Wednesday, November 19, 2014

PUDING TRIFLE STRAWBERI


Assalamualaikum semua! Tadi pergi mengendap masakan teman2 blogger membuatkan perut dah bertambah2 lapor apalagi ternampak makanan yang lazat2 kesemuanya. Takpe2 banyakkan bersabor ye peyut..kalau nak kurus kena sabar, nak apa2 pun didunia yang bersifat sementara ni kena banyakkan bersabar kann!

Lamaa tak makan puding trifle. Sepanjang dah 40 tahun lebih akak hidup ini adalah kali ke 3 membuatnya. Jarang2 sangat lah sebab tak semua anak2 yang suka makan, hubby apatah lagi..Buat ni pun sebab nak menghabiskan swissroll anak2. Senang giler pulak tu membuatnye, sambil dukung baby Nailah pun boleh siap, cuma bab potong memotong tu takde la aii berani dukung si kecik tu.

Tu yang kat gambo tu satu mangkuk untuk bagi MIL, yang bekas 4 segi tu baru untuk rumah ni. Sudahnye tunggu punya tunggu hubby tak hantar2 jugak trifle ni ke rumah mak mertua aii, sampai dah beku dalam fridge tu. Fridge akak ni pun satu hal, asal simpan puding lebih 3 hari mesti beku walaupun letak tempat yang biasa..nape le agaknye!

Resepi trifle ni adalah main agak2 je sukatannya tapi Alhamdulillah menjadi seperti diharapkan. Jeli & kastad ni akak buat agak lembut. Kalau tak suka lembut kena kurangkan sukatan air & susunya. So, apalagi jom masak puding trifle yang memang best sangat2 ni,,,

BAHAN BAHAN

  • Kek swissroll strawberi
  • 1 kotak kristal jeli strawberi
  • 4 cawan susu segar
  • 3 cawan air
  • 6 sudu besar gula
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 7 sudu besar strawberi concentrate
  • Buah strawberi & kiwi secukupnya

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Mula2 potong swissroll kepada beberapa bahagian dan susun dalam bekas puding menutupi dasarnya. Ambil 2 sudu pekatan strawberi dan tuangkan sikit2 keatas kek swissroll cukup untuk melembapkan kek.
  2. Potong kecil buah2 strawberi dan kiwi dan ketepikan.
  3. Kemudian masukkan susu segar, gula dan tepung kastad dalam periuk dan dengan api perlahan kacau2kan tanpa henti sehingga sebati dan agak pekat. Tutup api.
  4. Didalam periuk berasingan, panaskan 3 cawan air hingga mendidih lalu masukkan kristal jeli. Kacau sehingga betul2 larut diikuti dengan 2 sudu besar gula.
  5. Apabila dah larut kesemuanya tutup api dan masukkan pula 3 sudu besar pekatan strawberi. Kacau2kan sebentar.
  6. Tuangkan kastad secukupnya diatas swissroll yang dah disusun, ratakan dengan sempurna diikuti dengan lapisan jeli. Kemudian taburkan potongan buah2an diatas jeli secukupnya.
  7. Dah siap, masukkan kedalam fridge sehingga betul2 sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

1 comment:

  1. Salam puan, minta izin amik resepi ni ya, nampak fresh sgt gmbr puding.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...