Assalamualaikum semua...akhirnya berkesempatan jugak ke sini setelah kesibukan selama beberapa hari yang sememangnya memenatkan but at the same time menyeronokkan ! Sesekali teringat zaman bekerja dulu ada masa2 nya yg sangat2 memenatkan macam ni jugak & perasaan masa tu amat menjengkelkan !!! Penat sangat rasanya berhempas pulas bekerja untuk orang lain & perlu memuaskan hati pihak atasan, tu belum lagi masuk bab target2 yang perlu dicapai. Bila fikir2 balik, emmmm sememangnya seronok berniaga sendiri nie...Terima je semua ujian & cabaran yang mendatang dgn hati yang sentiasa redha atas ketentuan Nya, Insya Allah... kan 9/10 rezeki datangnya dari perniagaan, so why worry eh?
Arini masak ketam goreng sebab rakyat2 semua dah mengidam ketam. Depa nih dgn ketam bak irama & lagu yg tak dpt dipisahkan. Nasib baik the only chef ni dah agak reda kesibukannya, kalau idak jgn nk hrp ok rakyat2 semua!!! Idak ehhh, takkan tergamak chef ni menghampakan hati rakyat2 yang dah mengendeng ketam mentah tu sedari awal pagi tadi. Masakan ni jenis tak berkuah, memang puas dapat meratah..dah hobi seisi keluarga nak buat camne kan! :))
Resepinya akak letak kat bawah ni macam biasa :
- 8 ekor ketam bunga
- 2 labu bawang besar dihiris bulat
- 5 biji bawang putih dicincang halus
- 2 cm halia dihiris2 halus
- 3 biji cili merah dipotong memanjang
- 1 biji nenas madu dipotong kecil2
- 3 sudu besar sos lada hitam
- 1 sudu besar serbuk lada hitam dikisar
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 1/2 sudu besar gula
- Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA
- Ketam yang sudah dibersihkan digaul dengan sedikit garam & serbuk kunyit dan digoreng sampai masak & garing, ketepikan dulu
- Ambil sedikit minyak goreng ketam tadi dan tumiskan bawang besar, bawang putih & halia sehingga naik bau & kekuningan
- Masukkan sos lada hitam, sos tiram & serbuk lada hitam dan kacau2kan biar sebati
- Akhir sekali masukkan cili merah, nenas, gula & sedikit garam (jika perlu) diikuti ketam goreng tadi
- Gaulkan ketam sehingga betul2 sebati dengan kuahnya baru la ditutup api
- Sedia untuk dihidangkan
assalam kak...wah bz bangat tu tapi sempat lagi bersiaran oklah kan....nieza suka mkn ketam gak kak...boleh geng ler....hehe
ReplyDeleteWah nampak sungguh menyelerakan ketam tu..biasa kita buat style berkuah, yg akak buat style tak berkuah mcm ni pun best juga ye. nanti boleh try hehe..
ReplyDeleteSabtu lepas kami ke Lost World, ahad time balik cadang nak singgah Tapah, niat mmg nak cari kedai akak. Tapi dibantah oleh rakyat jelata sebab semua rakyat dah kelaparan.takut dok melilau cari restoran akak lambat pula rakyat nak makan.suami kata lain kali tanya address betul2 dulu, jgn main terjah je!hehe..takde rezeki nak jumpa akak, takpe next time kita jumpa ye kak? tapi nk kena minta address restoran akak kat mana, lain kali senang nak cari.
Assalamualaikumwbh kak...benar...rezeki perniagaan itu lebih luas n lebih berkat..:)
ReplyDeleteI know u can do it!!! Caiyok caiyok....musti buleh....mmm apapun, nasi 2 pinggan n itu kitam goleng nanas....kasik hempat wekor ya....
Ngeeeeee.......lapor2 lak dtg sini....nak g dapur arr masak jap.....wuuuuissshh...mana dah pintu kuor ni????.....ooooo tingkap pun tingkap lah....lompat ni...ha tgok ni tgok ni..nak lompat niiiiiii!!!:P
Waalaikumussalam Nieza...mmg leh geng la camni! jom kita meratah ketam sama2..haha..berblog ni sedikit sebnyk dpt release kn stress gak, akak pastikan semua kerja dh siap baru leh ngadap blog..mcm tu la Nieza, brniaga ni brbeza dgn mkn gaji... :)
ReplyDeleteUmi, tak kisah la msk kering or brkuah, semuanya jd sedap kalau msk ketam nie kan!kalau RTH mmg x buka on Sunday, tp pintu rumah sentiasa terbuka..next time dtg lg tau! :)
Waalaikumussalam wbh Ayu...Alhamdulillah, rezeki di tgn Allah. Woo, nk 4, sorang 2 ekor la tu yea! Xpe Ayu punya pasai bape ekor pon bole..Ketam kat Doha beso2 tak Ayu? Elok2 lompat tu eh, kang jatuh, lebam lak! mrh cik abe tu kat akak.. :)