Saturday, January 29, 2011

BAKED POTATO CASSEROLE WITH CHICKEN SAUSAGE

Assalamualaikum...Yeay yeay!!! Dah tengah malam baru datang sini! Saturday night sepatutnya malam yang tak busy tapi ntah kenapa arini akak rasa busy semacam je... Adakah itu satu petanda yang baik atau akak yg mengada2 buat2 busy? Uwekkkkss..... Apa2 pun jom tengok apa yang kami anak beranak makan malam tadi. Kami makan potato kat gambo tu dgn ayam goreng... Akak saja2 letak nama resepi tu. Asalnya tengah malam kelmarin akak menonton my favourite programme Oprah Winfrey. Kisahnya tentang selebriti2 jemputan & previous job depa sebelum jadi terkenal. Salah sorang tu adalah Paula Deen seorang chef terkenal. Sebelum ni, kerja dia adalah sebagai seorang banker (sama pulak mcm akak....uwekkks lagi!!!) Sempat buat demo masakan lagi dgn si Oprah tu...Faham2 je la kalau dah waktu 1-2 pagi tu mata pun dah kelat. Tapi tengok resepi dia mcm best je, main ingat dlm otak je, tak kuasa dah nak cari pen & kertas subuh2 buta tu... Lebih kurang gini la resepi tu...takde la 100% sama...rasanya Paula Deen pun tak marah kan!!! BAHAN BAHANNYA
  • 8 sosej ayam
  • 2 cawan susu segar
  • 5 biji telur ayam
  • 8 keping roti putih
  • 1 biji bawang besar
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • 1/4 sudu teh serbuk buah pala
  • 4 cawan hash brown (akak tukar ke 8 biji kentang)
  • 2 cawan parutan cheddar cheese

CARA MEMBUATNYA

  1. Ubi kentang dikupas kulit, dihiris nipis & dipotong kecil2. Gorengkan sebentar je hingga empuk dan toskan dari minyaknya.
  2. Bawang besar dihiris nipis & goreng sehingga layu & toskan.
  3. Sosej ayam dihiris nipis dan digoreng sehingga garing.
  4. Roti dibuangkan bahagian kerasnya & dipotong 4
  5. Pecahkan telur dalam mangkuk, masukkan serbuk buah pala, serbuk lada hitam, garam & susu segar. Guna mixed & pukul hingga sebati
  6. Sapukan sedikit minyak di bekas casserole dan sebagai lapisan pertama masukkan ubi kentang dan bawang besar yang dah siap digoreng tadi dengan rata
  7. Lapisan kedua pula, taburkan sosej ayam pula dengan rata
  8. Lapisan ketiga, ambil sedikit parutan cheddar cheese dan tabur rata diatas sosej ayam
  9. Lapisan keempat, susun kepingan2 roti putih yg dah dipotong 4 tadi dibahagian atas cheese tadi dan susun rata sehingga habis semua roti tu..
  10. Ambil adunan telur tadi dan curahkan ke atas susunan roti tadi sehingga habis dan biar ia mendap & meresap hingga ke lapisan bawah sekali perlahan2.
  11. Taburkan lebihan parutan cheddar cheese ke bahagian atasnya dengan rata
  12. Panaskan oven 200C dan bakar 20 minit atau sehingga garing
  13. Sesuai dihidang bersama ayam bakar atau ayam goreng

7 comments:

  1. wah nampak menarik resepi ni...sedapnya nengok mlm2 ni terasa lapar la pulak...hehe

    ReplyDelete
  2. waa akakk.. nmpk sedap tuh! baru tgk gamba lom dpt rasa... kene bli roti dulu lah...

    ReplyDelete
  3. sedapnya bake potato, kalau ada sosej lagi sedap.mesti bdk2 suke kalau wat cenggini

    ReplyDelete
  4. Nieza, mmg la kalau cuaca sejuk2 perut pon mula lapo je kan...kat Tapah pon hari2 hujan dr pagi ke mlm..asyik lapo memanjang...mkn je la jawapnye..hehe

    Aeinio, nyum3 jom makan!!!

    Hana, betui3...kalo dpt mkn nth2 terpingsan lg kan!! cepat3, g beli roti tu, asyik main snow je dia..haha

    Lina pg, ha ah la budak2 suka mkn tmbh ada sosej tu kan, tp mak budak pun x kalah jugak, pon suka makan tau!!!

    ReplyDelete
  5. salam ziarah..nak rasa sepotong boleh...mesti sedap ni...

    ReplyDelete
  6. Adiweyah, nak sepotong je ke? meh sini akak bg 2 potong...cepat3 :))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...