BAHAN2NYA
- 6 telur itik
- 12 biji cili padi *
- 5 biji bawang merah *
- Sedikit kunyit hidup *
- 1 btg serai dititik
- Sepapan petai
- Beberapa biji belimbing buluh dibelah 2
- Dua helai daun limau purut
- 1 mangkuk santan pekat (dari sebiji kelapa)
- Garam secukup rasa
bahan * hendaklah dikisar bersama2
CARA MEMBUATNYA
CARA MEMBUATNYA
- Masukkan bahan yg dikisar dalam periuk atas api yg sederhana, diikuti serai, dan petai.
- Masukkan santan. Dikacau selalu supaya tak pecah minyak.
- Agak2 petai dah lembut sikit masukkan belimbing buluh dan daun limau purut.
- Masukkan pula satu per satu telur itik. Pecahkan telur di bekas lain dulu sebelum dimasukkan dalam periuk.
- Akhir sekali garam secukup rasa. Dah mendidih tu angkat lah cepat2. Tak perlu masak terlalu lama, nanti keras sangat telurnya dan tak sedap. Cubalah...
0 comments:
Post a Comment