Thursday, January 13, 2011

ASAM TEMPOYAK IKAN PATIN

Assalamualaikum...ikan patin adalah salah satu menu yang hari2 mesti ada sebab ada peminatnya. Senang nak dapatkan ikan patin yang segar sebab kat kedai sebelah tu ada jual ikan2 yang dibelanya sendiri. Ikan2 yang dijualnya semua dibela dalam bekas2 besar, macam akuarium besar dalam kedai jadi kalau kita berkenan kat ikan tu just pilih je, timbang, disiangkan & bayar...(of course la kan!!) Dulu2 masa anak dara akak jarang nak makan ikan2 macam ni sebab kita makan apa yang mak kita masak...anak bungsu ni memang manja sikit, mak tak berapa suka kita kat dapur sebab suka buat kecoh kot. Tapi bila dah bertukar status dari anak dara ke mak dara ni, semua ikan akak bedal tambah pulak hubby minat ikan2 sebegini. Dulu masa anak dara walaupun orang Perak tapi memang tak sentuh tempoyak, tapi sekarang pantang tercium baunya tuu... Tempoyak memang sentiasa ada stok. Kalau beli durian tu mesti buat tempoyak sekali. Gunakan sudu untuk asingkan isi durian tu dari bijinya. Biarkan ia semalaman kat luar baru masukkan ke freezer. Tempoyak takkan rosak & boleh tahan lebih dari 6 bulan jika dibekukan. Bahagikan kepada beberapa bekas supaya mudah bila kita nak gunakan just keluarkan 1 bekas dari freezer. BAHAN BAHANNYA
  • 1 ekor ikan patin dipotong ke beberapa bahagian
  • 5 biji bawang besar *
  • 2 biji bawang putih *
  • Sebesar ibu jari kunyit hidup *
  • 6 biji cili merah segar *
  • 5 biji cili padi *
  • 3 sudu makan tempoyak
  • 1 batang serai diketuk2
  • 1 asam gelugur
  • 1 bunga kantan dibelah 2
  • Sedikit daun kesom
  • Timun bendang dikupas & dipotong kecil
  • 2 cawan air
  • Garam dan gula secukup rasa

Semua bahan bertanda * dikisar bersama2

CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan semua bahan2 kisar dan tempoyak ke dalam periuk dan masak sebentar
  2. Masukkan 2 cawan air, kacau2kan dan tunggu mendidih
  3. Masukkan timun bendang, bunga kantan, daun kesom dan asam gelugur dan masak hingga timun agak lembut
  4. Masukkan pula ikan patin dan biarkan ia mendidih sebentar baru masukkan garam dan gula secukup rasa
  5. Apabila ikan dah betul2 masak baru ditutup apinya dan sedia untuk dihidangkan.

4 comments:

  1. Salam Na..kecur tgk asam tempoyak ikan patin tu..ingat masa pekna hari tu teringin sangat nak mkn ikan msk gini..sib baik dpt gak merasa heheh

    ReplyDelete
  2. Wsalam Rosa, kalau x dpt mkn si patin tu meleleh pulak air liur Amani kan!! Mskan tempoyak ni mmg buat org mengidam nk mkn, bg yg minat le...:)

    ReplyDelete
  3. my peberet patin masak tempoyak...sedappnya...

    ReplyDelete
  4. Mas, meh le sini hari2 ada, akak belanja nak tak? :)

    ReplyDelete