Wednesday, October 24, 2012

HIRISAN DAGING SATE BAKAR CICAH KUAH KACANG SPECIAL


Assalamualaikum....Panjang berjela2 tajuk resepi I ni kan! Kadang2 tu (actually..selalunya) dah tak reti nak letak apa tajuk diatas tu. Macam la banyak sangat entry kat sini sampai nak kata dah tak reti nak bagi tajuk..kelakar la sangat..hahaha..(baik ngata diri sendiri dari mengata org kan!!!)

Daging bakar ni dibuat sebab I dah takde idea nak buat apa dengan seketul daging yang my hubby beli aritu. Bahagian lidah, i tell u...Awat la my hubby ni suka sangat beli daging part ni. Last time pun ada dibelinya & dok terperap lama dlm freezer..(cerrr tengok kalau rajin n3 masak tomyam tu). Ingatkan bila tengok I dah buat tak peduli daging part tu, dia jadi serik nak membelinya rupa2nya tidak..

Nak senang cerita, demi nak kosongkan my freezer yg beso gedabak tu (rimas bila tengok freezer penuh mcm2 ni) maka jadilah daging bakar ni. Malu pulak nak ngaku yang daging part ni selepas dibakar rasanya sangat2 la sedap, lazat sehingga menjilat jari...Disebabkan kat rumah I ni selalunya ada stok bahan2 masakan so sempat lagi buat kuah kacang & rebus ketupat yg instant tu... Kiranya makan beriya2 la pulakk.

Senang je nak buat...janji semua bahan2nya mesti ada. Lebih lama kita perap daging ni lebih sedap la dia. Kalau sesiapa yg tak tahu rasa part lidah ni...emmmm very juicy, moist & tender....Bahan2 dia boleh tengok dibawah ni ya :))



BAHAN BAHANNYA
  • Ketulan daging bahagian lidah (dikelar2 sedikit luarannya)
  • 3 sudu besar gula
  • Garam secukupnya
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih

BAHAN KISAR
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 2 batang serai

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Kisarkan kesemua bahan2 kisar sehingga betul2 lumat & gaulkan biar sebati dengan gula, garam, serbuk kunyit, jintan manis & jintan putih.
  2. Bahan perapan diatas dilumurkan keseluruh bahagian daging dan diperap selama 1 jam atau lebih, jika nak perap semalaman dalam fridge pun boleh.
  3. Panaskan oven pada suhu 200C dengan menggunakan grill function, masukkan daging ke dalam dulang pembakar dan masak didalam oven
  4. Selang 1/2 jam terbalikkan daging & masaklah sehingga daging betul2 masak & garing. Ambil masa selama lebih kurang 1 1/2 jam atau lebih, bergantung pada oven masing2
  5. Apabila sudah cukup masak, keluarkan dari oven dan hiriskan nipis2 sebelum dihidangkan.


KUAH KACANG SPECIAL

BAHAN BAHANNYA
  • 2 cawan kacang tanah 
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air

BAHAN2 YANG DIKISAR (DIGORENG DAHULU BARU KISAR)
  • 5 ulas bawang besar (dibelah 4 setiap satunya)
  • 2 cm halia (dihiris2kan)
  • 10 tangkai cili kering ( dikerat2, buang bijinya & rebus sebentar untuk melembutkan)
  • 1 sudu besar udang kering

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Mula2, panaskan minyak dan goreng kacang tanah dengan api perlahan sehingga masak & garing
  2. Dengan lebihan minyak tadi gorengkan kesemua bahan2 kisar sehingga garing. Gorengkan udang kering secara berasingan
  3. Biarkan sejuk seketika dan kisarkan bahan2 yg digoreng tadi sehingga betul2 lumat
  4. Kacang tanah pula ditumbuk dengan lesung sehingga naik minyaknya (boleh juga nak kisar tapi jangan terlalu halus) Kuah kacang lebih sedap jika ditumbuk secara manual
  5. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (cukup2 utk menumis kerana bahan2 tumisnya yg dikisar sudah mengandungi minyak), tumiskan bahan2 kisar tadi sehingga garing
  6. Masukkan kacang tanah yang sudah ditumbuk tadi dan kacau2kan lagi. Tambahkan 1 cawan air
  7. Biarkan ia merenih sebentar baru dimasukkan gula pasir, gula merah, garam secukup rasa dan terakhir air asam jawa
  8. Masak dengan api perlahan selama 1/2 jam sambil dikacau2kan. Tutup api apabila nampak sudah naik minyaknya ke atas dan warna kuahnya bertukar sedikit kegelapan. Hidangkan dengan nasi impit, sate atau apa sahaja yang anda sukai.

Friday, October 19, 2012

POP CORN BERSALUT MADU...CEPATNYA POKOK JAGUNG MEMBESAR!


Assalamualaikum...
Selalu jugak buat pop corn tapi belum lagi ada entrynya disini. Yang buat kali ni sempat diposing2kan dulu  sebelum masuk perut anak2. Alhamdulillah chicken pox anak2 semua dah semakin sembuh & selera makan masing2 pun dah kembali normal.

Actually I takde amalkan berpantang2 makanan bagi depa sepanjang dijangkiti penyakit ni. Alhamdulillah, dengan izin Allah anak2 semua cepat sembuh. Sesetengah orang bila kena chicken pox..makan ayam tak boleh...itu tak boleh, ini tak boleh...terpulanglahkan pada diri masing2. Dari pengamatan I yang menjaga 4 anak yang kena serentak penyakit ni takde bezanya berpantang atau pun tidak. Seperti kata2 doktor tempohari...no need la pantang2 makan, cukup tempohnya penyakit ni akan baik sendiri...

Doctor advised...avoid makanan berminyak. Kukus & grill...itu yang akak amalkan untuk depa semua. Other than that, makanlah ubat2 ikut jadual..jangan ngelat2. Kena rajin jugak sapu lotion kat badan tu, kalau malas2 nanti lambat kering & lambatlah proses sembuhnya.

Oklah..berbalik pada pop corn. Cara membuatnya senang saja & akak buat tak pernah ikut sukatan. Main agak2 je. Tapi di bawah ni resepinya ikut anggaran yang biasa dibuat...


BAHAN BAHANNYA

  • 300 g jagung kering (jagung utk pop corn)
  • 3 sudu besar mentega
  • 6 sudu besar minyak masakan
  • 3 sudu besar madu *
  • 2 sudu besar gula *
  • 2 sudu besar mentega *





CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Mula2, masukkan 3 sudu besar mentega & 6 sudu besar minyak masakan ke dalam periuk yang agak besar. Panaskan sehingga mentega cair & minyak betul2 panas
  2. Perlahankan api, masukkan jagung kering dan gaulkan supaya sebati dengan minyak & mentega cair. Tutup periuk dan tunggu sehingga lebih kurang 5 - 7 minit akan ada bunyi jagung meletup letup gituuu..
  3. Jangan dibuka tudung periuknya, biarkan sehingga bunyi tersebut berhenti barulah padamkan api
  4. Ketepikan dahulu bertih jagung ni 
  5. Gunakan non stick pan, campurkan mentega dengan gula dan panaskan sehingga kedua2nya cair dan warnanya sedikit perang
  6. Masukkan madu, kacau2kan sebentara dan padamkan api
  7. Tuangkan campuran madu ini perlahan2 ke bertih jagung tadi dan gaulkan sehingga betul2 sebati. Sedia untuk dimakan...

Pokok2 jagung di atas tiada kena mengena dengan pop corn tu ya. Baru sebulan lebih sikit je usianya tapi nampak cepat membesar...

Anak2 yang suka sgt2 makan jagung...tak sabar nak makan jagung manis yang babah tanam ni kan!!!

Come and join us...krap krup krap krup....

Tuesday, October 16, 2012

SERONOKNYA BILA DAH BERHASIL... :))


Assalamualaikum.....
Alhamdulillah, walau pun ia tumbuh dengan sendiri tanpa dibajai tapi pokok timun ni tetap mendatangkan hasil. Actually ada 2 pokok timun yang tumbuh hasil cambahan biji2 benih yang I campak begitu saja. 

Pokok2 tu menjalar je atas tanah dan nampak subur. Bila dah agak besar barulah diletakkan pancang bagi menyokong setiap pokok.Tak sangka pula ia boleh membesar dengan sendirinya. Seronok rasanya bila tengok progress dia membesar..

 Petik 2 biji timun bertuah ni dulu....camne la agaknya rasa timun yang ditanam sendiri ni ya! Hasil segar dari kebun yang bebas dari sebarang racun kimia or racun serangga.



Ni pulak bunga timun. Cantik...warna kuning & kecil2 gitu. Kita tengoklah nanti bunga ni boleh bertahan sampai jadi buah atau sebaliknya. Hopefully berjaya....


Rasa timun ni sangat2 manis & rangup..susah nak jumpa timun sebegini jika beli di pasar. Bijinya pun kecil2 & tak banyak. I memang suka kalau timun sebegini. So, dapatlah kami makan ulam timun dicicah sambal belacan & sebiji lagi akak buat salad timun. 

Ni style yg akak suka makan...Campur dengan telur rebus, jangan rebus sampai keras sangat, biar lembut2 sikit baru bestt...potong cincai2 je telur tu...Jangan lupa sedikit hirisan bawang merah & cili merah, garam & gula secukup rasa...And akak pun ada letakkan sedikit sayur salad yang dihiris. Gaul2kan..dah siap. 

Monday, October 15, 2012

TALAM KASTARD JAGUNG



Assalamualaikum, agak lama jugak simpan resepi kuih talam ni...waktu salin resepinya dulu semangat bukan main berkobar2 macam dah nak buat sesangat. Akhirnya terperaplah seketika resepi ni bersama2 ratusan resepi2 yang lain dlm simpanan akak. 

Udah nak jadi rezeki tu akhirnya malam Sabtu baru2 ni berpeluang jugak akak mencubanya. Senang je buat kuih ni kan...(bagi yang dah terror2 la kannn!!) tapi susah buat diri I sebab jarang2 buat kuih talam ni walaupun I memang sukaaa memakannya. Disebabkan I tak mahir kan, lambat jugak lah proses menyiapkan kuih ni. Rasa2nya lebih 2 jam untuk satu adunan. Anyway...akak tak kisahhh sebab hasilnya memang marvellous. Cukup lemaknya, manis pun ngam2 je...makan sepotong memang tak mencukupi!

Semua mesti tahu kalau resepi kuih talam yang lazat2 sebegini sudah semestinyalah dari Yatie @ Sinar Kehidupanku. Kalau anda yang zero knowledge bab kuih2 talam ni boleh la belajar dari blognya. Banyak tips2 yang berguna dan jika ikut betul2 cara membuatnya Insya Allah mesti menjadi.

Disebabkan akak over excited nak buat kuih ni, akak dah skip arahan dimana untuk lapisan atas (hijau), selepas blend harus dimasak sebentar naik wap je...akak pulak lepas je blend terus je tuang atas lapisan jagungnya. Tu yang tak berapa nak smooth tu kan! Nasib baik tak rosak kuih tu...huishhh...

Bagi penggemar2 kuih talam sememangnya rugi kalau tak cuba sebab kalau nak cari di kedai memang takkan jumpa. Di bawah ni akak letakkan resepinya untuk dijadikan future reference. Thanks to Yatie...:))


SUMBER : SINAR KEHIDUPANKU @ YATIE MEMORIES


Lapisan Bawah
  • 1 1/2 cwn tepung beras
  • 1/2 cwn tepung jagung
  • 1/2 cwn tepung kastard
  • 1 cwn gula
  • 1 cwn jagung krim manis
  • 3 1/2 cwn santan
  • sedikit perwarna kuning
  • sedikit garam
Cara Menyediakan Lapisan Bawah
  1. Satukan kesemua jenis tepung dlm sebuah mangkuk.
  2. Masukkan sedikit garam, gula dan santan.
  3. Gaul sebati dan tapiskan. Masukkan ke dlm periuk dan masak diatas api kecil sehingga naik wap. Masukkan jagung krim dan gaul lagi sehingga sebati.
  4. Alaskan loyang dngn plastik dan sapukan sedikit minyak. Tuang adunan tadi dan kukus selama 20 minit.
** Setiap 10 minit saya buka penutup kukus dan lapkan air yg terdapat di penutup kukus. Tutup semula dan kukus lagi selama 10 minit.(utk mengelakkan air bertakung di permukaan kuih..)



Bahan Utk Lapisan Atas
  • 2 cwn santan pekat
  • 1 cwn air pandan ( 3 helai daun pandan kisar bersama air dan jadikan 1 cwn jumlahnya)
  • 1 cwn tepung gandum
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 1 sudu besar tpng ubi
  • 2 biji telur
  • 2 sudu besar gula pasir
  • secubit garam
  • Pewarna hijau/pandan

Cara Menyediakan Lapisan Atas
  1. Masukkan kesemua bahan dlm sebuah mangkuk. Gaul sebati, nak mudah blend kesemuanya.
  2. Masukkan adunan ke dlm periuk dan masak hingga naik wap, guna api kecil je.
  3. Cakar2kan sedikit permukaan bawah tadi dan tuangkan adunan pandan ke atas lapisan jagung tadi dan kukus selama 20 minit.
  4. Saya kukus 10 minit dan buka penutup kukus, lapkan air yg terdapat pada penutup kukus dan kukus lagi selama 10 minit.(jumlahnya 20 minit juga kan..)
Tips.
** Sekiranya terdapat sedikit air di permukaan kuih, sengetkan loyang sedikit dan buangkan air yg terdapat di permukaan kuih...guna sudu je...atau lapkan guna tisu dapur.
** Sejukkan kuih, kuih ni hendaklah betul2 sejuk barulah cantik bila di potong.
** Gunakan pisau plastik utk memotong apa2 jenis kuih talam atau kuih lapis supaya cantik.

Thursday, October 11, 2012

GRILLED CHICKEN...UNTUK ANAK2 YANG DILANDA CHICKEN POX

Assalamualaikum....Nampaknya 3 orang anak I, dari yg sulung, kedua & keempat dah dijangkiti chicken pox dari si Amsyar yang bongsu tu. Alhamdulillah dia dah sembuh. Jenuh jaga budak lasak tu tau....Anak ke 3 yg duk kat asrama selamat, tak kena....

Actually kan dulu2 macam depa dah kena je penyakit ni, tapi takde lah gelembung2, cuma ruam halus all over the body jer. Meaningnya yang kali ni lah baru the real one, semua bintik2 ada gelembung2 air, demam & rasa gatal2 di badan. 

Depa semua dapat mc start arini sampai besok. Dulu masa I kena chicken pox ni dapat mc 2 minggu...Yg sulung Aqif tengah exam & yg second si Ceny minggu depan examnya. Nasib baik cikgu2 depa kata boleh tunda exam setelah dah sembuh nanti. Huhhh, lega akak...Besok nak tempek bintik2 chicken pox depa tu dengan calamine lotion dicampur dengan daun semambu yang diramas2 terlebih dahulu. Petua dapat dari Lina_pg. Memang effective petua Lina ni sebab dapat keringkan bintik2 yang berair tu.

Ok lah..grilled chicken ni untuk depa semua yang tak berapa ada selera makan. Normal la tu time sakit mana nak ada selera kan! Tambah dah makan ubat2an tu makanan semua rasa pahit. Sabarlah ya anak2 mama...setiap manusia pasti merasai penyakit chicken pox ni & pasti ada sebab2nya...Allah Maha Mengetahui....

Ayam panggang yang simple ni, resepinya ada di bawah tu ya....:))

BAHAN BAHANNYA
  • 1 ekor ayam (dibersihkan & ditoskan sehingga kering)
  • 1 sudu besar mixed herbs jenama MasterFoods  (campuran herba Thyme, rosemary, marjoram, basil, oregano & sage
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu besar mentega

CARA MENYEDIAKANNYA
  1.  Campurkan mixed herbs, madu & garam halus sehingga sebati
  2.  Lumurkan keseluruh bahagian ayam luar dan dalamnya dan perapkan selam 1 jam
  3.  Panaskan oven pada suhu 180C dan tukar ke fungsi grill, masukkan ayam dan bakar selama 50 - 60 minit sehingga masak ayamnya
  4. Dalam tempoh menggrill, ambil lebihan perapan ayam yang dicampurkan dengan mentega dan guna berus lalu disapukan ke seluruh ayam tersebut setiap 10 minit
  5. Setelah garing, keluarkan dari oven dan potong2kan ayam menjadi bahagian agak kecil dan sesuai dimakan dengan sos black pepper dan sayur2an yang dicelur/digrill
  6. Untuk resepi sos nya, Klik SINI

Wednesday, October 10, 2012

ENAKNYA BUBUR SOM SOM...

  
Assalamualaikum...Lega rasa tekak ni bila dapat semangkuk bubur som som, especially pada waktu panas terik yang amat2 di luar sana tu. Nyaman je rasa dapat menjamahnya, sekejap je dah habis semangkuk. Silap gaya nak aje tambah semangkuk lagi. 

Kali ke 3 dalam seumur hidup I buat bubur som som ni. 1st time buat masa kat Kampar dulu...masa tu buat dah memang sedappp sangat. Beberapa tahun selepas tu ada buat lagi tapi tukar resepi sikit..agak keras pulak kejadiannya. Kali ni buat lembut sangat2, memang camni lah sepatutnya bubur som som yang kena dengan selera akak.


Jika teringin nak makan, sila lah membuatnya. Bukannya susah pun, kejap je dah siap. Tapi eloklah disejukkan terlebih dahulu selama beberapa jam sebelum dimakan. Resepinya seperti di bawah tu ya....Daaaaa :))


BAHAN BAHANNYA
  • 2 cawan tepung beras
  • 5 cawan santan pekat
  • 1 sudu teh garam
  • 1 daun pandan (dicarik & disimpulkan)

CARA MEMBUATNYA
  1. Campurkan tepung beras, santan & garam didalam periuk dan masak di atas api sederhana sehingga menjadi pekat
  2. Kacau sentiasa supaya adunan tepung tidak menjadi bergentel2 (dalam masa 5 minit dah mencukupi)
  3. Apabila sudah pekat, tutup api dan tuangkan adunan ke dalam loyang ataupun acuan yang disukai. Sapukan sedikit minyak pada permukaan acuan sebelum dituangkan
  4. Sejukkan di dalam fridge selama 1-2 jam dan enak dimakan bersama2 air gulanya.


AIR GULA
BAHAN BAHANNYA

  • 1 cawan gula melaka
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 2 cawan air
  • 1 helai daun pandan dicarik & simpulkan

CARA MEMBUATNYA
  1.  Campurkan kesemua bahan2 diatas didalam periuk dan masak diatas api sehingga larut & mendidih
  2. Tapiskan dan sejukkan terlebih dahulu sebelum dimakan bersama2 dengan bubur som som




Friday, October 5, 2012

UDANG RIMAU LEMAK KESOM


Assalamualaikum.....Waktu2 begini memang syiok kalau dapat melelapkan mata sebentar kan! Dapat sekejap pun jadi laa, jangan sampai terbabas sudah la yea. Maksud akak sekejap lagi dah nak masuk Asar dah ni kan..Nampaknya akak tak merasa la nak tidur siang sebab lepas ni terus nak solat & ada tugasan di luar rumah pulak.

Emmmm....dah tak tahu nak masak apa bila dok terperuk di rumah, kali ni kita masak udang yang agak garang namanya tu, udang harimau...rimau tak rimau, masuk dalam peyut jugak akhirnyaaa..Makan 2 ekor dah cukup lah tu ya..berlebih2 sangat makan seafood kena gout pulak nak bergerak pun susah nanti. Tambah pulak lepas ni aktiviti akak lebih banyak cabangnya, tak tertumpu pada masakan saja. Sudah tentu memerlukan tahap kesihatan yang sebaik mungkin. Insya Allah dengan izin Nya....

Sedap la udang ni masak lemak gini...manis je rasanya tu...Disebabkan stok daun kesom memang banyak kat rumah ni so akak kisarkan sedikit dengan bawang...wangi je baunya..Masak simple je arini. Selain udang masak lemak ni, ada lauk ikan sepat pekasam, salad timun, sambal belacan & ulamnya timun jugak...Fresh from the garden ni tau..:)) Resepi udang ni macam di bawah ni ya....SeLaMaT BeReHaT DiPeTaNg JuMaAt!!!




BAHAN BAHANNYA :

  • 20 ekor udang harimau (dibersihkan seperti biasa)
  • 5 tangkai daun kesom
  • Sepotong nenas  dipotong2 kecil
  • 1 tangkai cili merah dibelah dua
  • 1 batang serai diketuk2
  • Semangkuk santan sederhana pekat
  • 1 sudu teh gula
  • Garam secukup rasa
  • 2 sudu besar minyak untuk menumis

BAHAN2 YANG DIKISAR :
  • 10 tangkai cili padi
  • 5 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1/2 inci lengkuas
  • 2 tangkai daun kesom (batang yg muda tu sekali)

CARA MENYEDIAKANNYA :

  1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan serai & semua bahan kisar sehingga naik bau & kekuningan
  2. Masukkan santan dan kacau2kan sebentar, apabila sudah mula mendidih masukkan udang, diikuti dengan daun kesom, nenas & cili merah
  3. Biarkan 5 minit, apabila udang sudah masak masukkan pula sedikit gula dan garam secukup rasa
  4. Kacau2kan sebentar sebelum ditutup api & sedia untuk dihidangkan

Wednesday, October 3, 2012

TALAM BERLAUK UDANG


Assalamualaikum...First time buat kuih talam berlauk udang ni atas permintaan, sedap rasanya & mengenyangkan. Pagi tadi makan seketul kenyangnya sampai lepas tengahari. Cerr makan 2 ketul tentu kenyang sampai ke senja.

Resepi kuih talam ni akak dapat dari Sheila @ SPICESJOURNEY, Bila ternampak rupanya tu terus jatuh cinta..  Alhamdulillah, puashati sangat dengan hasilnya. Next time nak buat lagi ni, tapi dengan lauk yang berbeza pulak. Buat anda yang masih belum pernah merasa kuih ni cuba lah...resepinya ada akak letakkan dibawah tu. Terima kasih buat Sheila...:))


 BAHAN BAHANNYA

BAHAGIAN BAWAH :

  • 3 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan pekat
  • 4 cawan air atau santan cair
  • 1 sudu kecil lada sulah
  • 1 biji telur
  • 1 sudu kecil gula
  • garam secukup rasa

BAHAGIAN ATAS - LAUKNYA

  •  600 g udang saiz kecil (dibuang keseluruhan kepala, ekor & kulitnya)
  • 8 ulas bawang merah dimayang halus
  • 2 ulas bawang putih dimayang halus
  • 1 sudu besar udang kering (ditumbuk)
  • 2 tangkai cili merah dihiris nipis
  • Beberapa tangkai daun bawang & daun sup dihiris halus
  • Bawang goreng secukupnya
  • 1 sudu teh serbuk lada sulah
  • 1/4 sudu besar gula
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk menggoreng (3 sudu besar) + 1 sudu besar minyak sapi

CARA MEMBUAT - BAHAGIAN LAUK

  1.  Panaskan minyak yang dicampurkan 1 sudu besar minyak sapi. Tumiskan bawang merah, bawang putih, biarkan ia kekuningan dan masukkan udang kering tumbuk.
  2. Biarkan ia sedikit garing dan masukkan udang diikuti dengan cili merah & lada sulah, gula & garam..kacau biar sebati
  3. Masak sebentar saja, apabila udang dah masak tutupkan api, masukkan bawang goreng, daun bawang & dauan sup, gaulkan sehingga rata

CARA MEMBUAT - BAHAGIAN BAWAH

  1. Campurkan kesemua bahan2nya dan kisarkan sehingga sebati
  2. Tapiskan dan asingkan terlebih dahulu 1/4 cawan dari adunan tepung
  3. Kemudian bakinya dituangkan ke dalam bekas loyang 8" x 8" yang dilapik dengan plastik & disapu sedikit minyak 
  4. Kukuskan seperti biasa & selepas 15 minit buka penutup & taburkan lauk udang & ratakan keseluruh permukaannya
  5. Titiskan tepung dari 1/4 cawan tadi sedikit demi sedikit di bahagian atas lauk, tujuan supaya lauk melekat dengan bahagian bawah
  6. Sambung mengukus selama 45 minit lagi. Angkat & sejukkan 
  7. Guna pisau plastik untuk memotong kuih tersebut.





Monday, October 1, 2012

ADEGAN DEMI ADEGAN YG HARUS DILALUI



Assalamualaikum....Lama menyepi, tapi kali ni alasannya bukan macam yg selalu akak beri iaitu sibuk. Kali ni menyepi sebab masa diluangkan dengan si bongsu, Amsyar yg dijangkiti chicken pox dari salah seorang kawan pra sekolahnya. 2 hari sebelum tu ada dia bercerita yg kawannya kena chicken pox (I heran jugak sebab dia reti sebut perkataan tu dgn sgt jelas..) tengok2 lepas tu dah berjangkit kat dia & 8 orang lagi kawan sekelasnya yg lain..cian betui la depa ni semua, kecik2 lagi dah kena, bagi akak la kan elok lagi kalau kena penyakit ni waktu umur dah besar senang sikit nak menjaganya. Kalau tengok rupa pelentong ni memang agak mengerikan sebab yg keluar tu agak besar, dari hujung rambut sampai hujung kaki, yg menggelembung pun ada...

Bukannya anak2 akak yg lain tak pernah kena penyakit ni tapi depa yg berempat dulu kena jenis yang biasa, yg keluar kat depa dulu macam ruam je, dalam seminggu dah ok. Tapi yang kali ni jenis yang besau2...hiiiii..ngeri rupa dia. Nak sapu ubat pun bukan main susah, al maklumlah budak kecik umur 5tahun++...Memang tak sah kalau takde adegan kejar mengejar, jenuh tau..agaknya kalau ditimbang berat badan ni mau dah susut 2-3 kg kot..nasib baik la rumah ni kecik je kalau tidak lagi jenuh la I nak ngejornya.

Setiap kali disapu je ubat calamine lotion tu, bermula lah adegan tangisan pulak...anak pun mulalah nangis tak henti2.."sakit mama..sakit mama..." sambil hentak2 kaki pun ada...si mama ni pantang le tengok anak menangis so pakat join nangis sekali la jawapnya...bila anak tengok mak dah nangis reti pulak dia diam, meaning mak wajib menangis setiap kali sapu ubat ni...huhu


Adegan  terakhir, adegan yg paling syahdu iaitu berpeluk2an..ni pun wajib la sebab bila anak dah selesai di sapu lotion di seluruh badannya tu, diikuti dengan minum ubat tahan gatal..(tu 2 jelah ubatnya pun...) mama & anak rasa lega sebab dah selesai azab yang ditanggung buat masa itu. Macam tu lah 2x sehari, adegan2 yang harus dilalui selagi anak tak sembuh sepenuhnya. Mood nak memasak pun dah hilang ni. Nasib baik la hubby I jenis yg pandai memasak, berasap la jugak dapur tu...untung2...

Ingatan untuk diri sendiri & orang lain, sekiranya anak kita kena chicken pox ni, biarlah dia betul2 sembuh sepenuhnya, berehat la dirumah, jangan dibenarkan anak keluar rumah dulu...jika tidak, dikhuatiri dia akan menyebarkan jangkitan kepada orang lain disekeliling yang masih belum mengalaminya. Bayangkan kalau kena pada budak2 atau baby yg masih kecil... bukan senang nak menjaganya nanti. Jadi eloklah jangan disebar2kan sebab ia senang berjangkit. Ya, penyakit ni pasti kena pada setiap kita sekali seumur hidup tapi eloklah kena waktu dah dewasa macam akak dulu...kurang la sikit adegan yg harus ditempuhi.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...