Saturday, August 28, 2010

DONUT BERSALUT GARAM??? OOOPPSSS...

Salam semua....inilah donut2 yang akak buat tadi dan baru je kejap tadi digoreng dan sedang dalam proses dimakan oleh warga rumah akak ni. Ada macam2 jenis...bersalut coklat ada, bersalut gula ada, berintikan kentang + ayam ada, berintikan blueberi ada, bersalutkan garam pun ada...wahahahaaa...Riuh rendah rumah akak kejap tadi sebab one of my sons termakan yang bersalut garam. Ni gara2 bersembang sakan dengan babah sampai tersilap tangan boleh terambil garam yang kebetulan terletak betul2 bersebelahan je dengan bekas gula donut. Patutlah muka Muzany berkerut2 semacam jer...ala cayang anak mama, kecian dia!!! Nasib baik si abang, Wajdi menjerit "Mama, kenapa masin sangat donut ni " Lalu mama pun macam percaya tak percaya "Eh, takkan masin kot...issshhh" Bila akak ngap je sikit "Allah! masinnya...sorry Muzany, nanti mama buat yang lain, k!!! Tak pernah la pulak jadi macam nie tau....
Ni yang bersalut gula...bukan garam yaa !
Yang tak bersalut gula tu berintikan ayam + kentang dan yang bersalut gula berintikan blueberi.
N3 yang sebelum ni akak pernah letak resepi donut tapi yang ni akak guna resepi yang lain pulak. Resultnya, sangat lembut dan gebu. Dah lama ambil resepi ni kat MyR.
3 1/2 sudu kecil yis segera
1/4 cawan air suam
1 1/2 cawan susu segar (suam)
1/2 cawan gula halus
1 sudu kecil garam
2 biji telur
1/3 cawan shortening
5 cawan tepung gandum
Mula2 masukkan air suam dan yis ke dalam mangkuk dan tunggu hingga berbuih.
Masukkan pula susu segar yang dipanaskan sekejap, gula, telur, shortening dan 2 cawan tepung.
Gaulkan dan masukkan lagi tepung gandum sedikit demi sedikit sampai habis dan sampai jadi doh yang agak lembut.
Ulikan doh ini sehingga doh tak melekat di tangan.
Tutup mangkuk berisikan doh dengan tuala lembab dan tunggu hingga naik 2 kali ganda.
Taburkan tepung dulu di permukaan papan pencanai dan canaikan ia menggunakan acuan donut yang sesuai.
Rehatkan lagi 30 minit dan bolehlah digoreng dengan api yang sederhana perlahan supaya rata masaknya.
Salutkan ia dengan gula halus dan sedia dimakan.

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete