Saturday, January 15, 2011

LEMAK PUTIH KUBIS & TAUHU

Salam semua....sayur lemak kobis ni akak masak tengahari tadi. Masakan jenis sempoi je. Normally kalau akak masak lemak kobis ni mesti nak letak tauhu. Tauhu ni keluaran orang Melayu, tak boleh lama2 sangat waktu memasaknya nanti hancur semuanya. Takpe lah janji puas hati makan buatan air tangan orang Islam.
BAHAN BAHANNYA
  • 1/2 biji sayur kobis
  • 3 keping tauhu
  • 1/2 labu bawang besar dihiris nipis
  • 2 ulas bawang putih dihiris nipis
  • 1 cili merah dipotong serong
  • Sedikit udang segar sebagai perencah
  • 1 mangkuk santan pekat
  • 1 sudu makan gula
  • Sedikit garam

CARA MEMASAKNYA

  1. Campurkan kesemua bahan2 di atas kecuali tauhu, garam & gula dan masak diatas api sederhana
  2. Apabila sudah mendidih sedikit santannya masukkan garam, gula dan tauhu dan kacau2kan
  3. Tutup api apabila sudah mendidih sekali lagi.

2 comments:

  1. simple..nk masak gakla kobis tauhu nih

    ReplyDelete
  2. Azeeazfar, esok leh msk utk lunch, jgn x msk tau!! Maceh bnyk2 sudi singgah ke sini :))

    ReplyDelete