Wednesday, August 18, 2010

ACAR IKAN NAMPLA

Assalamualaikum semua...berlalu sudah hari ke 8 kita berpuasa. Di bulan mulia ini, kesibukan akak di dapur amatlah berkurangan. Mula memasak pun selepas zohor, so takde lah kelam kabut macam selalu. Ni adalah salah satu menu kegemaran akak di bulan puasa. Masak hari2 pun takpe. BAHAN BAHAN
  • 1 ekor ikan tenggiri / nyok2 dipotong2
  • 4 biji bawang merah ) dikisar
  • 2 biji bawang putih ) bersama
  • 1 labu bawang besar di potong bulat
  • 1 batang lobak merah )
  • 1/2 batang timun )dipotong mancis (memanjang)
  • 2 biji cili merah )
  • 1 biji tomato dibelah 4
  • 1 sudu makan sos tiram
  • 3 sudu makan sos ikan
  • 1/4 cawan cuka makan
  • 1 sudu makan gula
  • Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA

  1. Ikan digoreng seperti biasa dan ketepikan dulu.
  2. Lepas tu, tumiskan dengan sedikit minyak bahan2 yang dikisar.
  3. Masukkan pula sos tiram, sos ikan dan cuka makan. Tambah 1/2 cawan air.
  4. Masukkan pula lobak merah diikuti timun dan tunggu hingga ia agak lembut.
  5. Barulah dimasukkan bawang besar, tomato dan cili merah.
  6. Masukkan pula ikan yang dah siap digoreng tadi. Ratakan ikan dengan sos tadi.
  7. Akhirnya, sesuaikan rasa dengan garam dan gula. Siap untuk dihidangkan.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...