Monday, September 6, 2010

ALMOND SWEETIES

Assalamualaikum buat semua...dah hampir pukul 3 pagi baru akak sempat nak update biskut yang dibuat tengahari tadi. Seronok buat biskut ni tau...boleh main gentel2 doh, lepas tu celup2 dengan coklat, then tabur2 pulak dengan gula bintang tu..Wah! Akak memang suka bangat buat kerja2 melibatkan hias menghias nie...Dah siap semuanya baru akak sekeluarga gi shopping2 sikit untuk raya, sampai rumah pun dah 1.30 pagi...penat shopping dgn hero2 berenam ni tau! Resepi akak dapat dari Hanieliza fotopages Terima kasih banyak2 pada kak Liza, pakar memasak segala macam juadah. Sape tak kenal kan! Bahan2nya
  • 250g mentega
  • 160g gula aising
  • 1 kuning telur
  • 1 sudu teh vanila
  • 150g badam kisar
  • 300g tepung gandum ) digaul rata
  • 60g tepung jagung ) dan diayak
  • Coklat masakan secukupnya
  • Hiasan manik gula

CARA MEMBUATNYA

  1. Mula2 putarkan mentega dan gula aising sehingga kembang.
  2. Masukkan kuning telur diikuti esen vanila dan badam kisar, putar lagi.
  3. Masukkan pula kedua2 tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit dan digaul rata.
  4. Bentukkan doh tadi kecil2 seperti buah kana dan susun di dulang pembakar.
  5. Bakar 170C selama 20 minit.
  6. Pindahkan biskut2 ke dalam papercup yang bersesuaian.
  7. Cairkan coklat masakan secara double boiler dan tuangkan keatas biskut2 tadi perlahan-lahan.
  8. Taburkan pula manik gula diatas coklat tersebut.

Buat 1 bancuhan je dapat > 100 biji

2 comments:

  1. Assalamualaikumwbh Kak Azlina,

    waa rajinnya kak masih meng kukis....nampa sedap almond sweties ni. Ayu nak beraya dgn kakak ni. Kalu sudi pick up kad raya kat dapur Ayu yer:)..Maaf zahir batin yer....Salam Eid kak!!

    ReplyDelete
  2. Salam Azlina,
    tahun ni akak malas betul buat almond london ni. Mintak sikit boleh. Selamat hari raya & maaf zahir batin. Kalau ada terkasar bicara ketika memberi komen harap dimaafkan ya.

    P/s akak kalau buat almond london tu akak suka letak nestum yg dikisar sebab lebih rangup rasanya.

    ReplyDelete