Assalamualaikum....Anda semua apa khabar? Didoakan moga2 semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah dalam apa jua yang anda lakukan. Nampaknya baru berkesempatan menjengah ke sini..Kesibukan dengan macam2 hal, ada masanya seperti memaksa diri untuk menyempurnakan sesuatu tugasan.
Semalam betul2 semput menyediakan 2 tempahan. Untuk makan tengahari seramai 200 orang & makan malam seramai 100 orang. Actually I memang kurang setuju untuk terima 2 customer on the same day tapi memandangkan yg order untuk sebelah malam adalah Penghulu Tapah so terima sajalah walaupun kepenatan memasak untuk yang sebelumnya belum lagi hilang.
Ya! Memang penat...tapi itulah realitinya sebagai seorang tukang masak. Macam akak ni boleh la gelar tukang masak yang always happy..Sebab penat memasak macamana pun rasa happy & puas bila berjaya siapkan dengan sempurna tugasan memasak tersebut. Apabila ada minat, pasti boleh melakukannya...
So, berbalik pada cerita disebalik gambar ini. Kek fondant untuk hantaran perkahwinan my adik ipar..huishhhh 3 hari 2 malam menyiapkannya disebabkan tukang buatnya bukanlah seorang yang pakar. Kek ni bila dah siap tu takde lah sebesar mana tapi beratnya melebihi 2 kg sebab keknya adalah kek buah2an.
Menggunakan resepi yang sama untuk fondant unfortunately agak mengecewakan apabila gula aising yang dibeli dari kedai yang berbeza telah menyebabkan fondant berderai & sukar dibentuk. Adakah akak menyalahkan gula aising sebab nak cover diri sendiri, absolutely tidak...Sebelum ni akak pernah terdengar & terbaca yang jika salah beli gula aising akan menimbulkan masalah & akhirnya akak yang mengalaminya sendiri. Takkan beli lagi gula aising kat kedai tu jika nak buat fondant....
Seronok tau kerja menghias kek ni...sape2 yang pernah buat je yang tahu keseronokannya walaupun sampai tak cukup tidur tapi jika ada minat tiada masalah. Nampak macam senang? Tapi hakikatnya ia memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau yang tak cukup sabarnya tu lebih baik jangan cuba2 nak buat, nanti kena campak ke dinding pulak kek tu kan sayang je kan! :))
salam azlina..masa kak ilah balik dari cameron kak lalu tapah..teringat kem tuu kami duduk sana 3 tahun..umah kak atas bukit ken tuuu dari jalan nampak..tapi hari tuu tak nmpk sebab dha malam dah gelap..windu la dgn tapah. cantik kek biru tuuu azlina
ReplyDeleteWsalam kak Ilah, tempat jatuh lagi dikenang kan! tentu la rindu esp bila dah lalu depan tu mesti terbayang2 je..ni pun rasa mcm nak gi cameron gak ni..:))
Deletesalam kak ina..
ReplyDeletesaya belum ada keberanian & masa untuk mencuba kek fondant... entah bila agaknya nak mencuba.. cantik akak deko...
Wsalam Ratna, nak deko fondant ni tak la renyah sgt compare to buttercream tp perlu habiskan masa bnyk utknya. kalau weekend boleh la cuba buat, jgn takut takde susah mananya..:))
Deletesalam azlina..tertanya - tanya juga mana tak up-up ni..bz sungguh ya..memang seronok kalau buat yg kita minat...tak kisah apa org nak kata..janji puas hati kan! cantik kek tu!
ReplyDeleteWsalam Mar, ha ahh la boleh kata bz dgn mcm2 benda kena buat, kena settle, adoi pening kepala sungguh lately ni..deko kek ni sama mcm tanam bunga gak, kalau minat Insya Allah menjadi :))
DeleteCANTIKNYA,kak..mesti sedap :)
ReplyDeleteTerima kasih...biasa2 je :))
DeleteWah pandainya akak buat kek...dahlah cantik menarik...mesti sedap kan...tp nampak teliti kerja buat kek nie yer..
ReplyDeleteUmmuaidan, memang kena banyak bersabar buat deko kek ni. Tu yang malas nak buat selalu sebab guna masa yg banyak menghadapnya. Akak tak pandai cuma suka mencuba..thanks ya
DeleteIf you would like to increase your know-how only keep visiting this website and be updated with
ReplyDeletethe latest information posted here.
My web page vidacup reviews
Excellent way of telling, and nice article to get facts concerning
ReplyDeletemy presentation subject, which i am going to present in college.
my page: sitting services
kak lamanya tak kesini..suri sentiasa kagum tengok hasil kerja akak..tak mudah kak..hanya orang yg diberi anugerah saja yang dapat buat cantik gitu...
ReplyDeleteSuri solehah, tentu sibuk jaga baby kan!! Alahai buat malu je sebab dekonya tak seberapa pun. Minat je yg lebih, masa pun bukannya banyak sgt utk belajar ilmu kek2 ni. Maceh ya sudi tengok kek tu..:))
Deletecantik kek ni. mesti nak kena teliti kan? buat fondant mesti nk kena ada cukup peralatan kan? teringin la nk cuba suatu hari nanti.
ReplyDeleteInaku79, memang kena ada peralatan yg bersesuaian utk deko fondant tapi tak semestinya semua perlu ada. Mcm akak ni ada la jugak yg basic2 je. Cuba la buat, Insya Allah jadi jika ada minat. Thanks ya :))
DeleteAssalamualaykumwbh Kak.....
ReplyDeleteCantikkkkkk!!!
Tkasih krn kak sudi jenguk Ayu kat dapur.
Samala mcm kak, ayu mmg sibuk daily basis. Dan dan je:)
Anyway, kak apa khabar? Rindu nauuuu kat kak. Mg Allah swt mudahkan kak sekeluarga. Kak ley jguk la instagram ayu tu...hahahaha, mmg nmpk sgt xdan hapdate blog.....
Missed u....
Waalaikumussalam Ayu,alhamdulillah akak sihat & hopefully Ayu & familiy pun sama ehhh...mmg rindu kat Ayu gak ni tapi sesekali je dpt jenguk blog. apakan daya.. Wah...ada instagram dah ya, saya ni je budak baru belajar.heheheh...Insya Allah. take care ya Ayu & moga semua urusan berjln dgn lancar & terbaik utk Ayu n family...hug3 missss uuuu :))
Delete