Assalamualaikum....Anda semua apa khabar? Didoakan moga2 semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah dalam apa jua yang anda lakukan. Nampaknya baru berkesempatan menjengah ke sini..Kesibukan dengan macam2 hal, ada masanya seperti memaksa diri untuk menyempurnakan sesuatu tugasan.
Semalam betul2 semput menyediakan 2 tempahan. Untuk makan tengahari seramai 200 orang & makan malam seramai 100 orang. Actually I memang kurang setuju untuk terima 2 customer on the same day tapi memandangkan yg order untuk sebelah malam adalah Penghulu Tapah so terima sajalah walaupun kepenatan memasak untuk yang sebelumnya belum lagi hilang.
Ya! Memang penat...tapi itulah realitinya sebagai seorang tukang masak. Macam akak ni boleh la gelar tukang masak yang always happy..Sebab penat memasak macamana pun rasa happy & puas bila berjaya siapkan dengan sempurna tugasan memasak tersebut. Apabila ada minat, pasti boleh melakukannya...
So, berbalik pada cerita disebalik gambar ini. Kek fondant untuk hantaran perkahwinan my adik ipar..huishhhh 3 hari 2 malam menyiapkannya disebabkan tukang buatnya bukanlah seorang yang pakar. Kek ni bila dah siap tu takde lah sebesar mana tapi beratnya melebihi 2 kg sebab keknya adalah kek buah2an.
Menggunakan resepi yang sama untuk fondant unfortunately agak mengecewakan apabila gula aising yang dibeli dari kedai yang berbeza telah menyebabkan fondant berderai & sukar dibentuk. Adakah akak menyalahkan gula aising sebab nak cover diri sendiri, absolutely tidak...Sebelum ni akak pernah terdengar & terbaca yang jika salah beli gula aising akan menimbulkan masalah & akhirnya akak yang mengalaminya sendiri. Takkan beli lagi gula aising kat kedai tu jika nak buat fondant....
Seronok tau kerja menghias kek ni...sape2 yang pernah buat je yang tahu keseronokannya walaupun sampai tak cukup tidur tapi jika ada minat tiada masalah. Nampak macam senang? Tapi hakikatnya ia memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau yang tak cukup sabarnya tu lebih baik jangan cuba2 nak buat, nanti kena campak ke dinding pulak kek tu kan sayang je kan! :))