Assalamualaikum...Waktu camni tentu semua tengah berehat disamping famili tersayang..anak2 pun semua dah selesai exam so lega la sikit kan! Time macam ni rumah akak agak riuh sebab hero2 akak ni main macam2 game & kadang2 akak pun tumpang sekaki....Wei, seronok tau sesekali join budak2 main game, kita pulak yang lebih2!!! Tapi akak main time hubby takde je, kalau dia ada leceh la sikit, bukan apa terrrmalu la pulak..hik3
Aha...tu la kek sarang semut yang akak buat pagi2 lepas anak2 dah siap ke sekolah. Kek ni memang sangat2 akak berkenan, makan pun tak muak. Dulu akak buat tak jadi2 sarangnya, sekali akak cuba resepi dari Yatie, wah! banyaknye sarang...nasib baik semut2 semua dah keluar merayap.. Senangnya buat kek ni, pejam mata pun boleh buat..(hahaha..tu saje2 akak tambah! ) Jom tengok resepinya....
SUMBER : Yatie (Thank you so much for the recipe!!!)
BAHAN2NYA :
- 1 cawan gula pasir
- 1 cawan air panas
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan susu pekat
- 2 sudu kecil soda bikarbonat
- 4 biji telur ayam
- 2 sudu besar mentega
CARA MEMBUATNYA
- Masak gula di atas api sederhana sehingga cair warna keperangan
- Masuk air panas sedikit2, masak lagi hingga gula cair (bagi yang tak biasa jauhkan tangan anda waktu masukkan air panas sebab dia akan merecik2, takut tercedera pulak..)
- Masukkan pula mentega dan kacau hingga sebati dan cair dan tutup api
- Ketepikan dulu adunan gula ni, tunggu sampai sejuk
- Telur dipukul sampai betul2 kembang dan pekat
- Masukkan susu pekat dan kacau hingga sebati
- Masukkan tepung gandum yang diayak bersama2 soda bikarbonat sedikit demi sedikit
- Akhir sekali baru masukkan air gula tadi dan gaulkan perlahan2
- Perap 3 ke 4 jam baru dibakar suhu 160-180C selama 50 minit atau hingga betul2 masak
- Guna api bawah selama 40 minit dan tukar ke api atas bawah untuk waktu selebihnya sampai masak
Salam Azlina,
ReplyDeleteCantik bersarang kek sarang semut tu....mmng ramai dah mencuba resepi dari Widad di MyR ni....menjadi dan sedap....yatie pun pernah buat tak payah perap cuma guna blender je.....menjadi gak sarangnya....boleh cuba gak cara yg ni...resepinya tetap sama...
haah cantik sarangnya...
ReplyDeletekak azlina..
ReplyDeletesukanya lihat hasil tanganmu
memang menjadi sarang semut tu..rapat2 dan banyak lobang..
tahniah yer...nak sepotong buat sarapan boleh?
Wsalam Yatie, owh guna blender lagi senang kerja kan! xpe, nanti boleh buat lagi ni sebab sedap & mudah...tenkiu ya Yatie!
ReplyDeleteMoklong, tq ya,semua dah masuk dalam perut...dah abis..hehe
Ayu, keknya dah lama abis...mmg x sempat nak simpan2 sebab ramai tukang makan, thanks ya Ayu!