Assalamualaikum....daun pandan kat depan rumah tu dah merimbun. Hari minggu tu dah kena cantas2 pun daunnya, nak buang sayang sebab akak memang suka baunya yang wangi tu. So, akak pun hiris2 dan tabur kat celah2 laci dapur, letak kat celah2 almari baju, kat bonet kereta pun akak letak. Kalau letak kat celah2 katil dalam bilik tidur tu terasa macam bilik pengantin je pulak...
Ambil jugak sedikit daun pandan untuk buat agar2 bersantan ni. Senang je nak buatnya, tak sampai 1/2 jam dah siap.
BAHAN BAHANNYA
- 11g agar2 serbuk
- 200g gula pasir (boleh ditambah / dikurangkan ikut citarasa masing2)
- 3 helai daun pandan
- 1/2 cawan air
- 2 biji telur ayam
- 800ml air
- 200ml santan pekat = 1 kotak santan segera
- Sedikit pewarna hijau (jika perlu)
CARA MEMBUATNYA
- Kisarkan daun pandan dengan 1/2 cawan air, tapiskan dan ambil patinya saja
- Masak agar2 serbuk dengan air dan gula,masukkan pati air pandan (boleh tambah sedikit pewarna hijau jika perlu) dan kacau2kan sehingga larut agar2 & gula dan tunggu sehingga mendidih
- Sementara itu pecahkan telur ayam dan kocak2kan
- Masukkan santan pekat ke dalam telur yg dikocak tadi dan kacau2kan
- Masukkan adunan telur ke dalam larutan agar2 dan kacaukan ia sehingga sebati dan tunggu ia mendidih sebentar
- Tutupkan api dan tuangkan kedalam acuan agar2 yang bersesuaian
- Sedap dimakan setelah disejukkan selama beberapa jam.
Salam Na..agar ni buat je malas..mkn bila sejuk tu kejap je abiskan. Anak2 akk ni tak suka agar2 kalo buat mkn sorang2 je lah
ReplyDeleteWsalam Kak Rosa, betui3...x syiok kan masak yg anak2 x suka mkn..sronok memasak ni bila tengok anak2 berebut nk memakannya kan...:)
ReplyDelete