Friday, November 30, 2012

LAICI KANG YANG BEST SANGAT...


Assalamualaikum....Lately kat Tapah ni cuaca panas tak menentu. Kejap2 panas terik & tetiba mendung mcm nak hujan tapi tak hujan2 pun. I buat laici kang ni sebagai penyejuk tekak. Tekak dah mula meragam..mana taknya, asyik dengan durian, manggis & rambutan...non stop. 

Stok buah2an ni memang sentiasa ada di rumah. Dah rasa macam ada dusun kat belakang rumah je. Belum lagi jemputan makan durian di kebun kawan2 disana sini. Kalau tak dihalang mahu hubby akak bawak balik berguni2 durian lagi.

Memang best dapat minum laici kang ni, terasa nyaman je tekak yang perit. Boleh la minum berulang kali sampai ke besok. Anak2 pun suka....Actually ikut citarasa masing2 untuk menentukan bahan2 yang disukai dalam laici kang tu. Banyak mana nak guna bahan2 tu pun ikut suka jugak ya. So, jom berkenalan dengan bahan2nya...

Kalau dah nama laici kang, of course kena ada buah laici. Ni buah laici dalam tin, kalau ada yang fresh lagi best

Yang ni pulak namanya buah kembang semangkuk. Ambil beberapa biji, basuh dulu dan letakkan dalam mangkuk,rendamkan dengan air panas. Kejap je buah ni mengembang. Buang bahagian kulit & bijinya.

Yang ni gula batu. Rendam dengan air mendidih dan biarkan larut kesemuanya sehingga jadi air gula


Ni biji selasih. Basuh & toskan dulu. Kemudian direndam dengan air panas sebentar. Biji selasih akan mengembang & toskan.

Ni pulak namanya getah anggur atau nama lainnya kathirah. Sama jugak caranya, basuh dan rendamkan dengan air panas sehingga mengembang


Yang ni biji barli. Basuh biji2 barli & buang airnya. Tambah dengan air semula & masak sehingga biji barli mengembang dan airnya menjadi pekat.


Dan yang terakhir sekali adalah jeli. Cara memasaknya boleh refer pada plastik pembungkusnya. Ikut sukatan yang betul tau...Boleh tuang dalam loyang atau acuan kecil2 mcm akak tu. Potong kecil2 sewaktu dihidangkan



CARA PENYEDIAANNYA :
  1. Ambil sedikit dari kesemua bahan2 yang diatas dan masukkan ke dalam gelas
  2. Kacau2kan & rasa kemanisannya ikut selera masing2. Jika tak cukup manis, tambah air gula batu
  3. Sesuai diminum panas atau jika nak minum sejuk tambahkan ketulan ais ke dalamnya

Monday, November 26, 2012

SIBUK NAK MENGHITUNG HARI JUGAK ...



Assalamualaikum....Setiap hari dok sibuk menghitung hari...or shall I say "menyibuk menghitung hari"..emmm tu yang lebih sesuai lah sangattt..ngeee :) Sebab yang nak nikah tu bukannya I tapi my BIL. Insya Allah, tarikhnya pada 9hb Disember nanti.

Untuk majlis kenduri yang besar ni setiap ahli keluarga dah diberikan tugas masing2. Seperti biasa, tugas I sudah semestinya di bahagian dapur. Kalau dah kenduri kawin namanya tentulah bab menu hidangan & masakan adalah no 1 pentingnya dlm carta. So, bangga rasanya bila dapat menyumbang tenaga di bahagian tersebut.

Actually memang dari dulu2 waktu belum terbabit dalam bisnes katering lagi, setiap kali famili buat kenduri kawin dsbnya memang I & my hubby suka involved kan diri kami dalam penyediaan masakan. Seronok rasanya walaupun penatnya usah dikenanglah kan...Tapi bila ada minat, disitu pasti ada jalannya.

Cupcakes hantaran pertunangan ni yang dibuat beberapa bulan yang lalu. Baru sampai seru nak post di sini. Enjoy betul bila dapat buat deko2 ni. Cadangnya nak buat jugak kek untuk hantaran perkahwinannya kelak. Best jugak kalau akak sempat prepare kek untuk majlis potong kek & buka hadiah disebelah malamnya.

 Masalahnya sempat ke nak buat macam2 ni.. And my SIL pun akan bertunang on that day, I pun teringin gak nak buat kek untuk hantaran pertunangannya. Sempat ke tu? Lagi satu hal, sehari sebelum majlis ada tempahan dari Kilang JK untuk sarapan, lunch & minum petang..aduyaiiii, dalam banyak2 hari dipilihnya hari tu pulak nak buat course untuk staffnya. Depa ni dah considered as one of my very important customer. Mana mungkin nak tolak...

Inilah faktor utama kenapa I tak dapat & tak berani nak kembangkan dunia kek yang dicintai. Bila semua kerja bertindih2, kerja memasak & deko kek...semuanya memerlukan tangan & jari jemari yang sama. 
Sayang rasanya....nak promosi lebih2 memang tak berani buat masa ni. 


Anyway, tunggu & lihat saja nanti. Adakah akak akan berjaya buat kek2 hantaran tersebut atau pun sebaliknya. Mudah2an Allah permudahkan segala urusan kerja akak nanti..Amin

Masih dalam proses belajar & melatih jari dalam bab2 deko ni. Practice makes perfect...Tapi deko fondant memang paling akak sukai compare dengan deko buttercream. Resepi untuk bunga akak guna resepi seperti di bawah ini, bagi akak resepi yang terbaik.


GUM PASTE ( Untuk bahagian bunga, daun dsbnya)


SUMBER : BAKING PROJECT

THANKS TO YASMIN SANUSI 
 
INGREDIENTS
  • 500 g icing sugar
  • 1 tablespoon gum tragacanth
  • 1 1/2 tablespoon cold water
  • 2 teaspoon powdered gelatine
  • 2 teaspoon liquid glucose
  • 1 tablespoon shortening
  • 1 egg white
Method :
  1. Mix the icing sugar with the gum trag, and sieve. Put in a heavy duty mixer bowl.
  2. Sprinkle the gelatine over the water, and wait until it becomes spongy. Then double boil until it turns into liquid again. 
  3. Add the glucose, stir until it turns liquid too, then add in the shortening . Continue stirring until all are melted.
  4. Remove from heat. 
  5. Pour into the icing sugar, and mix in the egg white. Beat until the paste becomes white and elastic.
  6.  Remove the gumpaste, put in an airtight container and let it rest for at least 12 hours before using.

 Rolled Fondant ( Digunakan untuk menutupi permukaan kek)

  • 1 tablespoon plus 2 teaspoons unflavored gelatin
  • 1/4 cup cold water
  • 1/2 cup Glucose
  • 2 tablespoons solid vegetable shortening
  • 1 tablespoon Glycerin
  • 8 cups sifted confectioner’s sugar (about 2 lbs.)
  • Icing color and flavoring, as desire
  1. Combine gelatin and cold water; let stand until thick. Place gelatin mixture in top of double boiler and heat until dissolved. Add glucose, mix well. Stir in shortening and just before completely melted, remove from heat. Add glycerin, flavoring and color. Cool until lukewarm.
  2.  Next, place 4 cups confectioner’s sugar in a bowl and make a well. Pour the lukewarm gelatin mixture into the well and stir with a wooden spoon, mixing in sugar and adding more, a little at a time, until stickiness disappears. Knead in remaining sugar.
  3.  Knead until the fondant is smooth, pliable and does not stick to your hands. If fondant is too soft, add more sugar; if too stiff, add water (a drop at a time).
  4.  Use fondant immediately or store in airtight container in a cool, dry place. Do not refrigerate or freeze. When ready to use, knead again until soft.

This recipe makes approx. 36 oz., enough to cover a 10 x 4 in. high cake.

Thursday, November 22, 2012

KAMI MENGIDAM CREPE DURIAN...


Assalamualaikum....Tiba giliran mencuba crepe durian yang memang best dimakan sejuk2. Dessert yang memang mantop...Boleh layan sebab tak manis & tak rasa muak. Alahhh, kita buat dia kan. Macam I punya taste suka kalau dalamnya penuh inti durian. Whipping cream I kurangkan untuk elak muak . 

Boleh kata I letak lebih dari seulas durian untuk seketul crepe ni. Tapi kalau untuk berniaga jenuh jugak kalau nak letak banyak2 isi durian ni...harga pun kena la up...baru merasa untung. Pelanggan yang mengorder harus la faham durian pun bukannya murah sgt harganya. On top of that, bukannya senang2 jumpa buah ni kalau bukan musimnya.

Actually durian dapat free je pun from my FIL. Pun dpt free gak dari dusun Dr Radzi. My second son, Ceny dah siap bagitau "Mama, esok buat crepe durian..mak ngah teringin nak rasa.." Siap dgn description rupa crepe idaman. Dalam hati I berkata2...Eh ehhh, bukan I sorang yg mengidam mkn crepe ni, ada geng laa! So, mesti kena buat secepat mungkin. 

Alhamdulillah, malam tadi kami dah pun makan crepe durian yg sedap, lemak berkrim ni. Hopefully, my SIL puashati dgn rasanya. Buat sendiri lebih puas makan, boleh letak isi durian banyak2...yummy! 

Resepi dia ikut anggaran saja. Mudah tersangat2 kan! Kalau nak tengok jenis ala2 crepe durian ni tapi dgn sedikit perbezaan, anda boleh KLIK AJE SINI


BAHAN BAHAN - CREPE/ DADAR

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan 
  • 2 biji telur saiz A
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna jika suka

CARA MEMBUATNYA

  1.  Sebatikan kesemua bahan2 diatas dan masukkan ke dalam mesin pengisar. Kisar & tapiskan
  2. Panaskan kuali non stick bersaiz kecil. Sapukan sedikit saja minyak
  3. Apabila kuali dah panas, perlahankan api dan tuang 1 senduk adunan tadi sambil digerak2kan kuali supaya adunan jadi nipis sekata
  4. Biarkan sebentar, apabila tepung sudah masak angkat perlahan2 & ketepikan

BAHAN BAHAN - INTINYA
  • Durian secukupnya
  • 2 cawan whipping cream

CARA MEMBUATNYA
  1. Asingkan isi durian dengan bijinya menggunakan sudu. 
  2. Putarkan whipping cream sehingga menjadi gebu dan kental. Jangan terlebih putar takut nanti whipping cream jadi cair pulak..Berhenti putar bila nampak dah putih gebu krimnya tu
  3. Cara membentuknya - Ambil sekeping crepe/dadar. Bahagian licin berkilat di bahagian luar & guna piping bag  yg diisikan whipping cream. Picitkan krim secukupnya di bahagian tengah dadar
  4. Letakkan inti durian di atas krim pula. Akak suka banyak inti ni so akak bubuh la banyak2
  5. Then, picitkan lagi sedikit krim menutupi bahagian atas inti durian
  6. Lipatkan tepi dadar perlahan2 sehingga selesai
  7. Buat sehingga habis dan sejukkan 1-2 jam dalam fridge sebelum dimakan sebagai hidangan pencuci mulut


Wednesday, November 21, 2012

MENGGAPAI IMPIAN MENJADI KENYATAAN

Assalamualaikum buat semua pembaca2 yang sudi hadir disini...mudah2an kehidupan kita sentiasa dilimpahi keberkatan & dipermudahkan Allah swt dalam setiap yang kita lakukan. Lamaaa le pulak bercuti dari berblog ni dan ada beberapa faktor yang menyumbang kepada ketiadaan entry disini. Tak yah citer la ya.. :))

Pejam celik..pejam celik udah nak menginjak ke penghujung tahun dah nampaknya. Mengimbau semula dari permulaan tahun ni sehingga kini, Alhamdulillah....melangkah biar perlahan supaya tidak tersungkur di pertengahan jalan. Dalam proses menjadikan setiap impian di hati menjadi kenyataan...

Prinsip berniaga, biar keikhlasan bersemi di hati & sanubari.. Jangan bangga & riak bila dipuji..jadikan ia sebagai motivasi diri. Begitu jua, tak mungkin diri rebah bila dianiaya & disakiti, kelak ada yg bersukaria nanti. Biar lambat nampak di mata, kerana bukan kita saja nak berniaga, periuk nasi orang lain harus dijaga, jangan disebabkan kita, bisnes orang rosak binasa.Cara kotor, menindas & mengeji sesama manusia bukan pakaian yg bergelar insan..Biarlah lambat, janji selamat ke destinasi yang ditujui dengan cara yang diredhai..Insya Allah

Terima kasih kepada semua pelanggan yang sudi menempah katering & memberi kepercayaan kepada katering yang setahun jagung ini. Terharu sgt rasanya...tapi takde la sampai nak nangis2... ;-) 

Antara pelanggan2 baru & lama (yg sempat dicatit dlm diari)

Surau Dato Kamaruddin - Tapah Road (4x)
En Basar - Taman Bunga Raya
TH Firdaus - Tapah
TH Hassan - Tapah Road
 Sufis Campsite - Jln Pahang
Mak Ngah Toyah - Kg Seri Azam (3x tempahan)
Makcik Midah - Darul Aitam
TH Ismail (3x)
Dato Azian
 Cikgu Thani
Encik Ishak 
Kilang J K Tapah Road (2x)

JKR Tapah
TH Alias
TH Badaruddin (My FIL) - Kg Batu 3
SMK Hamid Khan Tapah
SMK Chenderiang
TH Suhaimi - Batu 3

Ustaz Salehuddin (My BIL) - SMKA Bidor 
Encik Abdul Samad - Bt 6
Encik Yusaini - Tmn Seri Damai
TH Abd Wahab (3x)
Staf Pej Pendaftaran Tapah
En Asmadi

 TH Bakri (2x)
Masjid Jamek Tapah (5x)
SMK Buyong Adil Tapah
Surau Jalan Damai (4x)
TH Yusuf - Tapah Road (3x)


SAR Tapah / Ustazah Nor Fadila (My SIL)
TH Ibrahim
                                                                    SK Kg Poh Bidor(2x)
Akademi Islam Ipoh / Ustazah Nur Afifah (My SIL)
Student UITM Shah Alam 
                                                         Cikgu Johari - GB SK Kg Poh Bidor


Sepanjang terbabit dalam kehidupan berniaga ini (iaitu setelah berhenti kerja dari makan gaji) I sangat2 memahami erti hati budi. Ada yang ditelan menjadi hempedu, ada juga ditelan menjadi madu. 

Amenda la yg I merepek ni...gara2 lately selalu sangat baca novel..ayat2 pun jadi berbunga2 la konon2nya...Ok la, dah lewat ni...tidur dulu..Nite2...sleep tight ya... :))

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...