Salam buat semua...hari ini akak cadangnya berehat panjang setelah memasak sakan semalam. Memasak sampai tak tidur2 I tell u...Lepas Subuh baru la dapat melelapkan mata. So hari ni akak bercadang untuk tidak memasak apa2 ( harap2 jadi kenyataan..). Tunggu la kot2 ada sesape yang volunteer nak masak. Sesekali makan air tangan orang memang best kan!
Tat kelopak tu akak buat dari tengah malam semalam sampai ke subuh. Akak memang tak boleh tidur sebab kena memasak juadah bersahur untuk Sekolah Tahfiz disini, so sementara nak memasak tu akak pun buat la tat yang memang teramat2 sedapnya. Memang suka makan kuih tat tau!!
Resepinya akak ambil dari chef tersohor
Mat Gebu. Terima kasih diucapkan pada Mat Gebu. Nak tengok hasil buatan tangannya klik kat
SINI
Resepi ni akak salin semula sebagai future reference.
BAHAN2NYA :
- 120g marjerin
- 120g mentega
- 60g gula aising
- 1 kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 50g tepung jagung *
- 50g tepung kastad *
- 300g tepung gandum *
- Jem nenas secukupnya
Bahan * digaul rata dan diayakkan bersama
cara membuatnya
- Putar marjerin, mentega, gula aising, kuning telur dan esen vanila sehingga kembang.
- Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit sampai jadi doh lembut.
- Canai 4mm tebalnya dan terap guna acuan bunga, masukkan kedalam paper cup.
- Gentel2kan jem nenas dan letakkan ditengah2 bunga tadi.
- Seterusnya boleh la buat ikut kreativiti, yang akak buat silang kat tengah dan letak silver ball kat tengah2 silang tu.
- Bakar 175C selama 15-20 minit.
Buat 2 bancuhan dapat 2 bekas Tupperware, tak sempat nak kira jumlahnya sebab dah ngantuk sangat masa tu!
ala jelesnyee..sana sini mengetart...suke la tengok kelopak camni..tapi tak de cetak kelopak..huhu
ReplyDeleteIzah, akak pun xde yg kelopak punya so akak bantai cetak bintang. jadi la jugak, janji sodap dimakan...hikhik..
ReplyDeleteTerima kasih kak, singgah lagi dapur ayu tadi. MM comeynyer tart kelopak kak tu....:), tak der cutter kelopak pun, nampak sedap n menarik tuuuuu....kelaaaaaaaaaaaaas gitu...lain dari yg lain kan......dah selalu sgt tgok yang menggulung kan?
ReplyDeleteByk lagi nak wak cookies kak?
Salam Azlina,
ReplyDeleterajinnya buat tart cam tu. Banyak kerja tu. Tahun ni akak tak buat tart pun, malas, huhuhu.
Selamat Hari Raya & maaf Zahir dan batin
Ayu, TQ jugak pd Ayu sbb dtg jengok tat kelopak akak nie...mmg sedap tp lmbt nak siapkan esp tang silang2 tu..selalunya akak buat yg gulung je tp kali ni ter rajin ckit..hehe
ReplyDeleteKak Aidah, xpe ada masa lg nak buat kak. Tat kelopak tu ambil masa yg lama jugak nak siap.
Selamat Hari Raya kak