Friday, July 16, 2010

PECAL SEKALI MAKAN MESTI NAK LAGI

Assalamualaikum semua.....setelah sekian lama menghilangkan diri, akak kembali dengan sepinggan pecal ni...sedap tau rasa dia, pecal bukan sebarang pecal nie..sekali makan mesti nak lagi! Malam ni akak makan pecal je, tak makan nasi. Tak lalu makan la, baru baik demam ni, kena batuk2 lagi, sakit tekak pulak, wah macam2 penyakit laaaaa....Kenapa akak kata sekali makan mesti nak lagi ? Sebab akak tengok pelanggan2 kat RTH kalau dah try pecal ni, next time datang mesti cari pecal lagi. Ada yang hadap makan sepinggan besar...(ni mesti antu pecal...jgn marah...)Ok, ni resepi from my MIL tau..original ni..Kalau nak rasa yang betul2 asli sedapnya ikut betul2 caranya, jangan ngelat tau...
1 kg kacang tanah (tambah 1 senduk minyak dan goreng hingga garing)
1 labu bawang besar *
8 biji bawang merah *
2 cm halia *
20 biji cili kering *
600 gm gula pasir + 1 cawan air
1 sudu kecil garam
2 cm belacan bakar
1 mangkuk air asam jawa
Kacang tanah yang siap digoreng ditumbuk dengan menggunakan lesung batu sehingga hancur dan ketepikan dulu.
Semua bahan2 * dimasukkan dalam kuali dan digoreng sehingga garing. Gunakan sedikit minyak saja.
Gunakan lesung batu dan tumbuk semua bahan2 tadi sehingga lumat.
Masukkan belacan dan tumbuk lagi.
Campurkan sekali bahan bawang tumbuk ini dengan kacang tanah tumbuk.
Dalam kuali bekas goreng bahan2 tadi, masukkan gula, 1 cawan air dan cairkan gula.
Dah cair, masukkan pula air asam jawa dan tunggu hingga betul2 likat dan pekat baru tutup api.
Masukkan air gula + asam jawa sedikit2 kedalam bekas kacang tanah + bawang yang siap ditumbuk tadi. Gaulkan betul2 sehingga sebati.
Masukkan sedikit garam dan gaulkan.
Pes pecal dah siap.
Cara menghidangkan, ambil 1 senduk pes pecal dan tambahkan sedikit air masak dan kacau2kan ia sehingga menjadi kuah.
Hidangkan dengan sayur2an kampung seperti hirisan timun, sengkuang, pucuk paku, kangkung, telur rebus dan tauhu goreng.

No comments:

Post a Comment