Tuesday, November 9, 2010

PERIA CILI BERSANTAN

Salah satu hidangan yang akak masak tengahari tadi. Sangat cepat habisnya sebab ramai yang suka termasuk akak...Lepas siap dimasak, akak akan ketepikan sedikit sebab nanti habis tak merasa pulak...Tadi akak ratah2 je peria ni sebab tak makan nasi..memang sukaaa sangat peria tapi kena masak style macam ni baru akak makan.
BAHAN-BAHANNYA :
2 biji buah peria
5 biji cili merah *
1 labu bawang besar *
3 biji bawang putih *
Sedikit udang segar
1 cawan santan pekat
1 sudu besar sos tiram
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
CARA MEMBUATNYA
  • Peria dibelah tengahnya, gunakan sudu dan buang bahagian tengah termasuk bijinya, dihiris nipis2 dan direndam dengan air yang dicampur sedikit garam selama 15 minit untuk menghilangkan sedikit rasa pahitnya, toskan
  • Bahan yang bertanda * hendaklah dikisar bersama2 dan tumiskan dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan garing sedikit
  • Masukkan udang sambil dikacau2kan dan tunggu beberapa minit baru masukkan sos tiram dan peria yang dah dihiris nipis tadi, kacau lagi
  • Tuangkan santan pekat dikuti garam dan gula, rasa dulu jika ada yang kurang boleh ditambah ikut citarasa
  • Kacau2kan selalu dan bila dah agak pekat santannya boleh la ditutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Peria idaman hati ku.....

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...