Thursday, December 25, 2014

BLUEBERRY CUPCAKE MUDAH & SEDAP


Assalamualaikum & apa kabo semua? Sambil menonton Mimbar Akhir Pencetus Ummah dapat jugak update blog finally...yeayyy! Oh ya, terima kasih diucapkan buat semua pengunjung blog yang masih sudi bertandang kesini walaupun tuan empunya blog tak mengupdate memanjang..(ayattakblehblah..)

Hmmm..dengan batuknya, selsemanya, but anyway kenduri meraikan anak2 akak Muzany, Amsyar & Nailah berkhitan dan aqiqah telah selamat diadakan pada 5 Dec tempohari. Kenduri kecil je pun, tapi yang penting hajat tercapai, syukur Alhamdulillah.

Berbalik pada cupcake yang dibuat minggu lepas ni. Dah lama anak2 tunggu mama ni buat kek, so sebaik siap je terus kena serbu. Memang sedap makan waktu suam2. Si kecil Nailah pun suka makan kek ni..tu yang buat mamanya seronok nak baking tu...walaupun masih tak sihat sepenuhnya kugagahkan jua.

Meh kita tengok resepi yang simple ni. Kalau rasa rajin boleh la try buat, tapi kalau dah kena penyakit malas tu mudah camne pun takkan terbuat kannn!!! Selamat membaking untuk keluarga tercinta...

BAHAN BAHANNYA

  • 1 cawan mentega
  • 3 biji telur 
  • 1 1/4 cawan gula kastor
  • 2 cawan 3 sudu besar tepung gandum
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 1 cawan blueberry filling
CARA MENYEDIAKAN
  1. Mula2, satukan tepung gandum dan baking powder. Ayak dan ketepikan.
  2. Kemudian didalam mangkuk pengadun satukan mentega dan gula kastor lalu putar dengan mixer sehingga kembang
  3. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil putarkan setiap kali telur dimasukkan. Putar sehingga adunan sebati lebih kurang 3 minit. Diikuti dengan esen vanilla, putarkan sebentar.
  4. Akhir sekali masukkan tepung gandum dan susu segar berselang seli sehingga habis kesemuanya dan putar dengan kelajuan yang minima sehingga sebati. Jangan diputar lama sangat.
  5. Sementara itu panaskan oven dengan suhu 180C biarkan panas sebentar dalam 10 minit.
  6. Susunkan paper cup ke dalam loyang dan isikan adunan sebanyak 3/4 penuh paper cup. 
  7. Masukkan blueberry filling kedalam piping bag dan lorek2kan ikut kreativiti masing2 diatas adunan tersebut.
  8. Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 20 minit atau bergantung kepada oven tersebut. Sebaik dikeluarkan dari oven, biarkan sejuk dulu didalam loyang tersebut untuk mengelakkan kek terlekang dari cawan kertas.

Wednesday, November 19, 2014

PUDING TRIFLE STRAWBERI


Assalamualaikum semua! Tadi pergi mengendap masakan teman2 blogger membuatkan perut dah bertambah2 lapor apalagi ternampak makanan yang lazat2 kesemuanya. Takpe2 banyakkan bersabor ye peyut..kalau nak kurus kena sabar, nak apa2 pun didunia yang bersifat sementara ni kena banyakkan bersabar kann!

Lamaa tak makan puding trifle. Sepanjang dah 40 tahun lebih akak hidup ini adalah kali ke 3 membuatnya. Jarang2 sangat lah sebab tak semua anak2 yang suka makan, hubby apatah lagi..Buat ni pun sebab nak menghabiskan swissroll anak2. Senang giler pulak tu membuatnye, sambil dukung baby Nailah pun boleh siap, cuma bab potong memotong tu takde la aii berani dukung si kecik tu.

Tu yang kat gambo tu satu mangkuk untuk bagi MIL, yang bekas 4 segi tu baru untuk rumah ni. Sudahnye tunggu punya tunggu hubby tak hantar2 jugak trifle ni ke rumah mak mertua aii, sampai dah beku dalam fridge tu. Fridge akak ni pun satu hal, asal simpan puding lebih 3 hari mesti beku walaupun letak tempat yang biasa..nape le agaknye!

Resepi trifle ni adalah main agak2 je sukatannya tapi Alhamdulillah menjadi seperti diharapkan. Jeli & kastad ni akak buat agak lembut. Kalau tak suka lembut kena kurangkan sukatan air & susunya. So, apalagi jom masak puding trifle yang memang best sangat2 ni,,,

BAHAN BAHAN

  • Kek swissroll strawberi
  • 1 kotak kristal jeli strawberi
  • 4 cawan susu segar
  • 3 cawan air
  • 6 sudu besar gula
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 7 sudu besar strawberi concentrate
  • Buah strawberi & kiwi secukupnya

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Mula2 potong swissroll kepada beberapa bahagian dan susun dalam bekas puding menutupi dasarnya. Ambil 2 sudu pekatan strawberi dan tuangkan sikit2 keatas kek swissroll cukup untuk melembapkan kek.
  2. Potong kecil buah2 strawberi dan kiwi dan ketepikan.
  3. Kemudian masukkan susu segar, gula dan tepung kastad dalam periuk dan dengan api perlahan kacau2kan tanpa henti sehingga sebati dan agak pekat. Tutup api.
  4. Didalam periuk berasingan, panaskan 3 cawan air hingga mendidih lalu masukkan kristal jeli. Kacau sehingga betul2 larut diikuti dengan 2 sudu besar gula.
  5. Apabila dah larut kesemuanya tutup api dan masukkan pula 3 sudu besar pekatan strawberi. Kacau2kan sebentar.
  6. Tuangkan kastad secukupnya diatas swissroll yang dah disusun, ratakan dengan sempurna diikuti dengan lapisan jeli. Kemudian taburkan potongan buah2an diatas jeli secukupnya.
  7. Dah siap, masukkan kedalam fridge sehingga betul2 sejuk dan sedia untuk dihidangkan.

Sunday, November 16, 2014

TERUBUK PANGGANG BERSUMBAT KELAPA PEDAS


Assalamualaikum buat semua yang hadir di sini. Alhamdulillah dapat jugak akak mengupdate walaupun dihimpit kesibukan yang luarbiasa sepanjang minggu ini. Udah le sibuk dengan macam2 kerja tetiba pintu belakang rumah kena kopak pulak. Mudah2an menjadi pengajaran buat ketua rumahtangga supaya tidak lagi memandang remeh aspek keselamatan. Area taman perumahan ni memang dah biasa kes pecah rumah, so bagi yang sambil lewa je memang tunggu masa saja lah.

Yang jadi mangsa si penjenayah ni adalah handset suami yang baru je dibeli petang hari kejadian...Nasib le murah je harganya, kalau ai bagitau harganya kat sini mesti uolls pakat gelak ramai2..hehe...Dan yang paling gempak sempat jugak dirembatnya sebungkus Cocopie di bilik stok makanan. Itu je 2 item yang dipilihnya dari yang bermacam2 dirumah tu. Pelik jugak dah kopak rumah orang beg duit anak atas meja tak pulak dia teringin..dalam tu ada jugak duit lebih kurang RM 80.00. Udah le citer pasal tu, bikin hati panas jer. Moral of the stori mori is check le kesemua pintu2 before u go to sleep ya...

Berbalik pada cerita makanan di gambor tu ye..Ikan kalau dipanggang2 begini sememangnya menjadi favourite kami sekeluarga. Sambal kelapa memang kena betul2 pedas tau baru mengancam. Ehh, kalau takutkan tulang ikan terubuk yang banyak tu boleh cuba tarik dengan sebelah tangan memegang bahagian kepala ikan dan sebelah tangan lagi pegang ekornya. Perlahan2 tarik sekali saja ke arah bertentangan dan boleh dengar bunyi tulang ikan tu. Insya Allah tulang2 akan terasing dan mudah le sikit memakannya especially buat anak2 kecil kan..

Banyak kemain pulak cerita kali ini. Oklah jom semak resepinya..

BAHAN BAHAN

  • Seekor ikan terubuk bersaiz agak besar (disiang tanpa dibuang sisiknya)
  • 3 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 15 tangkai cili padi
  • 2 tangkai cili merah
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 sudu besar udang kering (digoreng tanpa minyak sekejap dan tumbuk halus)
  • 1/2 biji kelapa parut putih
  • 2 biji limau kasturi (ambil jusnya saja)
  • 1 sudu besar gula
  • 1/2 sudu besar garam
  • Garam dan serbuk kunyit secukupnya (lumur pada ikan)
CARA PENYEDIAANNYA
  1. Pertama sekali, guna pisau tajam dan belahkan bahagian belakang ikan sehingga mencapai bahagian perut ikan tersebut. Lumurkan serbuk kunyit dan garam secukupnya keseluruhan bahagian ikan sehingga rata.
  2. Tumbuk bawang merah, bawang putih dan kunyit hidup sehingga lumat, keluarkan dari lesung batu dan ketepikan dulu.
  3. Kemudian tumbuk pula cili padi dan cili merah sehingga lumat. Campurkan dengan bawang2 tumbuk tadi dan tumbuk bersama2 sekejap biar sebati.
  4. Masukkan pula udang kering yang ditumbuk & kelapa parut, tumbuk sekejap biar rata. Tambahkan garam dan gula dan tumbuk lagi supaya sebati kemudian baru dikeluarkan dari lesung.
  5. Masukkan jus limau kasturi dan kacau2kan sekejap.. Sumbatkan kesemua sambal kelapa melalui belah belakang ikan meliputi keseluruh bahagian tengah ikan.
  6. Panaskan kuali leper, tuangkan sedikit minyak (lebih kurang 1 senduk kecil) supaya ikan tidak melekat. Apabila minyak dah panas letakkan perlahan2 ikan terubuk, guna api yang sederhana perlahan sepanjang memasaknya.
  7. Apabila dah garing, terbalikkan ke bahagian yang sebelah lagi dan biarkan ikan dimasak dengan sempurna terutama dibahagian tengahnya. Sisik ikan haruslah garing baru lah sedap.
  8. Angkat dari kuali dan lapikkan dengan daun pisang. Sedia untuk dihidangkan.

Tuesday, November 11, 2014

KEK MARBLE..UNTUK HUBBY YANG TERINGIN


Assalamualaikum buat semua...Semoga anda semua sihat dan ceria selalu disamping keluarga tersayang. Masih lagi sibuk mengemas bagai nak rak, hopefully by end of this month segala2 siap seperti yang dirancangkan.

Sibuk2 pun masih sempat membaking,.special untuk suami. Hubby I tu sangat2 memilih...kalau buat kek2 om.putih yg pelik2 tu memang kurang sangat le dia nak memakannye..Cerr kalau kek macam kat gambo ni atau butter cake yang simple2 tu memang kenan bebenor le dia..

Sekarang ni kan I tengah bizi mengemas tak abis2 .. Aritu masa I tengah nyembang dengan anak2 pasal birthday cake tetiba hubby I bersuara gini..cerr buat kek yang biasa2 je macam dulu2...Ohhh nak kek dulu2 rupanye, ok no problem..petang tu jugak akak siapkan.. .so malam tu puas la hubby memakannye berkali2. Kek marble ni memang sekali hadap je sebab anak2 pun sukaaa..(teringat pulak anak sulung yang jauh dimata..takpe2 nanti mama buat special untuk Along bila balik cuti ye)

Oklah, resepi turun temurun akak macam biasa ada dibawah ni. Jom buatkan kek untuk suami tercinta..muahhh

BAHAN BAHAN

  • 1 ketul mentega (guna la apa brand pun tak kisah)
  • 1 1/2 cawan gula halus
  • 2 cawan tepung superfine
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1/2 cawan susu cair
  • 3 biji telur saiz A
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 sudu besar serbuk koko
CARA CARANYA
  1. Mula2 tepung diayakkan bersama2 baking powder dan ketepikan dulu.
  2. Didalam bekas berasingan putarkan mentega dan gula halus sehingga kembang.
  3. Kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji ke dalam adunan mentega. Putar sederhana kelajuannya setiap kali telur dimasukkan sehingga sebati
  4. Masukkan susu cair dan diikuti dengan esen vanila sambil diputar lagi 
  5. Yang terakhir masukkan sedikit demi sedikit tepung sambil dikacau perlahan2 menggunakan spatula sehingga sebati, jangan kacau lama2
  6. Ambil 1/3 dari adunan dan sebatikan dengan serbuk koko.
  7. Griskan loyang bersaiz 7 inci dengan mentega dan lapik dengan baking paper terlebih dahulu.
  8. Sendukkan adunan biasa ke dalam loyang berselang seli dengan adunan koko sehingga habis. Ambil pisau kecil dan lorekkan zig zag secara melintang dan sekali lagi lorekkan secara menegak di sekeliling loyang
  9. Masukkan kedalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama lebih kurang 10 minit dengan suhu 180C selama 45 minit atau bergantung kepada oven masing2. 
  10. Keluarkan dari oven dan sejukkan sebentar sebelum dipotong dan sedia dihidangkan.

Friday, November 7, 2014

LAKSA PENANG MEMIKAT SELERA



Assalamualaikum...Laksa yang dimakan waktu petang tadi, wow, memang terangkat makan di petang yang dingin sebab di Tapah ni baru je lepas hujan. Menu laksa ni dimasak setiap minggu tapi tak pernah jemu dimakan oleh para penggemarnya. Seronok rasanya bila masakan kita dicari2, dinanti2 serta disukai ramai kann!

Setiap kali memasak kuah laksa setiap kali itulah jugak akak tersenyum sendirian especially time memblender bahan2nya tu (lama jugak berdiri nak siapkan menu setiap minggu nih). Tersenyum bila mengingatkan kembali 10 tahun lalu sewaktu seorang kawan lama di bank yang mengajar akak cara menyediakan laksa Penang ni. Banyak betul soalan2 dari akak masa tu, kelakar rasanya bila teringat balik soalan yang macam2 tu.. Terima kasih & jasamu dikenang dan mendapat ganjaran pahala yang berpanjangan setiap kali akak memasaknya, Insya Allah.

Menggunakan bahan2 yang mudah tapi hasilnya sangat2 memuaskan. Kuahnya tu kalau dimasak sehari lebih awal lebih sedap sebab dah sebati dengan rasa ikan dan asamnya. Resepi ni adalah untuk sukatan 6-7 orang makan. Bagi penggemar laksa boleh la cuba, gerenti sedap. Jom tengok resepinya.

BAHAN BAHANNYA

Untuk kuah :

  • 8-10 ekor ikan kembong atau sadin (boleh juga campur kedua2 jenis ikan)
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 5 bawang besar
  • 2 inci belacan Pulau Pinang
  • 3-4 keping asam gelugor
  • 1 bunga kantan dibelah 2
  • 3 tangkai daun kesom (diambil daun2nya)
  • Garam secukup rasa
Bahan2 lain :
  • 1 paket laksa panjang (dicelor sebentar dan toskan)
  • Timun dihiris nipis dan potong memanjang
  • Cili merah dihiris nipis2
  • Cili padi dihiris nipis2 (jika suka pedas)
  • Bawang besar dihiris nipis
  • Hirisan buah nenas
  • Telur rebus (jika suka)
  • Limau kasturi
CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Mula2 rebuskan ikan yang sudah dibersihkan terlebih dahulu dengan air secukupnya menutupi paras ikan. Sejukkan sebentar sebelum dikisar. Simpan air rebusan ikan.
  2. Asingkan isi ikan dengan kepala & tulangnya dan kisarkan dulu isi ikan sehingga hancur. Sewaktu mengisar isi ikan tambahkan air secukupnya. 
  3. Kemudian kisarkan bahagian kepala dan tulang2 pula. Masukkan air secukupnya kedalam mesin pengisar barulah dikisar. Tapiskan dan ambil airnya sahaja manakala buang saki baki tulang tersebut.
  4. Sementara itu, kisarkan bawang besar bersama belacan sehingga betul2 lumat.
  5. Sediakan periuk yang bersesuaian untuk memasak kuah laksa, masukkan kisaran bawang, kisaran isi ikan & tulang serta cili kisar.
  6. Masukkan juga bunga kantan, daun kesom dan asam gelugor.Jangan lupa air rebusan ikan dan tambah lagi sebanyak lebih kurang 1 liter air. Biarkan kuah masak dengan api sederhana dan mendidih selama lebih kurang setengah jam.
  7. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa dan bolehlah ditutup api.
  8. Untuk hidangan, letakkan laksa yang sudah dicelur kedalam mangkuk dan bahan2 lain seperti timun, cili dan lain2 mengikut selera masing2. Tuangkan kuah panas2 ke atasnya. Lebih sedap jika ditambah sesudu petis udang ke dalam kuahnya.

Wednesday, November 5, 2014

SPAGHETTI BOLOGNESE


Assalamualaikum semua, bersua kita kembali di sini. Menyepinya akak sekejap bermakna akak mempunyai banyak urusan lain yang harus diberi keutamaan. Urusan kerja rumah seakan2 takde noktah...lepas satu, satu lagi, dan lagi...huarghhhh penatnya aiii. Tu yang Allah kurniakan ramai anak lelaki, syukur sangat2 sebab mereka memang banyak membantu.

Urusan mengemas nampaknya masih belum ada tanda2 nak siap..so nampaknya semua masakan yang akan muncul disini adalah yang simple2 je. Dan bila dah siap semua urusan kerja ni nanti bolehlah aii bawak anak2 pergi bertapa kat Gua Tempurung...best3 tak sabor nak release tension ni....

Back to the picture, spaghetti memang kesukaan kami sekeluarga. Masakan sebegini memang tersangatttt la mudah disediakan dan mengenyangkan pulak tu. Akak kalau time busy memang suka sangat la masak gini untuk anak2. Kalau makan nasi tu kena masak 2-3 jenis lauknya, lagi le stress kat dapur kannn...sebab kerja bertimbun2 tu tak settle lagi, dah settle semua nanti gerenti hilang la stress.

So, resepinya macam biasa lah ada kat bawah ni...babaiiii

BAHAN BAHANNYA

  • 1 paket spaghetti
  • 1 paket daging kisar Ramly
  • 2 bawang besar potong dadu
  • 3 bawang putih cincang halus
  • 10 biji tomato ceri dibelah 2 
  • Cendawan putih secukupnya dihiris2
  • 1 lobak merah dipotong dadu
  • 1 tin kecil tomato puri
  • 1/4 botol sos tomato
  • 3 biji tomato dikisar dgn secawan air & tapiskan)
  • 1 kiub stok daging
  • 1 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Oregano secukupnya untuk ditaburkan 
  • Minyak zaitun

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Mula2, didihkan air dalam periuk, masukkan 1 sudu minyak masak terlebih dahulu  (tujuan supaya spaghetti elok tidak melekat2) dan masukkan spaghetti kedalam air mendidih sehingga lembut kesemuanya. Angkat dan toskan.
  2. Sementara itu,panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang merah dan bawang putih sehingga kekuningan, kemudian masukkan daging kisar dan gorengkan seketika
  3. Diikuti dengan tomato puri dan sos tomato, kacau2kan sekejap, masukkan pula jus tomato, biarkan mendidih sebentar
  4. Kemudian masukkan lobak merah, biarkan sehingga ia lembut diikuti dengan cendawan putih, kacau2kan biar sebati.
  5. Masukkan pula kiub daging, gula dan garam secukupnya. Masakkan sos spaghetti ini sehingga pekat dan tutupkan api.
  6. Tuangkan sos secukupnya ke atas spaghetti, gaulkan dan taburkan sedikit serbuk oregano sebelum dihidangkan.

Tuesday, October 28, 2014

SEDAPNYA PUDING KARAMEL NI..


Assalamualaikum...Dilanda kebizian melayan anak2 menghadapi exam sepanjang minggu ni. Dalam sibuk2 tu sempat jugak masak puding karamel ni, Puding ni tak guna telur, memang tak muak dimakan. Nak membuatnya pun punya la senang.

Anak2 pulak kalau puding jenis ni suka sangat berebut air gula karamelnya. Memang tak cukup kalau buat style biasa tu so untuk memuaskan hati anak2 akak buat air gula karamel yang berasingan supaya dapat banyak. Bukan susah pun  just tambah air sewaktu buat karamel dan masak sehingga larut.

Antara dessert yang amat mudah disediakan. Mudah camne pun resepinya tetap ada di bawah ni.
Resepinya akak ambil dari majalah Rasa keluaran Julai tapi ada buat penambahan di bahagian karamelnya. Jom tengok resepinya...

BAHAN BAHANNYA

BAHAN A
  • 10 gm agar2 serbuk
  • 1liter air
  • 120 gm gula pasir
  • 125 ml susu pekat manis
  • 1 tin susu cair
  • 3 sudu besar tepung kastad
  • 1 sudu teh esen vanila
Bahan2 karamel :
  • 60 g gula pasir
  • Sedikit air ( 3 sudu besar )
Saya tambah air gula karamel :
  • 5 sudu besar gula pasir
  • 3/4 cawan air

CARA MENYEDIAKANNYA
  1. Untuk karamel, cairkan gula sehingga menjadi gula hangus. kacau gula diatas api perlahan sehingga gula cair kesemuanya. Ketepikan dahulu.
  2. Satukan kesemua bahan2 A ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana sambil dikacau2kan sehingga sebati kesemuanya
  3. Masukkan gula hangus ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga rata.
  4. Kemudian tuangkan ke dalam bekas dan biarkan ia mengeras. Simpan didalam peti ais sebelum dimakan.
  5. Untuk gula karamel yang banyak : Masak di api perlahan 5 sudu besar gula di dalam periuk sehingga cair kesemuanya dan tuangkan air perlahan2 sehingga habis sambil dikacau2 supaya larut kesemuanya. Berhati2 semasa proses ini takut terkena tangan.
  6. Simpan di dalam peti sejuk dan curahkan pada puding sewaktu makan.

Friday, October 24, 2014

SERUNDING DAGING DICICAH DENGAN LEMANG PANAS2


Assalamualaikum...First of all, Salam 1436 Hijrah buat seluruh umat Islam walau dimana sahaja anda berada Alhamdulillah masih diberi kesempatan oleh Allah swt untuk bernafas di dunia yang bersifat sementara ini. Kaki terus melangkah dengan hati mensyukuri segala nikmat dan anugerah yang tidak disangka2 kurniaan dariNya. Bersabarlah...pasti mendapat!

Berbalik pada serunding daging yang sangat2 lazat tak terkira  Demi anak kedua akak yang mengidamkan sangat serunding daging ni. tak abis2 tanya kat mana ada jual sebab dah teringin benor maka sebagai emak tak sampai hati le pulak nengoknye so aritu akak paksa jugak la diri untuk membuatnya.

Berjam2 memasaknya dan memang lenguh tangan memasaknya sebab serunding ni bukan boleh main tinggal2 kang hangus langsung tak boleh dimakan. Tapi amat berbaloi tau sebab kalau beli pun takkan dapat sesedap ni Dapat pulak cicah dengan lemang panas2..kat sini bukan musim raya je tau ada jual lemang , ada satu tempat kat Temoh jual lemang sepanjang tahun. Puaskan angah, berpinggan2 dapat diratahnya.

Kalau nak tahu camne nak hasilkan serunding ni jom semak resepinya...

BAHAN BAHANNYA

  • 2 kg daging (bahagian isi pejal tanpa lemak)
  • 3 ulas bawang besar kisar
  • 8 ulas bawang putih kisar
  • 3 cm halia kisar
  • 3 cm lengkuas kisar
  • 6 batang serai kisar
  • 5 sudu besar cili kering kisar (nak pedas, lebihkan)
  • 2 sudu besar serbuk jintan manis
  • 2 sudu besar serbuk jintan putih
  • 1 sudu besar serbuk ketumbar
  • Santan pekat dari 2 biji kelapa
  • 2 cawan gula merah
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu besar garam
CARA PENYEDIAANNYA
  1. Daging lembu dipotong ke beberapa bahagian sederhana besarnya dan rebuskan sehingga empuk. Apabila sudah sejuk carik2kan daging agak halus dan kalau nak senang boleh masukkan dalam mesin pengisar tapi jangan hancur sangat..i carik2 guna tangan separuh dan separuh lagi i kisarkan sebab nak cepat..oh ya, air rebusan ketepikan dulu
  2. Seterusnya, didalam kuali panaskan 2 senduk minyak dan masukkan kesemua bahan2 kisar diikuti dengan serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar, Masak sehingga naik aromanya
  3. Apabila nampak pekat dan garing rempah2nya, masukkan daging yang sudah dicarik termasuk air rebusannya sekali, kacau2kan dan masak api sederhana
  4. Kemudian masukkan santan pekat dan kacau lagi, biarkan daging dimasak perlahan2 sambil sesekali dikacaukan
  5. Apabila kuah nampak pekat, masukkan pula gula merah, gula pasir dan garam secukupnya, kacau lagi biar sehingga betul2 kering. Pada peringkat ini perlahankan api dan biarkan serunding dimasak sehingga betul2 kering dan garing.
  6. Sesuaikan rasanya jika nak serunding lebih manis, tambahkan gula, begitu juga dengan garam
  7. Tutup api apabila sudah betul2 kering dan biarkan serunding sejuk dahulu. Simpankan di bekas kedap udara, Insya Allah boleh tahan berbulan2 (jika tidak dimakan,,haha jgn marah ya!)

Thursday, October 23, 2014

NASI BUKHARI DAGING


Assalamualaikum semua...

Nasi bukhari makan sepinggan mesti nak lagi. Memang dapat makan puas apabila sesekali ada tempahan katering menu begini. Kalau saja2 nak masak untuk hidangan keluarga memang takkan ada rasanya.

Memang ramai yang menyukai nasi ni dan sesuai dengan gelaran raja kepada segala nasi kerana rasanya yang tersendiri. Daging lebih sedap jika ada campur bahagian lemak2 macam tetel, baru la perghh...Menu pengiring bagi nasi ni adalah salsa timun & tomato dan ditambah dalca maghribi.

Resepi asal adalah dari suami boleh dikatakan agak complicated tapi sudah diubahsuai sedikit sebanyak (oleh isterinya..) demi memudahkan penyediaannya,  Sukatan bahan2 untuk resepi ini adalah untuk 6-7 orang makan. Jom terus ke resepinya...

BAHAN BAHAN
  • 1 kg daging lembu
  • 3 sudu besar tomato puri
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1 sudu teh serbuk jintan putih
  • 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis
  • 1 tin susu cair
  • 5 sudu besar minyak sapi
  • 2 sudu besar gula
  • 3/4 sudu besar garam
  • 3 tin susu beras basmathi (rendam kejap dan toskan)
  • 3 1/2 tin susu air stok rebusan daging
BAHAN2 PENUMIS
  • 2 biji bawang besar dihiris 
  • 5 ulas bawang putih dihiris
  • 1 inci halia dihiris 
  • 1 kulit kayu manis
  • 3 bunga lawang
  • 6 bunga cengkih
  • 5 buah pelaga
  • 2 helai daun pandan disimpulkan
BAHAN2 KISAR
  • 6 biji bawang besar
  • 10 ulas bawang putih
  • 2 inci halia
  • 5 buah tomato masak
BAHAN2 UNTUK SALSA TIMUN
  • 1 batang timun
  • 2 buah tomato
  • 1 biji bawang besar
  • Secubit serbuk lada hitam
  • 1 sudu kecil gula
  • Secubit garam
RESEPI DALCA MAGHRIBI SILA KLIK SINI

CARA PENYEDIAAN
  1. Mula2 rebus daging hingga 3/4 empuk dan ketepikan dahulu air rebusannya untuk memasak nasi.
  2. Kemudian panaskan minyak sapi dalam periuk nasi dan tumiskan bahan2 penumis sehingga layu dan kekuningan lalu diikuti dengan bahan2 kisar iaitu bawang besar, bawang putih, halia dan tomato. 
  3. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk jintan manis, jintan putih, serbuk kulit kayu manis, tomato puri dan kacau2kan sehingga naik aromanya. 
  4. Apabila rempah nampak agak garing dan pekat masukkan daging dan masak sehingga daging benar2 lembut, tambah air jika perlu
  5. Kemudian barulah dimasukkan air rebusan daging dan susu cair dan kacau2 biarkan mendidih sebentar baru dimasukkan beras basmathi, kacau lagi perlahan2 
  6. Jangan lupa masukkan gula dan garam secukupnya, biarkan nasi didalam periuk nasi sehingga betul2 masak. Sesekali kaup balikkan perlahan2 nasi dalam tempoh tersebut supaya masak rata. 
  7. Untuk salsa sayuran, potong dadu timun, buah tomato dan bawang besar. Masukkan kedalam mangkuk dan tambahkan serbuk lada hitam, gula dan sedikit garam lalu digaul sebati.

Monday, October 20, 2014

SEDAPNYA KEPAK AYAM BBQ


Assalamualaikum...Kesibukan bekerja biasanya menyebabkan akak menyediakan menu yang simple untuk makan malam anak2. Walau sesimple mana pun akak akan pastikan hidangan itu merupakan kesukaan mereka.

Seperti chicken wing ni yang sangat2 disukai dan amat mudah disediakan. Tak best la kalau meratah ayam semata2 so pasti akan ada coleslaw dan kentang goreng sebagai hidangan tambahan.

Kepak ayam bbq ni memang tersangatlah lazat rasanya dan mengalahkan yang dijual di restoran makanan segera yang terkenal tu (kata anak2 lahh...) Kalau beli udah la mahal kemain, cerr buat sendiri kan dapat makan banyak. Dan yang paling penting ia disediakan dari dapur kita, air tangan kita adalah yang terbaik buat anak2.

Memang tak boleh lama la nampaknya sebab baby akak dah gigit2 & cakar2 badan mamanya sambil tarik2 baju lagi...adoiii la cayang Nailah nii..dia memang pantang tengok akak ngadap komputer..ok jom tengok resepinya dibawah ni...

BAHAN BAHANNYA

  • 12 ketul kepak ayam ( setiap satu dikerat menjadi 2 ketul kecil)
  • 5 sudu besar sos BBQ
  • 1 sudu besar paprika
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap lemak manis
  • 1 sudu besar serbuk lada hitam (ditumbuk kasar)
  • 1 sudu teh garam 
  • 1 sudu besar gula
  • 3 sudu besar madu
  • 1 sudu besar serbuk pati ayam
  • Minyak untuk menggoreng

CARA PENYEDIAANYA
  1. Satukan kesemua bahan2 diatas (kecuali kepak ayam) didalam mangkuk besar dan gaulkan sehingga sebati untuk diperap dengan kepak ayam.
  2. Masukkan kepak ayam ke dalam mangkuk tadi dan gaulkan dengan sempurna.
  3. Kemudian masukkan kepak ayam ke dalam fridge bahagian chiller selama paling kurang 1 jam (lebih lama diperap lebih sedap rasanya)
  4. Panggang di dalam oven pada suhu 200C, jangan lupa tukar ke fungsi grill pada oven.
  5. Semasa proses memanggang, keluarkan air ayam yang bertakung pada bekas supaya kepak ayam cepat garing.
  6. Setelah 20 minit terbalikkan ayam supaya garing kedua2 belahnya. 
  7. Keluarkan kepak ayam dari oven setelah warnanya garing keemasan.

Friday, October 17, 2014

WAFFLE RANGUP KEGEMARAN ANAK2


Assalamualaikum...Petang2 makan waffle, amacam? Kat rumah ni anak2 lebih suka makan waffle waktu petang2 gini. Kalau buat untuk breakfast memang depa tak berapa berkenan. Memandangkan petang ni free sikit so akak pun bancuh adunannya dan macam biasa siapa yang nak makan dia buat sendiri.  Anak2 pun dah biasa buat dan depa lagi suka buat sendiri pun. Mama pun apa lagi boleh la lepak sini kejap.

Resepi waffle ni dah lama akak gunakan dan takkan tukar ke yang lain dah sebab dah cukup terbaik bagi tekak akak sekeluarga. Lupa pulak dari mana source nya tapi yang pasti dari website omputih.

Waffle ni memang gebu and at the same time memang rangup. Waffle ni makan la sewaktu panas2. Bila nak makan baru buat, baru rasa freshnya tu. Anak2 akak suka makan dengan kaya , jem strawberi atau ais krim. 

Resepinya macam biasa ada kat bawah ni. Selamat bersantai di malam Sabtu... :))

BAHAN BAHANNYA
  • 2 biji telur ayam
  • 2 cawan susu segar
  • 1/3 cawan mentega cair
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1 sudu besar baking powder
  • 1/2 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula                                         


CARA MEMBUATNYA
  1. Mula2, asingkan telur kuning dan telur putih dalam 2 bekas.
  2. Campurkan bahan2 seperti susu segar, mentega cair, tepung jagung, tepung gandum, baking powder dan garam ke dalam bekas telur kuning. Guna mixer dan sebatikan adunan.
  3. Kemudian, campurkan gula ke dalam bekas mengandungi telur putih, pukul guna mixer sehingga bertanduk (bila terbalikkan bekas adunan takkan jatuh)
  4. Apabila telur putih sudah kental, ambil sikit2 dan kaup balikkan perlahan lahan kedalam adunan tepung tadi sehingga habis.
  5. Sementara itu, panaskan waffle maker terlebih dahulu
  6. Guna senduk dan tuangkan ke dalam acuannya, jangan terlalu tebal 
  7. Tutup waffle maker dan biarkan sehingga ia cukup masak & garing bergantung kepada citarasa masing2. Setelah 5 minit boleh buka dan tengok kegaringannya tu.
  8. Apabila  sudah cukup garing, keluarkan dan sedap dimakan panas2 dengan jem, kaya, mentega kacang, aiskrim, madu dan buah2an.

Wednesday, October 15, 2014

KEK KEJU MELELEH LA SANGAT


Assalamualaikum...Rindu kemain nak membaking ni. Teringat saat2 mengandungkan Nailah dulu..semua  kerja2 dapur akak tak berkenan. Memasak pun jadi malas semacam je..Berbeza betul waktu mengandungkan kelima2 anak lelaki rasa sangat2 seronok memasak. Balik ofis ada je nak masak itu dan ini..terbalik pulak situasinya.

Anyway, pengalaman mengandung Nailah adalah sesuatu yang sangat berharga, maklumlah di usia 40an diberi kesempatan  dan rezeki oleh Allah mendapat anak yang dinanti2kan iaitu perempuan. Ehh..dah melalut la pulak...

So, finally kek keju ni atau nama omputihnya snow cheesecake berjaya jugak akak siapkan dengan sedikit bantuan dari anak2. Nak sangat makan kek ni kena la bantu mama kan!! Resepi dari Hanamemories menjadi pilihan kerana triple cheesenya tu..Snowcheese cake asalnya kek span pun sedap jugak kan..tapi dah alang2 nak makan cheese tu baik buat je ciskek, lagipun lama dah tak merasa ciskek...on top of that ciskek ni pun jenis ringan2 je..tak rasa muak pun bila memakannya.

Kalau ikut cara anak2 bujang akak (termasuk babahnya), depa akan masukkan slice cake ke dalam microwave buat beberapa saat bior cheese cair then baru dimakan...Memang sangat2 leleh, I tell u..

Ok, resepinya dibawah ni di copy dari HANAMEMORIES (terima kasih ya)


RESEPI SNOW CHEESE CAKE

Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara

Untuk Kek -
  •  Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan. 
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath.
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti ais kemudian potong dan hidangkan.

                                                        Kan dah kata....meleleh la sangat...

Tuesday, October 14, 2014

RENDANG DAGING MAMA


Assalamualaikum....Salam petang Selasa buat semua.

Masakan rendang memang dah sebati dengan jiwa I..tapi tak le maksudnya I ni expert memasaknya. Maksud I yang bab sebati tu gini ya...tiap2 minggu menu rendang ni memang kena masak sebab dah dalam list keje I..Menu untuk asrama ni dah ditetapkan,.so jangan memandai2 nak tukar menunya kang kene sekeh ngan pengetua pulak..

Rendang ni dimasak special untuk anak2 yang tak jemu2 makan rendang daging mamanya, Resepinya agak pedas so buat yang tak tahan pedas sila kurangkan cili padi. Selamat memasak buat keluarga tercinta...

BAHAN BAHANNYA
  • 1.5 kg daging lembu  (dipotong sederhana besar & agak nipis)
  • 2 biji kelapa diambil santannya (sederhana pekat)
  • 3 helai daun kunyit (dihiris halus2)
  • 3-4 helai daun limau purut (dihiris halus2)
  • 3 sudu besar cili kering kisar
  • 1/2 sudu besar jintan manis
  • 1/2 sudu besar jintan putih
  • 6 sudu besar kerisik
  • 2 asam keping
  • 3 sudu besar gula
  • 3 sudu besar gula merah
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menumis
BAHAN2 UNTUK DIKISAR
  • 8 labu bawang besar
  • 6 ulas bawang putih
  • 2 cm halia
  • 2 cm lengkuas
  • 3 batang serai
  • Sedikit kunyit hidup
  • 20 tangkai cili padi
CARA MEMASAK
  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali dan masukkan kesemua bahan2 kisar, diikuti dengan cili kering kisar, jintan manis & jintan putih, kacau2kan sehingga naik aromanya
  2. Kemudian masukkan daging dan gaulkan perlahan2 dengan bahan2 tumis tadi
  3. Masukkan pula santan, jangan lupa kacau2kan selalu biar merenih dengan api sederhana perlahan
  4. Biarkan sehingga daging lembut dan pekat kuahnya baru dimasukkan kerisik, kacau lagi
  5. Terakhir baru dimasukkan garam dan gula termasuk gula merah, jika suka rasa agak manis boleh tambah gula begitu juga sebaliknya. Masukkan pula asam gelugur dan kacau lagi
  6. Pada peringkat akhir rendang haruslah selalu dikacau jika tidak ia akan hangus. Masaklah sehingga betul2 kering dan sebelum ditutup api jangan lupa masukkan hirisan daun kunyit dan daun limau purut. Kacau buat seketika saja dan bolehlah ditutup api.

Wednesday, October 8, 2014

PUDING BUAH-BUAHAN KOKTEL


Assalamualaikum...Setelah beberapa hari tak mengupdate nampaknya petang ni baru berpeluang. Bukannya malas tapi lately ni baby Nailah pantang sangat tengok akak ngadap komputer mula la dia buat macam2 nak perhatian. Kalau dah angkat dia letak sebelah pun mau terbalik komputer dibuatnya..lasak anak perempuan yang sorang ni..So tengah baby tidur ni sempat la mamanya lepak kejap kat sini.

Petang2 yang panas macam sekarang ni kalau dapat makan puding memang nyaman rasa tekak. Kat rumah akak ni selalu jugak buat puding. Puding koktel ni setelah beberapa kali dibuat akak pun dah adjust serba sedikit untuk dapat rasa yang sesuai di tekak. Selera akak kalau puding suka yang manis dan lembut sikit...kalau tak suka manis boleh dikurangkan sukatan gula. Kuahnya tu kalau taknak buat pun takpe, puding tu pun dah cukup sedap..Kuah tu saja I ngada2 nak buat. Ok lah, resepinya di bawah ni....

BAHAN BAHANNYA

20 gm agar2 bertali
150 gm gula pasir
1 tin buah2an koktel (mixed fruit cocktail)
1 tin susu cair
3 sudu besar tepung kastad
1 liter air

BAHAN2 UNTUK KUAH PUDING
  1. 1 tin susu cair
  2. 1 sudu besar esen vanila
  3. 1 cawan air dari tin buah2an koktel

CARA MEMBUATNYA
  1. Basuh agar2 terlebih dahulu kemudian masak dengan air sehingga agar2 larut kesemuanya
  2. Tambahkan gula pasir dan kacau2 sehingga gula sebati dengan agar2
  3. Campurkan tepung kastad dengan susu cair didalam bekas yang lain, kacau sehingga sebati
  4. Tuangkan ia ke dalam periuk larutan agar2 tadi dan perlahankan api serta kacau2kan.
  5. Sementara itu,asingkan secawan air dari buah2an dalam tin dan tuangkan kesemua buah2an serta air yang selebihnya kedalam larutan agar2,
  6. Biarkan ia mendidih dan pekat kemudian tutupkan api
  7. Tuangkan ke dalam bekas yang bersesuaian dan masukkan ke dalam fridge selama beberapa jam.
  8. Untuk kuahnya pula, campurkan kesemua bahan2 lalu dimasak diatas api sehingga mendidih. Tutup api dan sejukkan didalam fridge 
  9. Tuangkan kuah secukupnya (jika suka) untuk dimakan bersama2 dengan puding. 

Thursday, October 2, 2014

LABU ORGANIK MASAK KARI



Assalamualaikum..labu ni dibeli di Lavender Garden Cameron Highlands semasa cuti sekolah baru2 ni. Tempat tu antara tarikan terbaru di CH nampaknya. Baru sangat tu tidak lah tapi bagi kami sekeluarga yang kerap kali ke Cameron Highlands kira baru first time ke sana.

Actually yang jual labu tu sorang bangla yang bekerja di bahagian bunga2 daisy. Katanya, labu organik, tanam sebelah rumah dia je ni. Pandai dia cari rezeki kan! Selain dari suami akak yang berminat sangat dengan buah labu ni ada jugak beberapa orang lain yang membelinya. Kalau akak memang tidak lah, sebab  tujuan ke situ untuk tengok bunga2an sambil posing2..

Kali ni akak masak kari le pulak ya sebab dah cemuih dengan masak lemak. Bagi akak lagi sedap masak kari. Haishhh... baby dah nangis la pulak..nak nenen le tuuuu...ok lah cepat2 dengan resepinya kat bawah ni..:)

BAHAN BAHANNYA

1/4 buah labu
20 ekor udang sederhana besar
3 ulas bawang merah dihiris nipis2
3 ulas bawang putih dihiris nipis2
2 tangkai daun kari
Buah tomato (saya guna 6 biji tomato ceri dibelah 2 setiap satu)
5 biji cili padi dibelah 2 setiap satu
2 sudu besar rempah kari ikan & udang
3 cawan santan sederhana pekat
1/4 cawan air asam jawa
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit minyak untuk menumis


CARA MEMASAKNYA

  1. Mula2, kupas labu dan potong labu sederhana sama besarnya. Rebuskan sehingga 3/4  masak je dan toskan. 
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk dan tumis semua bahan2 hiris iaitu bawang merah, bawah putih dan daun kari sehingga kekuningan
  3. Masukkan serbuk kari dan kacau2kan sebentar, masukkan air asam jawa dan masak sampai rempah garing.  ( style akak masuk terus serbuk kari, takyah bancuh jadi pes pun sebab nak cepat garing, tapi ikut le mana cara yang sesuai dengan diri kita)
  4. Masukkan pula santan, kacau2kan dan bila mendidih masukkan pula udang.
  5. Kemudian diikuti dengan labu yang telah direbus tadi dan masak sehingga labu betul2 empuk.
  6. Jangan lupa sedikit garam dan gula ikut selera masing2.
  7. Terakhir baru dimasukkan buah tomato dan cili padi, biarkan ia mendidih sekejap barulah ditutup apinya. Sedia untuk dihidangkan. 

Wednesday, October 1, 2014

ANTARA PENYERI BARU DI LAMAN

Hati puas bila melihat pokok tanaman menjadi, hidup subur dan panjang hayatnya. Minat menanam pokok hiasan dah lama...actually semenjak di awal perkahwinan iaitu 19 tahun yang lalu. Seronok bila tengok pokok2 ni membesar tapi kebanyakannya tak tahan lama disebabkan tiada ilmu tentang pokok yang ditanam. Tapi ada jugak yang dah hampir 10 tahun tapi masih bertahan bila setiap kali nampak dah merimbun semacam akak akan tanam semula anak2 pokoknya tu.

Sekarang ni rasa macam dah ada sedikit masa lapang waktu petang, Nailah pun dah besar sikit & setiap petang akak akan bawa dia tinjau2 pokok yang ditanam. Nampaknya dia pun suka sangat tengok pokok2 bunga, kalau nampak je bunga macam nak terkam je rupanye..

Yang berikut ni adalah antara penyeri baru di laman akak ..jom kita tengok sikit, pokok apa ke tu...


Dah lama tak menanam pokok bunga mawar. Dulu2 pernah menanamnya tapi tak bertahan lama. So, ni pokok yang dibeli di Cameron Highlands baru2 ni. Sewaktu dibeli hanya ada beberapa kuntuman yang belum kembang. Sekarang dah nak masuk 2 minggu bunga2nya masih bertahan. Daun2nya masih segar menghijau. Semoga kali ini menjadi hendaknya.

Pokok jenis asam batu  ni pun pernah akak tanam dulu. Seingat akak ada macam2 jenis yang akak pernah tanam tapi semua hayatnya tak panjang, paling lama pun setahun. Yang ni pun dibeli di CH,  Mintak2 sangat bior menjadi.


Yang ni ibarat love at first sight..sekali tengok memang dah tak berpaling lagi. Daun nya cantik, bentuk bunganya menarik, warna bunga macam  purple sikit..Pokok apakah namanya ini ? Dah beli sebulan lebih tapi masih maintain macam sewaktu beli, tak nampak besar2 pun. Hmmm...kita wait and see je la.


Pokok ni beli di CH jugak. Dah pernah tanam 10 tahun dulu tapi pendek sungguh umurnya. Kot2 la akak ni terlebih air atau baja. Or maybe tanah tak sesuai dengan dia ke..Yang akak tengok di nursery tu pokok ni subur dan membesar dengan jayanya. Mudah2an semua pokok2 yang baru ni panjang usianya dan serasi dengan tuannya. Insya Allah!

Sunday, September 28, 2014

DOUBLE CHOCOLATE MOIST CAKE AIR TANGAN ANAKKU


Assalamualaikum..Chocolate moist cake ni dibaking oleh my second son, Resepi serta sedikit instruction diberikan & resultnya sangat memuaskan tekak. Sape kata anak lelaki tak pandai memasak..ceewah!! Actually anak lelaki or perempuan as a mother akak rasa mereka perlu lah diasuh & diberi tunjukajar hal masak memasak ni. In future depa jugak yang senang. Tambah macam akak ni ada 5 orang anak lelaki kesemuanya,..

Berbalik pada cerita kek ni walaupun appearancenya macam so so je kan, tapi don't judge a book by its cover tau sebab rasanya adalah menjilat jari. Thumbs up untuk Ameenul Husainy. Mama bangga dengan anak2 yang begitu rajin membantu di dapur. Semoga menjadi contoh yang baik untuk adik Nailah ya!

Resepi asalnya akak salin dari suratkhabar, dah bertahun simpan resepi ni sampai dah lupa dari suratkhabar mana ntah la...Setelah 2-3 kali membuatnya ada sedikit perubahan pada resepi asalnya tu. Anyway, resepinya seperti biasa ada di bawah ya...

BAHAN BAHANNYA

Bahan A.

3 biji telur bersaiz B  
 1 cawan gula perang

Bahan B

1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 cawan air mendidih

Bahan C

1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder


GANACHE

300 gm coklat masakan (dipotong kecil2)
100 ml susu coklat UHT  ( boleh je guna susu cair )
1 sudu kecil mentega


CARA MEMBUATNYA
  1. Sediakan pengukus dan isikan air secukupnya dan panaskan
  2. Campurkan kedua2 bahan A iaitu telur dan gula perang ke dalam mangkuk pengadun  Putar sehingga kembang.
  3. Satukan  kesemua bahan C ke dalam bekas berasingan dan ayakkan terlebih dahulu
  4. Masukkan bahan B iaitu susu pekat manis, minyak jagung dan air mendidih ke dalam adunan telur tadi, putar lagi dengan kelajuan sederhana
  5. Apabila sebati, masukkan bahagian C sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga habis kesemuanya.
  6. Sapukan mentega pada keseluruhan loyang bersaiz 7 inci dan tuangkan adunan kedalamnya. Tutup dengan aluminium foil di permukaan kek.
  7. Masukkan ke dalam pengukus dan kukus dengan api sederhana selama 35-45 minit.
  8. Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu dan kemudian bolehlah dituang ganache coklat. Taburkan diatas ganache dengan chocolate rice sekiranya suka.

CARA PENYEDIAAN GANACHE

  1. Satukan coklat masakan dan susu coklat UHT  dalam satu bekas yang sesuai. 
  2. Dengan kaedah double boil iaitu bekas berisi coklat tadi diletakkan ke dalam bekas mengandungi air panas  ( jangan dimasak di atas api) , kacau2kan sehingga coklat betul2 cair.
  3. Masukkan mentega, kacaukan sehingga sebati dengan coklat
  4. Curahkan ke atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.



n

Saturday, September 27, 2014

BAN DAGING EKSTRAVAGANZA


Assalamualaikum salam pembuka kata buat semua yang sudi hadir di sini. Dah lebih setahun akak memendam keinginan untuk berblog semula akhirnya tercapai jugak. Dari anak 5 sekarang dah bertambah sorang lagi...Alhamdulillah.

Apakata petang2 gini kita makan ban daging yang sempoi ni. Resepi dari majalah Rasa tapi  resepi asalnya menggunakan ayam. Dah bosan dengan ayam so akak tukar ke daging. Anak2 pun berselera memakannya, tu yang paling penting kan! Lagi bertambah2 kick bila dihidangkan sekali dengan kentang goreng. Jom kita tengok apa bahan2nya...yang pasti bahan2nya mudah dan dapat disediakan dengan cepat.

BAHAN BAHANNYA

1 kepng roti ban panjang dibelah tengah
1 keping burger daging RAMLY
1 kepng keju cheddar potong kecil
3 biji tomato ceri dibelah 2
Cili benggala hijau dipotong kecil
Bawang besar dipotong dadu
Sos tomato secukupnya
Sos cili secukupnya
Lada hitam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA


  1. Panggang burger daging sehingga masak kemudian potong kecil2 mengikut citarasa.
  2. Sapukan sos tomato dan sos cili pada keseluruhan permukaan ban.
  3. Setelah itu, letakkan daging burger, cili benggala, bawang besar dan tomato secukupnya di atas ban.
  4. Taburkan keju cheddar dan lada hitam di bahagian atasnya.
  5. Akhir sekali bakar pada suhu 110C selama 10 minit atau sehingga keju cair. Sedia dihidangkan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...