Lapisan atas
- 3 1/2 cawan santan pekat
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan gula pasir
- 1/2 sudu teh garam
CARA MEMBUATNYA
- Campurkan kesemua bahan dan dikisarkan.
Lapisan bawah
- 3 1/2 cawan santan cair
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 3 sudu besar gula pasir
- 3 helai daun pandan
- Beberapa titik perisa pandan
- Daun pandan dikisar bersama2 santan lalu diperah untuk diambil airnya. Campurkan dengan bahan2 yang lain dan dikisarkan.
- Di dalam mangkuk plastik, letakkan 1 sudu gula pasir.
- Kemudian tuangkan lapisan bawah (hijau) lebih kurang 3 sudu besar.
- Kukuskan selama 15 minit.
- Keluarkan dari pengukus dan tuang pula lapisan santan dibahagian atas.
- Kukuskan selama 15 minit lagi. Balutkan penutup dengan tuala bersih supaya lapisan atas nampak cantik bila siap dikukus.
Sedap dimakan panas atau pun sejuk
0 comments:
Post a Comment