- 2 cawan tepung gandum
- 2 sudu makan gula halus
- 1/4 sudu teh garam
- 180 gm mentega
Caranya:
- Campurkan semua bahan dan gaul guna tangan dengan cara putaran.
- Tambah tepung sedikit demi sedikit sekiranya masih lembik sehngga menjadi doh.
- Tekan dalam acuan tat dengan kemas dan bakar 180C selama 15 minit. Keluarkan dengan cermat dari acuannya. Seeloknya tunggu ia sejuk sedikit.
Bahagian chocolate filling
- 2 cawan krim putar
- 250 gm coklat masakan
- 1 sudu teh esen vanila
- 2 biji telur
- 12o gm mentega
CARA MEMBUATNYA
- Masakkan krim putar bersama coklat masakan dan mentega sehingga cair kesemuanya. Tak perlu tunggu ia mendidih.
- Dalam satu bekas lain, pecahkan 2 biji telur dan masukkan esen vanila dan pukul sebentar.
- Masukkan adunan coklat tadi ke dalam bekas adunan telur dan gaul sebati.
- Masukkan adunan ini kedalam jag kecil supaya senang untuk dituang kedalam kulit tat yang dah siap dibakar tadi.
- Bakar semula tat dengan suhu yang sama selama 10 minit. Boleh la dihias ikut kreativiti masing2. Akak letak sedikit bluberi filling diatas tat coklat tu untuk rasa yang berbeza.
No comments:
Post a Comment