 sekawan (1 kulit kayu manis,2bunga lawang,3 pelaga & 4 cengkih)
  • 1 tangkai daun kari
  • 10 ulas bawang merah )
  • 5 ulas bawang putih ) dikisar
  • 2 cm halia )
  • 2 sudu makan rempah kari
  • 1 sudu makan rempah baryani
  • 1/2 sudu makan serbuk cili
  • 1 sudu kecil kas kas
  • 1/2 sudu kecil jintan manis
  • 1/2 sudu kecil jintan putih
  • 1 cawan santan pekat dari 1/2 biji kelapa
  • 3 biji ubi kentang dikupas & dibelah 4
  • 2 biji buah tomato dibelah 4
  • 2 biji cili hijau dibelah tengahnya
  • 1 sudu makan gula
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK

  • Potong daging sederhana besar dan rebus sehingga lembut dan ketepikan dulu
  • Tumiskan dengan sedikit minyak rempah 4 sekawan, daun kari dan bawang besar sehingga naik baunya
  • Masukkan bawang2 yang dikisar diikuti rempah kari, rempah baryani, serbuk cili, kas2, jintan manis & jintan putih dan tambah sedikit air supaya tak terlalu kering dan masak sehingga garing rempah2nya
  • Masukkan daging & air rebusannya dan masak lagi dengan api perlahan sehingga mesra daging dan rempah2 tersebut
  • Masukkan ubi kentang dan masak lagi sampai ubinya empuk
  • Masukkan santan pekat, buah tomato dan cili hijau dan masak hingga hancur buah tomato dan cili hijau tadi
  • Masukkan gula dan sesuaikan rasa dengan sedikit garam
  • Kacau2kan selalu dan tunggu sehingga kuah menjadi pekat dan boleh la ditutup apinya

6 comments:

  1. salam kak, wah terliur ni...nampak pun dh tau sedap..:)

    ReplyDelete
  2. salam kak...tapau eh..trmasuk puff kat bwh tu :))

    ReplyDelete
  3. Wsalam Nieza, kalau dah terliur tu boleh la buat...sedap dimakan tambah dengan cuaca sejuk kat sana tu..

    wsalam Del, boleh je kalau nak tapau...amik le berapa yg sudi..heheh :))

    ReplyDelete
  4. waduh sedapnya. kalau pekena ngan nasi beriani atau nasi minyak lagi le sedap

    ReplyDelete
  5. TQ kak Aidah, yg sedap2 ni mmg xleh mkn selalu kan! Karang bnyk pula penyakit yg dtg...sesekali ok la kan!!

    Tq ya kak Nor sudi dtg bertandang ke sini...masakan kak nor lagi la sedap!!!

    ReplyDelete