Sumber : DAPUR TANPA SEMPADAN (CMG)
BAHAN-BAHANNYA
- 3/4 cawan tepung gandum*
- 1/4 cawan tepung ubi*
- 1/2 camca besar tepung pulut*
- (*disatukan dan diayak)
- 2 cawan gula merah (mat guna gula melaka)
- 1/4 cawan gula pasir
- 1 helai daun pandan
- 1 1/2 cawan air
- 1 camca teh air kapur
- Beberapa titik pewarna coklat
- Kelapa parut putih
- Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
- Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel yg bersih.
- Alas loyang kek 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan plastik, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Ketepikan.
- Gula merah, gula pasir dan daun pandan dimasak bersama 1/2 cawan air, kacau rata hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
- Satukan semua bahan2 diatas kecuali kelapa parut dan garam, bersama air gula merah tadi. Kacau rata dengan whisk dan tapis.
- Tuang dalam loyang kek tadi, kacau sedikit biar rata dan kukus selama 30 minit, dengan api sederhana.
- Sejukkan kueh sepenuhnya sebelum dipotong dan digolek ke dalam kelapa parut bergaram tadi. Hidangkan.
sedap...sedap...sedap kak hingga mjilat jari. tp sama la kt rmh ina pun hubby n anak x mkn so mmg x buat la. klu nk mkn beli aje...
ReplyDeleteMoklong, mmg sedap kuih kaswi ni, buat pun senang je. Betui3...baik beli je kan dari buat org x nak mkn. Yg akak buat ni jenuh mkn berkali2 baru habis... :))
ReplyDelete