Thursday, December 25, 2014

BLUEBERRY CUPCAKE MUDAH & SEDAP


Assalamualaikum & apa kabo semua? Sambil menonton Mimbar Akhir Pencetus Ummah dapat jugak update blog finally...yeayyy! Oh ya, terima kasih diucapkan buat semua pengunjung blog yang masih sudi bertandang kesini walaupun tuan empunya blog tak mengupdate memanjang..(ayattakblehblah..)

Hmmm..dengan batuknya, selsemanya, but anyway kenduri meraikan anak2 akak Muzany, Amsyar & Nailah berkhitan dan aqiqah telah selamat diadakan pada 5 Dec tempohari. Kenduri kecil je pun, tapi yang penting hajat tercapai, syukur Alhamdulillah.

Berbalik pada cupcake yang dibuat minggu lepas ni. Dah lama anak2 tunggu mama ni buat kek, so sebaik siap je terus kena serbu. Memang sedap makan waktu suam2. Si kecil Nailah pun suka makan kek ni..tu yang buat mamanya seronok nak baking tu...walaupun masih tak sihat sepenuhnya kugagahkan jua.

Meh kita tengok resepi yang simple ni. Kalau rasa rajin boleh la try buat, tapi kalau dah kena penyakit malas tu mudah camne pun takkan terbuat kannn!!! Selamat membaking untuk keluarga tercinta...

BAHAN BAHANNYA

  • 1 cawan mentega
  • 3 biji telur 
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 2 cawan 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan blueberry filling
CARA MENYEDIAKAN
  1. Mula2, satukan tepung gandum dan baking powder. Ayak dan ketepikan.
  2. Kemudian didalam mangkuk pengadun satukan mentega dan gula kastor lalu putar dengan mixer sehingga kembang
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil putarkan setiap kali telur dimasukkan. Putar sehingga adunan sebati lebih kurang 3 minit. Diikuti dengan esen vanilla, putarkan sebentar.
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan susu segar berselang seli sehingga habis kesemuanya dan putar dengan kelajuan yang minima sehingga sebati. Jangan diputar lama sangat.
  5. Sementara itu panaskan oven dengan suhu 180C biarkan panas sebentar dalam 10 minit.
  6. Susunkan paper cup ke dalam loyang dan isikan adunan sebanyak 3/4 penuh paper cup. 
  7. Masukkan blueberry filling kedalam piping bag dan lorek2kan ikut kreativiti masing2 diatas adunan tersebut.
  8. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 20 minit atau bergantung kepada oven tersebut. Sebaik dikeluarkan dari oven, biarkan sejuk dulu didalam loyang tersebut untuk mengelakkan kek terlekang dari cawan kertas.

2 comments:

  1. Salam akak... lama erma tak dtg dapo akak neh.. mmm nampak gebus n sedap cupcake tu.. ptg2 ni hujan2 lapo dbuatnyer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam erma, thanks ya sudi jenguk sini. tapah pun hujan dr pagi x henti2. cuaca gini rasa lapo je kan..hehe

      Delete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...