Thursday, April 22, 2010

MASAK LEMAK CILI API TELUR ITIK

Telur itik ni selain boleh dibuat telur masin teramatlah sedap jika dibuat masak lemak cili api. Kalau style akak memasak telur yang macam gini, akak suka dia lembik2 sikit kat bahagian telur kuningnya tu. Ramai peminat masakan ni, jangan tak tau... Resepinya sangat mudah dan cepat disediakan. Jom makan telur itik!  

BAHAN2NYA
  • 6 telur itik
  • 12 biji cili padi *
  • 5 biji bawang merah *
  • Sedikit kunyit hidup *
  • 1 btg serai dititik
  • Sepapan petai
  • Beberapa biji belimbing buluh dibelah 2
  • Dua helai daun limau purut
  • 1 mangkuk santan pekat (dari sebiji kelapa)
  • Garam secukup rasa


bahan * hendaklah dikisar bersama2


CARA MEMBUATNYA

  1. Masukkan bahan yg dikisar dalam periuk atas api yg sederhana, diikuti serai, dan petai.
  2. Masukkan santan. Dikacau selalu supaya tak pecah minyak.
  3. Agak2 petai dah lembut sikit masukkan belimbing buluh dan daun limau purut.
  4. Masukkan pula satu per satu telur itik. Pecahkan telur di bekas lain dulu sebelum dimasukkan dalam periuk.
  5. Akhir sekali garam secukup rasa. Dah mendidih tu angkat lah cepat2. Tak perlu masak terlalu lama, nanti keras sangat telurnya dan tak sedap. Cubalah...

    0 comments:

    Post a Comment

    LinkWithin

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...