Assalamualaikum...First time buat kuih kasturi ni. Itu pun sebab terjumpa stok kacang hijau kat celah2 dlm almari tu. Sebelum rosak baik akak buat sesuatu. Nak buat bubur dah selalu sangat. Nak buat kuih talam..eeei tu perlu semangat tinggi weh..haha....So, bila selak2 buku resepi akak terjumpa resepi kuih kasturi ni atau pun kuih rengas. Resepi disalin dari Mamafami fotopages. Dah bertahun2 lamanya disimpan resepi ni begitu saja, masa zaman2 pekerjaan lagi tapi tak pernah buat. Akak buat sikit je, sebab akak sorang je yang makan kuih ni. Makan bape ketui ntah la...yg lain semua difrozenkan.
Ok lah...macam kat bawah ni resepi dia.
SUMBER : MAMAFAMI FOTOPAGES
Bahan bahannya
- 100g kacang hijau
- 1/2 cawan gula atau secukup rasa
- 50g parutan kelapa muda
- 1 daun pandan
- Air secukupnya
Cara membuatnya
- Rebus kacang hijau sampai betul2 empuk
- Campurkan bahan2 yg lain tu dan masakkan lagi sehingga kering airnya & tunggu ia agak sejuk
- Ambil adunan dan bentukkan ia bulat dan tekan2kan supaya leper
Salutan tepung
- 1 cawan tepung beras
- 1 biji telur
- Secubit garam
- 1 cawan air
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
Cara Membuatnya
- Campurkan kesemua bahan2 diatas & kacaukan ia supaya sebati dan tidak berketul2
- Ambil kuih yang dah siap dibentukkan tadi dan salutkan ia dengan bancuhan tepung
- Terus digoreng dalam kuali di atas api sederhana sehingga bertukar warna keemasan
Akak buat bentuk bulat2 sebab teringat kat Kampar dulu akak selalu beli kuih kasturi berbentuk bulat....Nampak macam tak lawo je kan..tapi xpe la sebab sedap rasanya!
0 comments:
Post a Comment