Tuesday, November 23, 2010

PUDING WARNA WARNI

Assalamualaikum... dah tengah malam gini orang semua dah tidur akak je yang belum tidur2 lagi nie.  Sambil layan internet ni ada sorang budak kecik kat sebelah akak ni ....tengah malam ajar English kat anak yg 7 years old, si Muzany tu..Akak kesian kat dia sebab banyak perkataan dlm English yang dia tak berapa reti nak sebut lagi, so before it is too late baik akak cepat2 bertindak. Alhamdulillah senang ajar Muzany ni sebab terang hati dia, senang dapat bila diajar sesuatu. 

Oh ya, kat gambar tu kan puding yang akak buat semalam untuk balas pinggan jiran sebelah rumah jugak...Puding ni sedap dimakan sejuk2, rasanya lembut sangat. Resepinya dah lama akak ambil dari blog Kak Hanieliza dan dah buat banyak kali pun. Jutaan terima kasih pada Kak Liza sebab tak lokek berkongsi resepi masakan yang lazat2 belaka. Akak sememangnya dah lama mengikuti blognya semenjak zaman pekerjaan dulu..... 

Ok, resepinya adalah seperti kat bawah ni...

RESEPI ASAL : HANIELIZA'S COOKING

BAHAN2NYA 

BAHAN A
  • 1 paket agar agar
  • 6 mug air
  • 2 cawan gula
BAHAN B
  • 1 tin susu cair
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1/2 cawan mentega (ni akak tambah)
  • 1 biji telur gred A (ni pun akak tambah)
BAHAN C
  • Beberapa titik pewarna yang dibenarkan (ikut suka warna apa nak bubuh)
CARA MEMBUATNYA
  1. Agar2 dimasak bersama2 air dan gula sehingga mendidih dan cair gulanya dan tutup api
  2. Tapiskan agar2 dan ketepikan dulu
  3. Campurkan semua bahan B kecuali mentega dan kacau sehingga sebati
  4. Masukkan ke dalam larutan agar2 tadi dan masak semula di atas api perlahan
  5. Masukkan mentega dan kacau2kan lagi sehingga mentega cair kesemuanya
  6. Boleh la ditutup api, tak perlu tunggu mendidih
  7. Bahagikan kepada beberapa bahagian ikut la berapa jenis warna nak bubuh ek....
  8. Titiskan pewarna pada adunan agar2 dan kacau2 kan biar sebati warnanya
  9. Tuangkan ke dalam apa2 bekas puding yang disukai dengan cara melapis satu persatu warna2 tersebut
  10. Buat sehingga habis dengan cepat sebab puding ni akan cepat mengeras dan jika dah keras terpaksalah dimasak semula atas api dan sambung semula kerja melapis agar2 tu
  11. Bila dah siap masukkan ke dalam fridge selama 2-3 jam dan boleh la dinikmati selepas itu.

2 comments:

  1. akak guna agar2 apa kak? lawoo la nampak puding tu..licin jeee

    ReplyDelete
  2. Izah, akak guna agar2 biasa yang dah siap packingnya tu..puding dah kena make up mmg la lawo mcm org la jugak kan!!!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...