Sunday, December 23, 2012

KEK FONDANT BIRU 3 HARI 2 MALAM

Assalamualaikum....Anda semua apa khabar? Didoakan moga2 semuanya sihat sejahtera dan diberkati Allah dalam apa jua yang anda lakukan. Nampaknya baru berkesempatan menjengah ke sini..Kesibukan dengan macam2 hal, ada masanya seperti memaksa diri untuk menyempurnakan sesuatu tugasan.

Semalam betul2 semput menyediakan 2 tempahan. Untuk makan tengahari seramai 200 orang & makan malam seramai 100 orang. Actually I memang kurang setuju untuk terima 2 customer on the same day tapi memandangkan yg order untuk sebelah malam adalah Penghulu Tapah so terima sajalah walaupun kepenatan memasak untuk yang sebelumnya belum lagi hilang. 

Ya! Memang penat...tapi itulah realitinya sebagai seorang tukang masak. Macam akak ni boleh la gelar tukang masak yang always happy..Sebab penat memasak macamana pun rasa happy & puas bila berjaya siapkan dengan sempurna tugasan memasak tersebut. Apabila ada minat, pasti boleh melakukannya... 


So, berbalik pada cerita disebalik gambar ini. Kek fondant untuk hantaran perkahwinan my adik ipar..huishhhh 3 hari 2 malam menyiapkannya disebabkan tukang buatnya bukanlah seorang yang pakar. Kek ni bila dah siap tu takde lah sebesar mana tapi beratnya melebihi 2 kg sebab keknya adalah kek buah2an. 

Menggunakan resepi yang sama untuk fondant unfortunately agak mengecewakan apabila gula aising yang dibeli dari kedai yang berbeza telah menyebabkan fondant berderai & sukar dibentuk. Adakah akak menyalahkan gula aising sebab nak cover diri sendiri, absolutely tidak...Sebelum ni akak pernah terdengar & terbaca yang jika salah beli gula aising akan menimbulkan masalah & akhirnya akak yang mengalaminya sendiri. Takkan beli lagi gula aising kat kedai tu jika nak buat fondant....



Seronok tau kerja menghias kek ni...sape2 yang pernah buat je yang tahu keseronokannya walaupun sampai tak cukup tidur tapi jika ada minat tiada masalah. Nampak macam senang? Tapi hakikatnya ia memerlukan kesabaran yang tinggi. Kalau yang tak cukup sabarnya tu lebih baik jangan cuba2 nak buat, nanti kena campak ke dinding pulak kek tu kan sayang je kan!  :))


Wednesday, December 5, 2012

AYAM MASAK TANJUNG

Assalamualaikum...Dalam kesibukan macamana sekali pun, memasak tak dapat ditinggalkan. Tambahan lagi waktu cuti sekolah begini, anak2 asyik mengulang makan kerjanya. Budak2 tengah nak membesar ni, macam tu lah kan! 

Ayam masak tanjung ni adalah kali kedua akak memasaknya & salah satu menu yang digemari. Masakan kering sebegini memang sedap apalagi jika digandingkan dengan nasi minyak. Cerita banyak pun tak guna, apa kata tengok je resepinya di bawah ini. Selamat mencuba...:))

SUMBER : CHEF KAMARUL

BAHAN BAHANNYA

1 ekor ayam - dipotong kecil (digoreng dengan kunyit dan garam)
2 batang serai - titik
2 sudu besar rempah kari daging
1 tangkai daun kari
2 cm belacan
1 sudu besar kerisik
1 sudu besar gula melaka
3 sudu kecil cili kisar
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar minyak masak - untuk menumis
400 ml santan pekat
150 ml air
Garam secukup rasa

BAHAN TUMIS

2 labu bawamg besar - kisar
5 ulas bawang putih - kisar
2 cm halia - kisar

BAHAN REMPAH

2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 cm kulit kayu manis

CARA MENYEDIAKAN :


  1. Di dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan tumis.
  2. Masukkan daun kari, rempah kasar dan serai. Tumis sehingga naik bau.
  3. Masukkan cili kisar,biarkan masak seketika.
  4. Kemudian masukkan serbuk kari yang telah dicampur sedikit air.
  5. Selepas itu, masukkan kicap pekat, sos tiram, sos tomato dan gula melaka dan kacau rata.
  6. Masukkan pula belacan dan kerisik. Tuangkan santan, dan kacau dengan api yang perlahan.
  7. Masak sehingga rempah betul-betul sebati dan pecah minyak. Tambahkan garam secukup rasa.
  8. Selepas itu masukkan ayam, kacau perlahan-lahan. Pastikan ayam dimasak sebati dengan kuah.


Sunday, December 2, 2012

TAK ABIS2 LAGI KE DENGAN CREPE DURIAN ?


Assalamualaikum, Yuppp...begitulah nampaknya. Tak abis2 lagi dengan crepe nan satu ini & anak2 macam tak reti jemu menghadapnya.  Kan dah citer aritu kat rumah akak ni dah ditimbuni dengan buah2 durian. So, crepe durian manjang le, selagi ada request from my children apa salahnya...bukannya susah pun nak buat kan!

I gunakan resepi yang pernah digunakan sebelum ini. Selain dari inti kastad durian tu, I tambah pula isi durian yg fresh didalamnya. Meaning ada 2 inti la konon2nya...1 inti yg dah dicampur whipping cream and 1 lagi inti yg betul2 isi durian saja.

 Kali ni buat saiz yang agak besar2. Baru susun 3 ketul dah penuh 1 pinggan tu. Bila anak2 nak makan, depa pandai2 la potong sendiri. Memang pun buat especially for them.  Ok lah ya, sebenarnya ada banyak kerja sedang menanti akak tu. Bagi anda yang ingin mencuba, boleh semak resepinya di bawah ya...:))


SUMBER : KAK WAN @ CITARASAWAN

Bahan Dadar

  • 100 gm tepung gandum
  • 1/4 sudu teh garam
  • 3 biji telur di pukul ringan
  • 250ml susu cair
  • 1 sudu besar mentega cair
  • beberapa titik pewarna kuning

Cara-cara Membuat Dadar :
  1.  Satukan bahan dadar dan whisk hingga rata, kemudian tapis.
  2. Panaskan kuali non-stick kecil tanpa perlu meleserkannya dengan minyak, ambil satu sendok adunan dan buat dadar yang nipis.  Pastikan setiap kali menuang adunan, kuali di angkat dari dapur supaya tidak hangus.
  3. Biarkan bahagian bawah masak, kemudian terus angkat dan terbalikkan dengan permukaan yang licin berada di bawah.  Buat hingga habis.
Inti (1) Yg ini saya tambah :

Ambil beberapa ulas durian, asingkan isinya dari biji. Ambil isinya sahaja

Inti (2) :
  
Inti Kastard Durian
  • 250ml susu cair
  • 2 sudu besar tepung jagung
  • 2 sudu besar gula pasir
  • 1/4 sudu teh garam
  • 1 kuning telur
  • 150gm isi durian
  • 2 cawan whipping cream (yg ni saya tambah)
CARA MENYEDIAKAN INTI KASTAD :
  1. Larutkan tepung jagung dan susu segar hingga rata.  
  2. Kemudian satukan dengan bahan-bahan yang lain di dalam periuk dan masak hingga inti menjadi kental.  Sejukkan dahulu di dalam fridge.
  3. Putar whipping cream hingga betul2 kental
  4. Campurkan krim kastad ke dalam whipping cream dan putar sekali lagi sampai sebati
CARA PENYEDIAAN CREPE DURIAN :

Letak 2 sudu kecil inti kastad durian di bahagian tengah dadar, letak pula 1 sudu kecil isi durian diatasnya, letak lagi 2 sudu inti kastad durian diatas isi durian dan lipat seperti biasa dengan permukaan yang licin di bahagian luar.


MY FIRST PUMPKIN

Assalamualaikum...Salah satu sebab kenapa akak berminat dgn gardening adalah perasaan (bukan perasan ok!) apabila melihat tanaman mula membesar & berhasil. Tapi bukan semua tanaman boleh berbuah begitu saja. Dah cuba tanam kacang panjang, jagung, cili, semua senang2 je berbuah. Tapi labu...tak pernah menjadi. 

Boleh kata tiap2 pagi I akan melawat pokok2 labu, intai2 mana la tahu  ada buah yang menjadi. Pokok2 labu tumbuhnya bukan main subur menjalar. Memang tak dinafikan benih labu antara yang paling senang bercambah menjadi pokok. Pantang ditabur aje, selang beberapa hari tumbuhlah anak2 pokoknya. Dari seminggu ke seminggu ia membesar, maka muncullah pula bunga2nya yang kekuningan. Cantik bunga labu ni..tengok di bawah tu....


Tapi setakat melihat bunga2nya yang cantik tu saja la. I memang hairan kenapa bunga2 labu semuanya layu & mati begitu saja..takde satu pun yang survived. Faham2 je la I ni baru nak belajar ilmu2 berkebun ni, memang banyak yg tak tahu. 

Alhamdulillah, akhirnya segala persoalan tentang labu telah terjawap setelah akak bertemu blog Ummuaidan. Terima kasih akak ucapkan atas info yang dikongsikan tu. Kalau nak tahu dgn lebih detail sila klik AKU DI FIJI ISLAND
Memang excited & tak sabar2 nak try cara yang Ummuaidan praktikkan tu. Kebetulan tengah ada bunga2 betina & jantan so, the next morning terus cuba and the result memang tak mengecewakan. 

The first step anda kena identify dulu yang mana satu bunga betina & yang mana jantan. Kalau ini pun fail jgn nak berangan boleh jadi labu ya...Macam I ni boleh la nak berlagak sikit konon2nya sebab dah kenal walaupun pada hakikatnya baru2 ni je kenal...hehe
 Tengok di gambar atas...tu bunga betina. Jika proses pendebungaan berlaku pada bunga ni, Insya Allah labu akan membesar...


Nampak tak di bahagian belakang bunga tu ada sebiji buah labu kecil?Bahagian inilah yang akan membesar nanti. So, macamana proses pendebungaan ni boleh berlaku? Waktu sekolah rendah pun ada belajar subject Sains kan...antaranya ia boleh berlaku dengan bantuan haiwan, serangga, angin & air.

Dah jelas kan, bunga2 labu I semua tak berjaya didebungakan dengan bantuan di atas. Mungkin disebabkan kedudukan bunga betina & jantan yang terletak jauh antara satu sama lain yang tak memungkinkan pendebungaan terjadi secara nature. Jalan lain untuknya adalah membuat pendebungaan sendiri secara manual.


Bunga yang di atas ni bunga jantan. Kalau dilihat bahagian tengahnya ada debunga2 halus berwarna kekuningan. Gunakan berus lukisan dan sapukan dibahagian debunga sehingga ia melekat sebanyak mungkin pada berus. Kemudian ia dipindahkan ke bahagian tengah bunga betina sehingga melekat kesemuanya.

Tunggu beberapa hari & sekiranya pendebungaan itu telah berjaya bunga betina akan menguncup maka proses pembesaran buah labu kecil itu sudah bermula.

Dengan ilmu tersebut akhirnya akak berjaya dapat 2 buah labu. Jika anda lihat bentuknya memang berbeza antara satu sama lain kan! Sebab ia tumbuh dari biji2 labu yang akak main campak je setiap kali beli labu. Seronok pantau perkembangan buah2 labu ni.

Dah rezeki, labu yang dihasilkan adalah sebesar ini saja. I pun tak sure bila waktu yang sesuai nak harvest labu ni. Tunggu punya tunggu, kulit labu pun dah semakin kuning..so, akak pun petik je. 
Bila dibelah labu ni gembiranya hati dapat tengok isi labunya cukup tebal & warna isi pun cantik kuningnya. Rasa labu ni pun manis & isinya lembut & gebu. Sesetengah labu ada yang isinya kasar kan..tapi my first pumpkin tak mengecewakan.
Cuma kalau la labu I dapat membesar lagi...mungkin tak cukup baja kot!

Masakan lemak labu adalah favourite anak2 I.  Suka sangat la depa kalau makan berkuah2 begini. Senang jaga betul anak2 I ni...bagus3 ;-) Cara memasaknya pun simple je tapi ada juga resepinya di bawah ni ya....


LABU MASAK LEMAK

BAHAN BAHANNYA

Labu dipotong sederhana besarnya
Beberapa batang chinese leek dikerat2 pendek
1/2 bawang besar dimayang nipis2
Seulas bawang putih dihiris halus2
Sebiji cili merah dipotong nipis2
Segenggam udang kecil
Semangkuk santan sederhana pekat
1/2 mangkuk santan cair
1/2 sudu teh garam
Sedikit gula

CARA MENYEDIAKANNYA 
  1. Campurkan potongan labu dengan santan cair dalam periuk dan rebuskan sehingga isi labu menjadi empuk. Keluarkan dulu isi labu & ketepikan.
  2. Campurkan santan pekat, bawang besar, bawang putih, cili merah & udang kedalam periuk yang sama. Api sederhana & biarkan kuah santan mendidih sambil dikacau2 selalu
  3. Masukkan chinese leek, diikuti dengan isi labu yang sudah empuk tadi. Kacau2kan
  4. Sesuaikan rasanya dengan memasukkan garam dan sedikit gula. Biarkan ia mendidih sebentar saja dan padamkan api. Sedia untuk dihidangkan.

Friday, November 30, 2012

LAICI KANG YANG BEST SANGAT...


Assalamualaikum....Lately kat Tapah ni cuaca panas tak menentu. Kejap2 panas terik & tetiba mendung mcm nak hujan tapi tak hujan2 pun. I buat laici kang ni sebagai penyejuk tekak. Tekak dah mula meragam..mana taknya, asyik dengan durian, manggis & rambutan...non stop. 

Stok buah2an ni memang sentiasa ada di rumah. Dah rasa macam ada dusun kat belakang rumah je. Belum lagi jemputan makan durian di kebun kawan2 disana sini. Kalau tak dihalang mahu hubby akak bawak balik berguni2 durian lagi.

Memang best dapat minum laici kang ni, terasa nyaman je tekak yang perit. Boleh la minum berulang kali sampai ke besok. Anak2 pun suka....Actually ikut citarasa masing2 untuk menentukan bahan2 yang disukai dalam laici kang tu. Banyak mana nak guna bahan2 tu pun ikut suka jugak ya. So, jom berkenalan dengan bahan2nya...

Kalau dah nama laici kang, of course kena ada buah laici. Ni buah laici dalam tin, kalau ada yang fresh lagi best

Yang ni pulak namanya buah kembang semangkuk. Ambil beberapa biji, basuh dulu dan letakkan dalam mangkuk,rendamkan dengan air panas. Kejap je buah ni mengembang. Buang bahagian kulit & bijinya.

Yang ni gula batu. Rendam dengan air mendidih dan biarkan larut kesemuanya sehingga jadi air gula


Ni biji selasih. Basuh & toskan dulu. Kemudian direndam dengan air panas sebentar. Biji selasih akan mengembang & toskan.

Ni pulak namanya getah anggur atau nama lainnya kathirah. Sama jugak caranya, basuh dan rendamkan dengan air panas sehingga mengembang


Yang ni biji barli. Basuh biji2 barli & buang airnya. Tambah dengan air semula & masak sehingga biji barli mengembang dan airnya menjadi pekat.


Dan yang terakhir sekali adalah jeli. Cara memasaknya boleh refer pada plastik pembungkusnya. Ikut sukatan yang betul tau...Boleh tuang dalam loyang atau acuan kecil2 mcm akak tu. Potong kecil2 sewaktu dihidangkan



CARA PENYEDIAANNYA :
  1. Ambil sedikit dari kesemua bahan2 yang diatas dan masukkan ke dalam gelas
  2. Kacau2kan & rasa kemanisannya ikut selera masing2. Jika tak cukup manis, tambah air gula batu
  3. Sesuai diminum panas atau jika nak minum sejuk tambahkan ketulan ais ke dalamnya

Monday, November 26, 2012

SIBUK NAK MENGHITUNG HARI JUGAK ...



Assalamualaikum....Setiap hari dok sibuk menghitung hari...or shall I say "menyibuk menghitung hari"..emmm tu yang lebih sesuai lah sangattt..ngeee :) Sebab yang nak nikah tu bukannya I tapi my BIL. Insya Allah, tarikhnya pada 9hb Disember nanti.

Untuk majlis kenduri yang besar ni setiap ahli keluarga dah diberikan tugas masing2. Seperti biasa, tugas I sudah semestinya di bahagian dapur. Kalau dah kenduri kawin namanya tentulah bab menu hidangan & masakan adalah no 1 pentingnya dlm carta. So, bangga rasanya bila dapat menyumbang tenaga di bahagian tersebut.

Actually memang dari dulu2 waktu belum terbabit dalam bisnes katering lagi, setiap kali famili buat kenduri kawin dsbnya memang I & my hubby suka involved kan diri kami dalam penyediaan masakan. Seronok rasanya walaupun penatnya usah dikenanglah kan...Tapi bila ada minat, disitu pasti ada jalannya.

Cupcakes hantaran pertunangan ni yang dibuat beberapa bulan yang lalu. Baru sampai seru nak post di sini. Enjoy betul bila dapat buat deko2 ni. Cadangnya nak buat jugak kek untuk hantaran perkahwinannya kelak. Best jugak kalau akak sempat prepare kek untuk majlis potong kek & buka hadiah disebelah malamnya.

 Masalahnya sempat ke nak buat macam2 ni.. And my SIL pun akan bertunang on that day, I pun teringin gak nak buat kek untuk hantaran pertunangannya. Sempat ke tu? Lagi satu hal, sehari sebelum majlis ada tempahan dari Kilang JK untuk sarapan, lunch & minum petang..aduyaiiii, dalam banyak2 hari dipilihnya hari tu pulak nak buat course untuk staffnya. Depa ni dah considered as one of my very important customer. Mana mungkin nak tolak...

Inilah faktor utama kenapa I tak dapat & tak berani nak kembangkan dunia kek yang dicintai. Bila semua kerja bertindih2, kerja memasak & deko kek...semuanya memerlukan tangan & jari jemari yang sama. 
Sayang rasanya....nak promosi lebih2 memang tak berani buat masa ni. 


Anyway, tunggu & lihat saja nanti. Adakah akak akan berjaya buat kek2 hantaran tersebut atau pun sebaliknya. Mudah2an Allah permudahkan segala urusan kerja akak nanti..Amin

Masih dalam proses belajar & melatih jari dalam bab2 deko ni. Practice makes perfect...Tapi deko fondant memang paling akak sukai compare dengan deko buttercream. Resepi untuk bunga akak guna resepi seperti di bawah ini, bagi akak resepi yang terbaik.


GUM PASTE ( Untuk bahagian bunga, daun dsbnya)


SUMBER : BAKING PROJECT

THANKS TO YASMIN SANUSI 
 
INGREDIENTS
  • 500 g icing sugar
  • 1 tablespoon gum tragacanth
  • 1 1/2 tablespoon cold water
  • 2 teaspoon powdered gelatine
  • 2 teaspoon liquid glucose
  • 1 tablespoon shortening
  • 1 egg white
Method :
  1. Mix the icing sugar with the gum trag, and sieve. Put in a heavy duty mixer bowl.
  2. Sprinkle the gelatine over the water, and wait until it becomes spongy. Then double boil until it turns into liquid again. 
  3. Add the glucose, stir until it turns liquid too, then add in the shortening . Continue stirring until all are melted.
  4. Remove from heat. 
  5. Pour into the icing sugar, and mix in the egg white. Beat until the paste becomes white and elastic.
  6.  Remove the gumpaste, put in an airtight container and let it rest for at least 12 hours before using.

 Rolled Fondant ( Digunakan untuk menutupi permukaan kek)

  • 1 tablespoon plus 2 teaspoons unflavored gelatin
  • 1/4 cup cold water
  • 1/2 cup Glucose
  • 2 tablespoons solid vegetable shortening
  • 1 tablespoon Glycerin
  • 8 cups sifted confectioner’s sugar (about 2 lbs.)
  • Icing color and flavoring, as desire
  1. Combine gelatin and cold water; let stand until thick. Place gelatin mixture in top of double boiler and heat until dissolved. Add glucose, mix well. Stir in shortening and just before completely melted, remove from heat. Add glycerin, flavoring and color. Cool until lukewarm.
  2.  Next, place 4 cups confectioner’s sugar in a bowl and make a well. Pour the lukewarm gelatin mixture into the well and stir with a wooden spoon, mixing in sugar and adding more, a little at a time, until stickiness disappears. Knead in remaining sugar.
  3.  Knead until the fondant is smooth, pliable and does not stick to your hands. If fondant is too soft, add more sugar; if too stiff, add water (a drop at a time).
  4.  Use fondant immediately or store in airtight container in a cool, dry place. Do not refrigerate or freeze. When ready to use, knead again until soft.

This recipe makes approx. 36 oz., enough to cover a 10 x 4 in. high cake.

Thursday, November 22, 2012

KAMI MENGIDAM CREPE DURIAN...


Assalamualaikum....Tiba giliran mencuba crepe durian yang memang best dimakan sejuk2. Dessert yang memang mantop...Boleh layan sebab tak manis & tak rasa muak. Alahhh, kita buat dia kan. Macam I punya taste suka kalau dalamnya penuh inti durian. Whipping cream I kurangkan untuk elak muak . 

Boleh kata I letak lebih dari seulas durian untuk seketul crepe ni. Tapi kalau untuk berniaga jenuh jugak kalau nak letak banyak2 isi durian ni...harga pun kena la up...baru merasa untung. Pelanggan yang mengorder harus la faham durian pun bukannya murah sgt harganya. On top of that, bukannya senang2 jumpa buah ni kalau bukan musimnya.

Actually durian dapat free je pun from my FIL. Pun dpt free gak dari dusun Dr Radzi. My second son, Ceny dah siap bagitau "Mama, esok buat crepe durian..mak ngah teringin nak rasa.." Siap dgn description rupa crepe idaman. Dalam hati I berkata2...Eh ehhh, bukan I sorang yg mengidam mkn crepe ni, ada geng laa! So, mesti kena buat secepat mungkin. 

Alhamdulillah, malam tadi kami dah pun makan crepe durian yg sedap, lemak berkrim ni. Hopefully, my SIL puashati dgn rasanya. Buat sendiri lebih puas makan, boleh letak isi durian banyak2...yummy! 

Resepi dia ikut anggaran saja. Mudah tersangat2 kan! Kalau nak tengok jenis ala2 crepe durian ni tapi dgn sedikit perbezaan, anda boleh KLIK AJE SINI


BAHAN BAHAN - CREPE/ DADAR

  • 3 cawan tepung gandum
  • 3 cawan santan 
  • 2 biji telur saiz A
  • 1/2 sudu teh garam
  • Pewarna jika suka

CARA MEMBUATNYA

  1.  Sebatikan kesemua bahan2 diatas dan masukkan ke dalam mesin pengisar. Kisar & tapiskan
  2. Panaskan kuali non stick bersaiz kecil. Sapukan sedikit saja minyak
  3. Apabila kuali dah panas, perlahankan api dan tuang 1 senduk adunan tadi sambil digerak2kan kuali supaya adunan jadi nipis sekata
  4. Biarkan sebentar, apabila tepung sudah masak angkat perlahan2 & ketepikan

BAHAN BAHAN - INTINYA
  • Durian secukupnya
  • 2 cawan whipping cream

CARA MEMBUATNYA
  1. Asingkan isi durian dengan bijinya menggunakan sudu. 
  2. Putarkan whipping cream sehingga menjadi gebu dan kental. Jangan terlebih putar takut nanti whipping cream jadi cair pulak..Berhenti putar bila nampak dah putih gebu krimnya tu
  3. Cara membentuknya - Ambil sekeping crepe/dadar. Bahagian licin berkilat di bahagian luar & guna piping bag  yg diisikan whipping cream. Picitkan krim secukupnya di bahagian tengah dadar
  4. Letakkan inti durian di atas krim pula. Akak suka banyak inti ni so akak bubuh la banyak2
  5. Then, picitkan lagi sedikit krim menutupi bahagian atas inti durian
  6. Lipatkan tepi dadar perlahan2 sehingga selesai
  7. Buat sehingga habis dan sejukkan 1-2 jam dalam fridge sebelum dimakan sebagai hidangan pencuci mulut


Wednesday, November 21, 2012

MENGGAPAI IMPIAN MENJADI KENYATAAN

Assalamualaikum buat semua pembaca2 yang sudi hadir disini...mudah2an kehidupan kita sentiasa dilimpahi keberkatan & dipermudahkan Allah swt dalam setiap yang kita lakukan. Lamaaa le pulak bercuti dari berblog ni dan ada beberapa faktor yang menyumbang kepada ketiadaan entry disini. Tak yah citer la ya.. :))

Pejam celik..pejam celik udah nak menginjak ke penghujung tahun dah nampaknya. Mengimbau semula dari permulaan tahun ni sehingga kini, Alhamdulillah....melangkah biar perlahan supaya tidak tersungkur di pertengahan jalan. Dalam proses menjadikan setiap impian di hati menjadi kenyataan...

Prinsip berniaga, biar keikhlasan bersemi di hati & sanubari.. Jangan bangga & riak bila dipuji..jadikan ia sebagai motivasi diri. Begitu jua, tak mungkin diri rebah bila dianiaya & disakiti, kelak ada yg bersukaria nanti. Biar lambat nampak di mata, kerana bukan kita saja nak berniaga, periuk nasi orang lain harus dijaga, jangan disebabkan kita, bisnes orang rosak binasa.Cara kotor, menindas & mengeji sesama manusia bukan pakaian yg bergelar insan..Biarlah lambat, janji selamat ke destinasi yang ditujui dengan cara yang diredhai..Insya Allah

Terima kasih kepada semua pelanggan yang sudi menempah katering & memberi kepercayaan kepada katering yang setahun jagung ini. Terharu sgt rasanya...tapi takde la sampai nak nangis2... ;-) 

Antara pelanggan2 baru & lama (yg sempat dicatit dlm diari)

Surau Dato Kamaruddin - Tapah Road (4x)
En Basar - Taman Bunga Raya
TH Firdaus - Tapah
TH Hassan - Tapah Road
 Sufis Campsite - Jln Pahang
Mak Ngah Toyah - Kg Seri Azam (3x tempahan)
Makcik Midah - Darul Aitam
TH Ismail (3x)
Dato Azian
 Cikgu Thani
Encik Ishak 
Kilang J K Tapah Road (2x)

JKR Tapah
TH Alias
TH Badaruddin (My FIL) - Kg Batu 3
SMK Hamid Khan Tapah
SMK Chenderiang
TH Suhaimi - Batu 3

Ustaz Salehuddin (My BIL) - SMKA Bidor 
Encik Abdul Samad - Bt 6
Encik Yusaini - Tmn Seri Damai
TH Abd Wahab (3x)
Staf Pej Pendaftaran Tapah
En Asmadi

 TH Bakri (2x)
Masjid Jamek Tapah (5x)
SMK Buyong Adil Tapah
Surau Jalan Damai (4x)
TH Yusuf - Tapah Road (3x)


SAR Tapah / Ustazah Nor Fadila (My SIL)
TH Ibrahim
                                                                    SK Kg Poh Bidor(2x)
Akademi Islam Ipoh / Ustazah Nur Afifah (My SIL)
Student UITM Shah Alam 
                                                         Cikgu Johari - GB SK Kg Poh Bidor


Sepanjang terbabit dalam kehidupan berniaga ini (iaitu setelah berhenti kerja dari makan gaji) I sangat2 memahami erti hati budi. Ada yang ditelan menjadi hempedu, ada juga ditelan menjadi madu. 

Amenda la yg I merepek ni...gara2 lately selalu sangat baca novel..ayat2 pun jadi berbunga2 la konon2nya...Ok la, dah lewat ni...tidur dulu..Nite2...sleep tight ya... :))

Wednesday, October 24, 2012

HIRISAN DAGING SATE BAKAR CICAH KUAH KACANG SPECIAL


Assalamualaikum....Panjang berjela2 tajuk resepi I ni kan! Kadang2 tu (actually..selalunya) dah tak reti nak letak apa tajuk diatas tu. Macam la banyak sangat entry kat sini sampai nak kata dah tak reti nak bagi tajuk..kelakar la sangat..hahaha..(baik ngata diri sendiri dari mengata org kan!!!)

Daging bakar ni dibuat sebab I dah takde idea nak buat apa dengan seketul daging yang my hubby beli aritu. Bahagian lidah, i tell u...Awat la my hubby ni suka sangat beli daging part ni. Last time pun ada dibelinya & dok terperap lama dlm freezer..(cerrr tengok kalau rajin n3 masak tomyam tu). Ingatkan bila tengok I dah buat tak peduli daging part tu, dia jadi serik nak membelinya rupa2nya tidak..

Nak senang cerita, demi nak kosongkan my freezer yg beso gedabak tu (rimas bila tengok freezer penuh mcm2 ni) maka jadilah daging bakar ni. Malu pulak nak ngaku yang daging part ni selepas dibakar rasanya sangat2 la sedap, lazat sehingga menjilat jari...Disebabkan kat rumah I ni selalunya ada stok bahan2 masakan so sempat lagi buat kuah kacang & rebus ketupat yg instant tu... Kiranya makan beriya2 la pulakk.

Senang je nak buat...janji semua bahan2nya mesti ada. Lebih lama kita perap daging ni lebih sedap la dia. Kalau sesiapa yg tak tahu rasa part lidah ni...emmmm very juicy, moist & tender....Bahan2 dia boleh tengok dibawah ni ya :))



BAHAN BAHANNYA
  • Ketulan daging bahagian lidah (dikelar2 sedikit luarannya)
  • 3 sudu besar gula
  • Garam secukupnya
  • Sedikit serbuk kunyit
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan manis
  • 1/2 sudu teh serbuk jintan putih

BAHAN KISAR
  • 5 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 cm halia
  • 1 cm lengkuas
  • 2 batang serai

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Kisarkan kesemua bahan2 kisar sehingga betul2 lumat & gaulkan biar sebati dengan gula, garam, serbuk kunyit, jintan manis & jintan putih.
  2. Bahan perapan diatas dilumurkan keseluruh bahagian daging dan diperap selama 1 jam atau lebih, jika nak perap semalaman dalam fridge pun boleh.
  3. Panaskan oven pada suhu 200C dengan menggunakan grill function, masukkan daging ke dalam dulang pembakar dan masak didalam oven
  4. Selang 1/2 jam terbalikkan daging & masaklah sehingga daging betul2 masak & garing. Ambil masa selama lebih kurang 1 1/2 jam atau lebih, bergantung pada oven masing2
  5. Apabila sudah cukup masak, keluarkan dari oven dan hiriskan nipis2 sebelum dihidangkan.


KUAH KACANG SPECIAL

BAHAN BAHANNYA
  • 2 cawan kacang tanah 
  • 1/2 cawan minyak masak
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1/2 cawan gula merah
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 2 cawan air

BAHAN2 YANG DIKISAR (DIGORENG DAHULU BARU KISAR)
  • 5 ulas bawang besar (dibelah 4 setiap satunya)
  • 2 cm halia (dihiris2kan)
  • 10 tangkai cili kering ( dikerat2, buang bijinya & rebus sebentar untuk melembutkan)
  • 1 sudu besar udang kering

CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Mula2, panaskan minyak dan goreng kacang tanah dengan api perlahan sehingga masak & garing
  2. Dengan lebihan minyak tadi gorengkan kesemua bahan2 kisar sehingga garing. Gorengkan udang kering secara berasingan
  3. Biarkan sejuk seketika dan kisarkan bahan2 yg digoreng tadi sehingga betul2 lumat
  4. Kacang tanah pula ditumbuk dengan lesung sehingga naik minyaknya (boleh juga nak kisar tapi jangan terlalu halus) Kuah kacang lebih sedap jika ditumbuk secara manual
  5. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (cukup2 utk menumis kerana bahan2 tumisnya yg dikisar sudah mengandungi minyak), tumiskan bahan2 kisar tadi sehingga garing
  6. Masukkan kacang tanah yang sudah ditumbuk tadi dan kacau2kan lagi. Tambahkan 1 cawan air
  7. Biarkan ia merenih sebentar baru dimasukkan gula pasir, gula merah, garam secukup rasa dan terakhir air asam jawa
  8. Masak dengan api perlahan selama 1/2 jam sambil dikacau2kan. Tutup api apabila nampak sudah naik minyaknya ke atas dan warna kuahnya bertukar sedikit kegelapan. Hidangkan dengan nasi impit, sate atau apa sahaja yang anda sukai.

Friday, October 19, 2012

POP CORN BERSALUT MADU...CEPATNYA POKOK JAGUNG MEMBESAR!


Assalamualaikum...
Selalu jugak buat pop corn tapi belum lagi ada entrynya disini. Yang buat kali ni sempat diposing2kan dulu  sebelum masuk perut anak2. Alhamdulillah chicken pox anak2 semua dah semakin sembuh & selera makan masing2 pun dah kembali normal.

Actually I takde amalkan berpantang2 makanan bagi depa sepanjang dijangkiti penyakit ni. Alhamdulillah, dengan izin Allah anak2 semua cepat sembuh. Sesetengah orang bila kena chicken pox..makan ayam tak boleh...itu tak boleh, ini tak boleh...terpulanglahkan pada diri masing2. Dari pengamatan I yang menjaga 4 anak yang kena serentak penyakit ni takde bezanya berpantang atau pun tidak. Seperti kata2 doktor tempohari...no need la pantang2 makan, cukup tempohnya penyakit ni akan baik sendiri...

Doctor advised...avoid makanan berminyak. Kukus & grill...itu yang akak amalkan untuk depa semua. Other than that, makanlah ubat2 ikut jadual..jangan ngelat2. Kena rajin jugak sapu lotion kat badan tu, kalau malas2 nanti lambat kering & lambatlah proses sembuhnya.

Oklah..berbalik pada pop corn. Cara membuatnya senang saja & akak buat tak pernah ikut sukatan. Main agak2 je. Tapi di bawah ni resepinya ikut anggaran yang biasa dibuat...


BAHAN BAHANNYA

  • 300 g jagung kering (jagung utk pop corn)
  • 3 sudu besar mentega
  • 6 sudu besar minyak masakan
  • 3 sudu besar madu *
  • 2 sudu besar gula *
  • 2 sudu besar mentega *





CARA MENYEDIAKANNYA

  1. Mula2, masukkan 3 sudu besar mentega & 6 sudu besar minyak masakan ke dalam periuk yang agak besar. Panaskan sehingga mentega cair & minyak betul2 panas
  2. Perlahankan api, masukkan jagung kering dan gaulkan supaya sebati dengan minyak & mentega cair. Tutup periuk dan tunggu sehingga lebih kurang 5 - 7 minit akan ada bunyi jagung meletup letup gituuu..
  3. Jangan dibuka tudung periuknya, biarkan sehingga bunyi tersebut berhenti barulah padamkan api
  4. Ketepikan dahulu bertih jagung ni 
  5. Gunakan non stick pan, campurkan mentega dengan gula dan panaskan sehingga kedua2nya cair dan warnanya sedikit perang
  6. Masukkan madu, kacau2kan sebentara dan padamkan api
  7. Tuangkan campuran madu ini perlahan2 ke bertih jagung tadi dan gaulkan sehingga betul2 sebati. Sedia untuk dimakan...

Pokok2 jagung di atas tiada kena mengena dengan pop corn tu ya. Baru sebulan lebih sikit je usianya tapi nampak cepat membesar...

Anak2 yang suka sgt2 makan jagung...tak sabar nak makan jagung manis yang babah tanam ni kan!!!

Come and join us...krap krup krap krup....