1 kg kacang tanah (tambah 1 senduk minyak dan goreng hingga garing)
1 labu bawang besar *
8 biji bawang merah *
2 cm halia *
20 biji cili kering *
600 gm gula pasir + 1 cawan air
1 sudu kecil garam
2 cm belacan bakar
1 mangkuk air asam jawa
Kacang tanah yang siap digoreng ditumbuk dengan menggunakan lesung batu sehingga hancur dan ketepikan dulu.
Semua bahan2 * dimasukkan dalam kuali dan digoreng sehingga garing. Gunakan sedikit minyak saja.
Gunakan lesung batu dan tumbuk semua bahan2 tadi sehingga lumat.
Masukkan belacan dan tumbuk lagi.
Campurkan sekali bahan bawang tumbuk ini dengan kacang tanah tumbuk.
Dalam kuali bekas goreng bahan2 tadi, masukkan gula, 1 cawan air dan cairkan gula.
Dah cair, masukkan pula air asam jawa dan tunggu hingga betul2 likat dan pekat baru tutup api.
Masukkan air gula + asam jawa sedikit2 kedalam bekas kacang tanah + bawang yang siap ditumbuk tadi. Gaulkan betul2 sehingga sebati.
Masukkan sedikit garam dan gaulkan.
Pes pecal dah siap.
Cara menghidangkan, ambil 1 senduk pes pecal dan tambahkan sedikit air masak dan kacau2kan ia sehingga menjadi kuah.
Hidangkan dengan sayur2an kampung seperti hirisan timun, sengkuang, pucuk paku, kangkung, telur rebus dan tauhu goreng.
0 comments:
Post a Comment