Tuesday, January 17, 2012

QUICHE AYAM BERKEJU


Assalamualaikum....Kembali semula setelah beberapa hari menghilang. Selsema, sakit tekak & demam yang bersilih ganti, buatkan akak lebih rela menghabiskan masa diatas katil je. Alhamdulillah, petang ni dah macam biasa dan dapatlah akak sambung semula kerja2 yang terbengkalai selama ini.

Hidangan kali ini adalah quiche ayam yang dibuat beberapa hari yang lalu. Mula timbul keinginan buat quiche ni bila tengok Chef Jo menghidangkan sajian quiche belut panggangnya dalam Masterchef tak berapa lama dulu. Resepinya akak ambil dari buku masakan Chef Wan tapi akak telah diubahsuaikan sedikit. Apa kata kita tengok je bahan2nya yang simple & senang pulak membuatnya.


SUMBER : BUKU MASAKAN SEDAPNYAAA : CHEF WAN

BAHAN BAHAN

  • 125 g mentega sejuk, dipotong dadu
  • 250 g tepung gandum
  • 1 sudu teh air lemon
  • Air secukupnya
Intinya: 
  • 1 ketul isi ayam bahagian dada dicincang
  • 1 bawang besar dipotong dadu kecil2
  • 1 sudu besar rempah pes tom yam
  • 2 sudu besar minyak masak 
  • 2 kepingan keju cheddar yang dipotong kecil2

KASTARD
  • 3 biji telur 
  • 1 cawan susu
  • 1/2 cawan krim putar
  • Sedikit garam

BAHAN TABUR
  • 1 biji tomato dihiris bulat2
  • 2 tangkai daun ketumbar dihiris halus

CARA MEMBUATNYA
  1. Gaul dan ramas mentega dengan tepung dan air lemon sehingga menyerupai serbuk roti. Tambah air sedikit demi sedikit dan gaul sehingga menjadi doh. Tutup doh dengan plastik dan dinginkan di dalam peti sejuk selama 1 jam
  2. Canai doh dan masukkan menutupi dasar loyang 8". Tutup dengan kertas timah dan bubuh kekacang di atasnya. Tujuan  buat begini supaya doh cantik dan sekata.
  3. Bakar kosong didalam yang telah dipanaskan pada 180C. Setelah 20 minit angkat kertas timah dan kekacang tadi & ketepikan
  4. Untuk intinya : Panaskan minyak masak dan tumis bawang besar sehingga kekuningan
  5. Masukkan rempah tomyam dan isi ayam dan kacau2kan selama 2 minit. Sejukkan
  6. Untuk kastardnya : Pukul telur sehingga ringan. Masukkan susu, krim putar dan garam, pukul sehingga gebu & tapiskan
  7. Letakkan inti ayam ke dalam kulit pastri, taburkan keju dan tuangkan kastard sehingga penuh
  8. Susunkan hirisan tomato dibahagian atasnya, diikuti dengan hirisan daun ketumbar. Bakar selama 180C selama 25 minit atau sehingga nampak garing.



4 comments:

  1. patutlah akak dua tiga hari ni menyepi..alhamdulillah dah sihat dah tu pulak dapat msk yang boleh mengoda semua mata memandang pulak tu kak..terliur suri

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. Lapar lak dtg mlm2 bila tgk resepi dr chef jo nie.Meh,kasi atie sepotong...:D

    ReplyDelete
  4. assalam ina, dah sihat ke hari ni, sedap nmpk, nk membuat tu yg susahnya huhu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...