Bertemu sekali lagi dengan n3 kedua malam ni. Bingka jagung ni akak buat untuk makan petang tadi. Actually kan, alkisahnya teringin sangat nak menjamah kuih bingka jagung ni, teringin tahap mengidam dah tau...tak semestinya mengidam je harus pregnant kan, akak tidak ya! Tapi tu la kan, nak buat citer ngengada pulak tekak ni sebab nak yang tangan orang lain buat @ yang jual kat kedai. Jenuh jugak cari sana sini tapi rupa2nya kat Tapah takde yang reti membuatnya maka itulah takde yang sudi menjualnya dimana2. So, tengahari tadi sambil lazy2 atas sofa terpandangkan bingka jagung Chef Hanieliza dlm buku Senangnya Memasak Kuih Muih. Nampaknya, kenalah dibuat sendiri sebab dah takde pilihan. Nak jugak tadi suruh hubby je yang bancuh bingka ni semata2 nak puaskan hati makan dari air tgn org lain tapi risau pulak kot2 nanti tak jadi bingka jadi bubur pulak..hehe....fenin2 dah semua org membacanya kan!!
Oklah, jika ada sesape yang mengidam jugak kuih bingka jagung ni boleh jeling2 resepinya dibawah tu yea...Rasanya memang sangat2 sedap & menepati selera aiiii...Selamat Mencuba!!
SUMBER : BUKU SENANGNYA MEMASAK KUIH MUIH - CHEF HANIELIZA
BAHAN BAHAN
- 1 cawan susu cair
- 1 1/2 cawan air
- 2 biji telur
- 1 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung kastad
- 1 tin jagung krim
- 3/4 cawan gula
- 2 sudu besar mentega atau marjerin dicairkan terlebih dahulu
CARA MEMBUATNYA
- Panaskan oven 180C dan sapukan minyak pada permukaan loyang bersaiz 8 x 8 inci ataupun loyang bulat 8 inci
- Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk dan kacau sehingga betul2 rata
- Kemudian, tuangkan ia ke dalam loyang dan bakarlah selama 1 jam
- Sejukkan sebentar dan potong2 untuk dihidangkan
emm alahai mengidam yerk...tu la susahnya sib baik xde isi klu x mau nanges nak carik yg org buat..org ngidam gitu memang parah sket..apapon nampak sedap la nak plak ade bunga yg cantek tu... :)
ReplyDeleteBak sepotong ...kak cek nak rasa..nak buat tak rajin la pulak...:)
ReplyDeleteAssalam Ina, mmg ya sama lah ngan akk kalo nak mkn tu, jam tu juga kena cari atau buat hehehe. sedap nampak bingka jagung ni, yg garing tu lagi beshh
ReplyDeletesedapnya. dah lama tak buat bingka jagung...
ReplyDeleteMemang teringin nak makan bingka jagung ni. Dah lama beli jagung tin tapi tak terbuat jugak.Nak try buatlah ikut resipi ni...nampak sedap sangatt!!
ReplyDeleteCekgu Maz..nak nangis pun tak berbaloi, kalau dpt takpe jugak. pelik la kat tapah ni susah sgt nak cari kuih muih yg sedap2. puas hati bila buat sendiri tp kena lawan penyakit malassszzz tu.. :))
ReplyDeleteCik Cek..2-3 potong pun boleh tp kena tunggu next time la ya sbb yg ni dh lama abiss. tukar dgn macs aci tak? :P
EmbunRosaliza..Waalaikumussalam, kalau tak dpt nanti meleleh pulak air liur kita sendiri kan! nasib baik la boleh buat sendiri, boleh mkn berkali2..:))
Harleena..mmg sedap bingka ni tau! duduk merantau jauh2 sesekali tentu teringin nak jamah kuih2 bingka ni kan.. :))
Mamanajmi..Elok la buat kalau dah ada semua bhnnya tu, nnt expired pulak jagung dlm tin sayang je tau..Resepi chef Hanieliza mmg takde yg tak sedap..cuba lahhh :))
fuiyooo..cedapnyer!! bingka jagung mmg feveret akak tau..ada belen lg ker?? kempunan sehh..
ReplyDeletekak ina ni kelakar,tp suripun semacam..kalau dah teringin,,saat tu jugak nak...ni dah teringin bingka jagung jugak ni...mintak skit kak
ReplyDeletesalam maulidur rasul, ziarah dan ukhwah membawa berkah
ReplyDeletebiasa makan puding jagung..tp tengok bingka jagung ni tertarik lak..
ReplyDelete