Monday, June 21, 2010

KUIH LAPIS PISANG

Assalamualaikum...tengah2 malam baru nak bagi salam, semua orang dah tidur akak baru nak mengupdate nie.. Bagi yang baru nak masuk tidur tu semoga mimpi yang indah2 ye...Ini kuih yang sempat dibuat petang tadi. Actually, dah 2nd time membuatnya, memang sedap la. Resepinya akak ambil dari sape lagi yang terror bab kuih lapis melapis ni, tak lain tak bukan Kak Yatie yang nun di Lousiana, US tu. Resepi asal dari Chef Hanieliza yang femes tu...Ada beberapa resepi kuih lapis Yatie yang akak dah cuba dan hasilnya memang best ! Resepinya di bawah ni akak copy dari dapur Yatie...halalkan ya , thanks ! BAHAN BAHANNYA Bahan A
  • 2 cawan santan (akak guna 1 1/2 kotak santan Ayam Brand + air = 2 cawan)
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula pasir
  • 2 sudu makan tepung beras
  • 2 sudu makan tepung kastad/jagung (akak guna tepung jagung)
  • 1 sudu teh garam

Bahan B

  • 1 cawan pisang emas/berangan - dilecek
  • 1/4 cawan air
  • sedikit pewarna kuning (*akak tambah, kalau guna tepung kastad, xyah letak la rasanya)

Bahan C

  • 1/4 cawan air
  • sedikit pewarna merah

Cara Membuat

  1. Campurkan bahan A hingga sebati. Tapiskan dan bahagikan kepada dua bahagian.
  2. Campurkan bahan B dalam satu bahagian dan kacau rata. Satu bahagian lagi dicampurkan dengan bahan C dan kacau rata.
  3. Panaskan kukusan. (Sediakan loyang yang digriskan sedikit dengan sedikit minyak. Panaskan sebentar) - *cara ni akak buat sebelum mula melapis.
  4. Tuangkan hampir 3/4 cawan adunan pisang (B) dalam loyang dan kukus selama 8 minit.
  5. Kemudian lapiskan pula 1/3 adunan merah dan kukus juga selama 8 minit.
  6. Buat sehingga siap setiap lapisan dengan bahagian atasnya adalah adunan pisang (B).
  7. Semasa kukusan akhir, balut penutup kukusan dengan kitchen towel dan kukus lebih kurang 10 - 12 minit.
  8. Biar sejuk pada suhu bilik dan barulah dipotong.

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...