Assalamualaikum....Daging dendeng ni dimasak tengahari tadi selepas selesai semua tugasan di dapur. Ekoran dari ketidakpuasan hati akak dari hasil daging dendeng yang dimasak masa kenduri akad nikah kelmarin, akak cuba lagi memasaknya hari ini dengan resepi yang diubahsuai. Actually kan, bukannya tak sedap ke apa yang akak masak untuk kenduri tu...cuma kesedapannya macam tak maksimum aje...Akhirnya setelah mencuba lagi, kali ini baru lah betul2 puas hati rasanya, dapat lah sudah rasa daging dendeng idaman hati akak..So, next time kalau ada tempahan menu ni lagi tak perlu nak risau lagi tentang rasanya.
Masakan daging dendeng ni tak lah sesusah mana cuma rasa dia kena ngam dengan manis, pedas rempah2 pun kena la betul sukatan dia. Ok lah, sebab dah puas hati tu akak letak lah resepinya di bawah ini ok....
- 1 kg daging
- 1 sudu besar jintan manis
- 1 sudu besar jintan putih
- 5 sudu besar cili kering kisar
- 2 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 5 sudu besar kicap pekat manis
- 3 sudu besar gula
- Garam secukup rasa
Bahan untuk dikisar
- 12 ulas bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- Daging dihiris nipis dan direbus sebentar hingga agak lembut. Cara yang lebih mudah, semasa memasak dalam kuantiti yang banyak, akak bersihkan dulu daging dan terus rebus tanpa menghirisnya. Apabila sudah lembut baru lah akak hiris nipis2 daging tersebut. Cara ini lebih mudah & cepat
- Perapkan daging dengan bahan kisar, cili kering kisar, kicap pekat manis, jintan manis & jintan putih selama lebih kurang sejam
- Panaskan kuali dengan minyak secukupnya untuk menggoreng daging yang diperap tadi. Sebelum digoreng, asingkan dulu daging dengan lebihan bahan perapan. Gorengkan dagingnya sahaja sehingga nampak sedikit garing. (Waktu masak untuk kenduri tu akak fail kat sini ler..) Angkat keluarkan daging
- Tunggu daging agak sejuk dan ketuk2kan daging sedikit dengan lesung batu(boleh juga kalau tak diketuk..)
- Dengan lebihan minyak yang sedia ada tu tumiskan pula semua lebihan bahan perapan tadi, kacau2kan sehingga naik bau
- Tambahkan sos cili & sos tomato dan kacau lagi biar sebati
- Masukkan daging tadi dan kacau selalu sehingga pekat
- Tambahkan gula dan garam secukupnya dan kacau lagi sehingga betul2 kering & pekat, baru ditutup apinya
Salam Azlina...
ReplyDeleteWah! nampak sedap je dendeng daging ni....resepinya pun cam senang je....kak cek amik resepi dululah ya...:)
akak..walaupun hitam..daging tu sangat menawan hati..
ReplyDeletesedappnya tengok...
anak akak suka daging dendeng tapi dia kurang suka kalau ada jintan jd akak buat biasa2 je....senang gitu..hehe..
ReplyDeleteCik Cek...ha ah la mmg senang resepinya. kejap je siapnya, lepas tu boleh tahan lama kalau msk kering. bila2 free boleh la cuba buat yea.. :)
ReplyDeleteMas...hitam itu kan menawan hehe...slagi x hitam slagi tu x puas hati akak ni..camtu pulak ek?? :)
Zanafahmi...x buh jintan pun x pe, ok jugak rasa dia..yg penting air tgn mak yg masak dh tentu sodap kan!! :)