Ni resepi akak copy dari dapur Lyza. Lyza pulak tergoda tengok kat dapur Yatie yang sememangnya terror dgn kuih apam & lapisnya tu...Tergoda sangat dengan apam beras yang dibuat Lyza, nampak so lembut & gebu sehingga memaksa akak cepat2 membuatnya...Izinkan akak ya berkongsi pula resepi apam tersebut kat sini untuk future reference ok....
RESEPINYA
SUMBER : LYZA (SWEETNELY)
Bahan-bahannya
- 2 cwn nasi
- 2 cwn tepung gandum
- 2 cwn tepung beras
- 1 cwn brown sugar
- 3/4 cwn gula pasir(dua2 gula pasir pun takpe)
- 2 1/2 cwn air
- 2 sudu kecil yis (mauripan)
- kelapa parut dgn sedikit garam
Cara membuatnya 1. Blend nasi dan air sehingga hancur (masukkan air sedikit-sedikit..blend sampai halus) 2. Setelah hancur, campur brown sugar dan gula ke dalamnya dan blend sehingga sebati. 3. Dlm bekas lain,satukan tepung gandum,tepung beras dan yis. 4. Selepas itu,masukkan bahan cecair tadi ke dlm bekas tepung. Kacau sehingga sebati. 5. Perap selama 3 jam. 6. Panaskan pengukus dan balut penutupnya dengan kain. 7. Sapukan sedikit minyak pada acuan kecil. 8. Masukkan dlm acuan kecil dan kukus selama 15 minit.9. Hidang bersama kelapa yg telah di gaul dengan sedikit garam..atau enak dimakan begitu saja.
apam o apam......cedapnyer sis.....seme tempat dah meng apam ni......cantik warna apam tu.....sedap kan makan dengan kelapa muda and tambah lak ngan air teh panas2.......pheeewww.....
ReplyDeletesalam kak lina..
ReplyDeleteFuyooo..canteknya apam salju tu..terpesona ku melihatnya..kreatif sungguh..thumbs up!
salam kak lina
ReplyDeleteFuyoo..canteknyerrr apam salju..mmg kreatif..
Ayu, lambat pulak akak reply kat sini...Apam oh Apam kenapa engko cedap??? Mmg betul tu Ayu, mkn dgn kelapa muda sedap sgt..tp xde yg muda yg tua pon jd ler...
ReplyDeleteLyza, Wsalam Lyza....Saja buat yg kaler maler tu utk anak2..depa ni kalau tengok colourful bru rasa nk mkn...Thanks Lyza...
Ayu,