Tuesday, July 27, 2010
LALA TUMIS TOMYAM
Assalamualaikum buat semua...malam ni free sikit dari semalam. Ada la can nak update blog ni... Kesibukan semalam memang teramat2 la sangat, tambah pulak dengan projek baking yang tak
menjadi. Huishhh memang betul2 geram rasanya. Udah la masa yang habis untuk projek tu lebih dari 3 jam, tengok2 hasilnya tak menggembirakan...huhu..sedih3...Rasa2nya akak akan stop dulu dengan projek baking membaking ni sampai hati dah betul2 cool...Ni ha, lala yang akak masak tengahari tadi. Manis rasa lala tu bercampur masam dan pedas memang sesuai sangat. Akak memang suka makan masakan yang simple begini, tambah2 seafood..memang best !
2 kg lala
1 bawang besar dihiris nipis
2 biji bawang putih dihiris
15 biji cili padi dipotong serong
3 batang serai dipotong serong
2 biji tomato dibelah2
1 kiub perencah tomyam
1 sudu makan cili kisar
1 sudu makan sos tiram
Sedikit garam dan gula
3 helai daun limau purut
Mula2 panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, bawang putih, cili padi,serai dan cili kisar.
Masukkan sedikit air, diikuti perencah tomyam, sos tiram dan tomato.
Masukkan lala dan gorengkan hingga sebati dengan sos tadi.
Sesuaikan dengan rasa garam dan gulanya. Masukkan daun limau purut yang dicarik2.
Apabila semua lala dah terbuka tandanya dah masak dan sedia untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
0 comments:
Post a Comment