Assalamualaikum & salam petang Khamis. Cuaca petang ni sekejap nampak mendung sangat, sekejap nanti panas terik pula. Agak lama juga tak hujan kat area sini... Harap2 petang ni turun lah hujan. Hari ni hati akak berbunga2 sangat. Bunga ros, kekwa, dahlia dll...kecuali bunga taik ayam...hik3. Setiap kali Allah bagi masalah kepada kita, haruslah kita berfikir secara positif bagaimana nak selesaikannya. Fikir punya fikir, dapat idea & terus gerakkan minda hubby supaya bertindak segera. And the result...YES!!!
Lauk masakan paru ni akak masak untuk tengahari tadi. Anak2 memang suka makan paru yang digoreng garing2 macam ni. Tapi akak jarang sangat memasaknya untuk depa. Orang kata tak elok selalu sangat makan organ dalaman ni. Especially untuk yang sedang belajar. Tapi makan sesekali no hal lah kan (ini akak yang kata ok...) Resepinya seperti kat bawah ni, macam biasa lah yeaaa.....
BAHAN BAHANNYA
- 1/2 kg paru direbus hingga lembut
- 6 biji bawang merah *
- 3 biji bawang putih *
- 2 cm halia *
- 1 batang serai *
- Sedikit lengkuas *
- 1 sudu makan rempah kari daging
- 1/2 sudu teh jintan manis
- 1/2 sudu teh jintan putih
- 3 tangkai daun kari (ambil daunnya saja)
- 1 sudu teh garam
- 2 sudu makan tepung ubi ) bancuh dgn sedikit air
- 1 sudu makan tepung beras )
CARA MEMBUATNYA
- Hiriskan paru yang telah direbus tadi agak nipis2 dan ketepikan
- Semua bahan bertanda * dikisar bersama hingga lumat
- Campurkan kesemua bancuhan tepung dan lain lain ke dalam satu bekas dan masukkan bahan kisar tadi, gaulkan sehingga sebati
- Masukkan hirisan paru kedalam campuran tepung tadi dan perapkan selama 30 minit
- Gorengkan paru didalam minyak yang agak banyak sehingga garing dan angkat serta toskan minyaknya
mas suka paru..
ReplyDeletesedappnya...
Mas...boleh geng ngan akak lah yea...akak pon suka paru goreng garing...mmg sedap kan..kan!
ReplyDeleteakak, saya pun suka mkn paru...hati pun suka gak..tu la kan org ckp tak bagus mkn...tapi sekali sekala bolehlah kan..:)
ReplyDeleteNieza...kita geng! bukan slalu pon mkn paru ni. xkisah le kan...hehe
ReplyDelete