Assalamualaikum....Malam ni akak nak tunjukkan kek fondant yang akak buat minggu lepas. Kek red velvet pilihan pengantin perempuan. Usaha membentuk bunga ros ni memakan masa berhari2...Mana taknya, akak hanya berkesempatan untuk mengadap kerja2 sebegini selepas segala tugasan di dapur selesai.
Cuaca yang selalu hujan di sebelah petangnya menyebabkan bunga2 ros fondant ini payah benar nak kering. Nak membentukkannya pun satu hal jugak.
Cuaca yang selalu hujan di sebelah petangnya menyebabkan bunga2 ros fondant ini payah benar nak kering. Nak membentukkannya pun satu hal jugak.
Pengantin nak riben pink diikat disekeliling keknya. Emmmm....jenuh la jugak akak pusing keliling pekan Tapah ni mencari riben yang agak cantik. Memang payah kat Tapah ni dalam membeli barang2 sebegini. Tak banyak pilihan. Nak ke Kampar ambil masa pulak. Belek punya belek jumpa la jugak riben ni.
Salam kak, wah cantiknya fondant tu...nampak simple and elegant! Lama dah tak main fondant, rasa mcm dah lupa mcamana nak bentukkan bunga rose tu hehe..
ReplyDeleteMemang renyah membuatnya tapi enjoy sangat bila dah siap, setuju dgn kak!
salam...
ReplyDeletecantiknya kek fondant tu.... pandai azlina deko.. saya belum pernah lagi bermain dgn fondant ni...
assalam lina..cantinya kek, pndai lina buat n hiasnya
ReplyDeletesalam akak...
ReplyDeletecantiknya kek akak buat..
camne ye akak nak buat bunga tu?
(resepi dan cara)...
berminat belajar laaa..
hehe...terimakasih kak..^^,
cantiknyaa kak, tringin nak blajar wat kek fondant ni, mmg enjoy kan..heeehe
ReplyDeletewah cenggini gaya tempahan kek hantaran..dah bleh buka bakery tuh..memang cun sgt..kreatif la
ReplyDeleteUmi...deko tu pengantin yg pilih, nasib la dia nak yg simple2 je, kalau tidak akak yg pening sudahnya.xpe umi, nnt bila2 free boleh uli fondant tu.. :)
ReplyDeleteMadihaa aka Ratna...sikit2 tu boleh la, yg simple2 je. cuma tang buat rose tu agak mencabar jugak la. rasanya kalau ratna buat pun mesti jadi jugak..cuba lah... :)
Rosaliza..Waalaikumussalam, boleh la kalau yg simple2 dekonya. Mmg minat buat benda2 sebegini cuma masa yg terhad.. :)
Ukht iza li...Bunga tu dibuat dari gula sebenarnya. Cuma perlu diproses dgn bhn2 lain menjadi fondant. Ada cara2 yg perlu diikut dengan betul. Insya Allah kalau ada masa next time akak tunjukkan di sini camne caranya ok. Thanks yea dik.. :)
ReplyDeleteMamma Olyn..Mmg tersgt2lah enjoy semasa membuatnya. Cuma perlu luangkan masa mengadapnya dgn teliti. Mmg payah jugak dengan keadaan akak yg sibuk dgn mcm2 agenda ni. Senang kalau dah minat membuatnya.. :)
Lina_pg...bior betui buka bakery! akak terima order dari customer tertentu shj, esp yg tempah katering masakan akak, if not susah mau cakap la... :) maceh lina
ReplyDeleteassalam kak ina..pekaba?lamanya menghilang..boleh tak akak share resepi butter cream yg kak Ina gunakan.Sekarang ni sangat teruja untuk belajar mendeko kek-thanks
ReplyDelete