Assalamualaikum..Chocolate moist cake ni dibaking oleh my second son, Resepi serta sedikit instruction diberikan & resultnya sangat memuaskan tekak. Sape kata anak lelaki tak pandai memasak..ceewah!! Actually anak lelaki or perempuan as a mother akak rasa mereka perlu lah diasuh & diberi tunjukajar hal masak memasak ni. In future depa jugak yang senang. Tambah macam akak ni ada 5 orang anak lelaki kesemuanya,..
Berbalik pada cerita kek ni walaupun appearancenya macam so so je kan, tapi don't judge a book by its cover tau sebab rasanya adalah menjilat jari. Thumbs up untuk Ameenul Husainy. Mama bangga dengan anak2 yang begitu rajin membantu di dapur. Semoga menjadi contoh yang baik untuk adik Nailah ya!
Resepi asalnya akak salin dari suratkhabar, dah bertahun simpan resepi ni sampai dah lupa dari suratkhabar mana ntah la...Setelah 2-3 kali membuatnya ada sedikit perubahan pada resepi asalnya tu. Anyway, resepinya seperti biasa ada di bawah ya...
BAHAN BAHANNYA
Bahan A.
3 biji telur bersaiz B
1 cawan gula perang
Bahan B
1 cawan susu pekat manis
1 cawan minyak jagung
1 cawan air mendidih
Bahan C
1 cawan serbuk koko
2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
GANACHE
300 gm coklat masakan (dipotong kecil2)
100 ml susu coklat UHT ( boleh je guna susu cair )
1 sudu kecil mentega
CARA MEMBUATNYA
- Sediakan pengukus dan isikan air secukupnya dan panaskan
- Campurkan kedua2 bahan A iaitu telur dan gula perang ke dalam mangkuk pengadun Putar sehingga kembang.
- Satukan kesemua bahan C ke dalam bekas berasingan dan ayakkan terlebih dahulu
- Masukkan bahan B iaitu susu pekat manis, minyak jagung dan air mendidih ke dalam adunan telur tadi, putar lagi dengan kelajuan sederhana
- Apabila sebati, masukkan bahagian C sedikit demi sedikit ke dalam adunan sehingga habis kesemuanya.
- Sapukan mentega pada keseluruhan loyang bersaiz 7 inci dan tuangkan adunan kedalamnya. Tutup dengan aluminium foil di permukaan kek.
- Masukkan ke dalam pengukus dan kukus dengan api sederhana selama 35-45 minit.
- Setelah masak, sejukkan kek terlebih dahulu dan kemudian bolehlah dituang ganache coklat. Taburkan diatas ganache dengan chocolate rice sekiranya suka.
CARA PENYEDIAAN GANACHE
- Satukan coklat masakan dan susu coklat UHT dalam satu bekas yang sesuai.
- Dengan kaedah double boil iaitu bekas berisi coklat tadi diletakkan ke dalam bekas mengandungi air panas ( jangan dimasak di atas api) , kacau2kan sehingga coklat betul2 cair.
- Masukkan mentega, kacaukan sehingga sebati dengan coklat
- Curahkan ke atas kek yang telah disejukkan terlebih dahulu.