Assalamualaikum...Dilanda kebizian melayan anak2 menghadapi exam sepanjang minggu ni. Dalam sibuk2 tu sempat jugak masak puding karamel ni, Puding ni tak guna telur, memang tak muak dimakan. Nak membuatnya pun punya la senang.
Anak2 pulak kalau puding jenis ni suka sangat berebut air gula karamelnya. Memang tak cukup kalau buat style biasa tu so untuk memuaskan hati anak2 akak buat air gula karamel yang berasingan supaya dapat banyak. Bukan susah pun just tambah air sewaktu buat karamel dan masak sehingga larut.
Antara dessert yang amat mudah disediakan. Mudah camne pun resepinya tetap ada di bawah ni.
Resepinya akak ambil dari majalah Rasa keluaran Julai tapi ada buat penambahan di bahagian karamelnya. Jom tengok resepinya...
BAHAN BAHANNYA
BAHAN A
- 10 gm agar2 serbuk
- 1liter air
- 120 gm gula pasir
- 125 ml susu pekat manis
- 1 tin susu cair
- 3 sudu besar tepung kastad
- 1 sudu teh esen vanila
Bahan2 karamel :
- 60 g gula pasir
- Sedikit air ( 3 sudu besar )
Saya tambah air gula karamel :
- 5 sudu besar gula pasir
- 3/4 cawan air
CARA MENYEDIAKANNYA
- Untuk karamel, cairkan gula sehingga menjadi gula hangus. kacau gula diatas api perlahan sehingga gula cair kesemuanya. Ketepikan dahulu.
- Satukan kesemua bahan2 A ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana sambil dikacau2kan sehingga sebati kesemuanya
- Masukkan gula hangus ke dalam adunan tadi dan kacau sehingga rata.
- Kemudian tuangkan ke dalam bekas dan biarkan ia mengeras. Simpan didalam peti ais sebelum dimakan.
- Untuk gula karamel yang banyak : Masak di api perlahan 5 sudu besar gula di dalam periuk sehingga cair kesemuanya dan tuangkan air perlahan2 sehingga habis sambil dikacau2 supaya larut kesemuanya. Berhati2 semasa proses ini takut terkena tangan.
- Simpan di dalam peti sejuk dan curahkan pada puding sewaktu makan.
0 comments:
Post a Comment