- 350 gm tepung gandum
- 150 gm tepung beras
- 1 biji putih telur
- 200 ml air
- tepung ubi secukupnya
- minyak secukupnya
- air utk merebus
- garam secukupnya
- Satukan kedua2 jenis tepung, putih telur & air dlm mangkuk adunan & uli doh. Jerang air hingga mendidih, masukkan sedikit minyak ke dalamnya.
- Ambil sedikit adunan & masukkan dalam mesin pasta pada no 1 & putar. (makin banyak tepung makin panjang kuey teownya)
- Putar adunan hingga tepung nampak rata & tukar pulak ke no besar ( no4 atau 5)
- Putarkan sehingga jadi nipis. Taburkan tepung ubi atas adunan supaya tak melekat.
- Kemudian masukkan ke dalam pemotong mesin pasta bergigi besar (biasanya ada 2 jenis aje, untuk mee atau kuey teow)
- Didihkan air & rebus kuey teow sedikit demi sedikit. Rebus sebentar je atau hingga timbul.
- Angkat dan toskan.
- Letakkan kuey teow dalam dulang & tuang minyak sikit, gaul rata. Harus dibuat pada masa kuey teow sedang panas jika tidak ia akan melekat antara satu sama lain.
- Ulang proses hingga selesai, sejukkan sebelum disimpan.
Siap digoreng...mmmm..sedapnya makan buatan air tangan sendiri..