- 250g mentega
- 160g gula aising
- 1 kuning telur
- 1 sudu teh vanila
- 150g badam kisar
- 300g tepung gandum ) digaul rata
- 60g tepung jagung ) dan diayak
- Coklat masakan secukupnya
- Hiasan manik gula
CARA MEMBUATNYA
- Mula2 putarkan mentega dan gula aising sehingga kembang.
- Masukkan kuning telur diikuti esen vanila dan badam kisar, putar lagi.
- Masukkan pula kedua2 tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan digaul rata.
- Bentukkan doh tadi kecil2 seperti buah kana dan susun di dulang pembakar.
- Bakar 170C selama 20 minit.
- Pindahkan biskut2 ke dalam papercup yang bersesuaian.
- Cairkan coklat masakan secara double boiler dan tuangkan keatas biskut2 tadi perlahan-lahan.
- Taburkan pula manik gula diatas coklat tersebut.
Buat 1 bancuhan je dapat > 100 biji
Assalamualaikumwbh Kak Azlina,
ReplyDeletewaa rajinnya kak masih meng kukis....nampa sedap almond sweties ni. Ayu nak beraya dgn kakak ni. Kalu sudi pick up kad raya kat dapur Ayu yer:)..Maaf zahir batin yer....Salam Eid kak!!
Salam Azlina,
ReplyDeletetahun ni akak malas betul buat almond london ni. Mintak sikit boleh. Selamat hari raya & maaf zahir batin. Kalau ada terkasar bicara ketika memberi komen harap dimaafkan ya.
P/s akak kalau buat almond london tu akak suka letak nestum yg dikisar sebab lebih rangup rasanya.