Assalamualaikum dan apa khabar semua? Pejam celik, pejam celik dah bertemu semula kita dengan bulan yang dirindui iaitu Ramadhan. Alhamdulillah ya, kita masih diberikan Allah peluang untuk menjalani ibadah berpuasa di tahun ini. Moga2 kita semua dianugerahkan Allah kekuatan rohani & jasmani dalam melaksanakan segala ibadah di bulan yang mulia ini.
Actually malam ni akak penat sangat sebab baru je selesai memasak untuk katering sebelum Maghrib tadi, tapi penat macam mana pun terawih tetap tak dilupakan. Setahun sekali, rugilah kalau tak berterawih kan!! Oklah..udang mentega yang akak masak tu adalah menu makan tengahari kami tadi. Selain dari udang tu, akak pun ada masak 2 ekor ikan siakap sweet sour. Cuma 2 lauk nampaknya sebab sibuk nak siapkan bahan2 memasak untuk tempahan katering pulak. Itu pun anak2 dah cukup suka makan..air tangan emak lah katakan, mana ada anak yg tak suka makan air tgn maknya sendiri kan!!
Resepi udang ni adalah yang akak gunakan semenjak dulu2 lagi. Memang tak pernah berubah & tak pernah menjadi pun banyak sarang2nya tuu... Mungkin sebab akak pun jarang practice membuatnya, so jadi lah tahap itu saja. Tapi akak tak de kisah pun sangat ada sarang ke idak sebab yang penting rasanya sedapppp..(hehe..puji masakan sendiri..kekeke Boleh tengok resepi macam kat bawah tu...Selamat Memasak untuk keluarga tersayang sepanjang bulan puasa ni ya & banyak2lah bersabar sewaktu berada didapur !!! ;-)
BAHAN BAHAN
- 21 ekor udang saiz agak besar
- 2 sudu besar mentega
- 3 sudu besar minyak
- 3 biji telur (ambil kuningnya sahaja)
- 5 sudu besar susu cair
- 5 ulas bawang putih dicincang halus
- 8 tangkai cili padi dihiris halus
- 1 tangkai daun kari
- Sedikit garam
- dan gula (jika perlu)
CARA MENYEDIAKANNYA
- Lumurkan udang yang telah dibersihkan dengan sedikit garam, panaskan sedikit minyak masak dan goreng udang sehingga cukup masak. Jangan goreng terlalu lama nanti tak sedap, 3 minit sudah cukup. Angkat dan ketepikan dulu
- Kocak2kan telur kuning sebentar. Cairkan mentega dan minyak terlebih dahulu. Apabila dah betul2 panas, perlahankan api dan masukkan telur kuning tadi dan kacaukan tanpa henti dengan sudip atau senduk sehingga telur agak garing keemasan
- Angkat telur dan toskan terlebih dahulu
- Dalam kuali yang sama, panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih, hirisan cili padi & daun kari sehingga naik aromanya
- Kemudian, masukkan susu cair, diikuti dengan garam dan sedikit gula. Kacau2kan biar sebati
- Masukkan udang goreng tadi, kacau biar betul2 rata dan bolehlah diangkat
- Yang terakhir taburkan serbuk telur kuning tadi di bahagian atas udang dan sedia untuk dihidangkan