Ni yang bersalut gula...bukan garam yaa !
Yang tak bersalut gula tu berintikan ayam + kentang dan yang bersalut gula berintikan blueberi.
N3 yang sebelum ni akak pernah letak resepi donut tapi yang ni akak guna resepi yang lain pulak. Resultnya, sangat lembut dan gebu. Dah lama ambil resepi ni kat MyR.
3 1/2 sudu kecil yis segera
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar (suam)
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening
5 cawan tepung gandum
Mula2 masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk dan tunggu hingga berbuih.
Masukkan pula susu segar yang dipanaskan sekejap, gula, telur, shortening dan 2 cawan tepung.
Gaulkan dan masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit sampai habis dan sampai jadi doh yang agak lembut.
Ulikan doh ini sehingga doh tak melekat di tangan.
Tutup mangkuk berisikan doh dengan tuala lembab dan tunggu hingga naik 2 kali ganda.
Taburkan tepung dulu di permukaan papan pencanai dan canaikan ia menggunakan acuan donut yang sesuai.
Rehatkan lagi 30 minit dan bolehlah digoreng dengan api yang sederhana perlahan supaya rata masaknya.
Salutkan ia dengan gula halus dan sedia dimakan.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDelete