- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan gula halus
- 1/4 sudu teh garam
- 180 gm mentega
Caranya:
- Campurkan semua bahan dan gaul guna tangan dengan cara putaran.
- Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya masih lembik sehngga menjadi doh.
- Tekan dalam acuan tat dengan kemas dan bakar 180C selama 15 minit. Keluarkan dengan cermat dari acuannya. Seeloknya tunggu ia sejuk sedikit.
Bahagian chocolate filling
- 2 cawan krim putar
- 250 gm coklat masakan
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji telur
- 12o gm mentega
CARA MEMBUATNYA
- Masakkan krim putar bersama coklat masakan dan mentega sehingga cair kesemuanya. Tak perlu tunggu ia mendidih.
- Dalam satu bekas lain, pecahkan 2 biji telur dan masukkan esen vanila dan pukul sebentar.
- Masukkan adunan coklat tadi ke dalam bekas adunan telur dan gaul sebati.
- Masukkan adunan ini kedalam jag kecil supaya senang untuk dituang kedalam kulit tat yang dah siap dibakar tadi.
- Bakar semula tat dengan suhu yang sama selama 10 minit. Boleh la dihias ikut kreativiti masing2. Akak letak sedikit bluberi filling diatas tat coklat tu untuk rasa yang berbeza.
0 comments:
Post a Comment