Sunday, December 12, 2010

KASWI GULA MELAKA

Assalamualaikum....kuih kaswi ni akak buat awal pagi tadi, saja buat untuk akak & hubby je sebab anak2 memang tak reti makan kuih sebegini. Itu la jugak sebab kenapa akak jarang membuatnya. Tapi kuih ni memang sedap & lain rasanya dari yang dibeli. Akak ambik resepi ni dari CMG. Pasti Mat Gebu sekarang masih bersedih atas kepulangan abangnya ke rahmatullah baru2 ni. Ok, jom cuba resepi kuih kaswi CMG ni. Halalkan akak copy n paste kat sini ya Mat Gebu, thanks...

Sumber : DAPUR TANPA SEMPADAN (CMG)

BAHAN-BAHANNYA

  • 3/4 cawan tepung gandum*
  • 1/4 cawan tepung ubi*
  • 1/2 camca besar tepung pulut*
  • (*disatukan dan diayak)
  • 2 cawan gula merah (mat guna gula melaka)
  • 1/4 cawan gula pasir
  • 1 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan air
  • 1 camca teh air kapur
  • Beberapa titik pewarna coklat
  • Kelapa parut putih
  • Sedikit garam

CARA MEMBUATNYA :-)

  1. Panaskan kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel yg bersih.
  2. Alas loyang kek 7 inci x 7 inci x 3 inci dengan plastik, sapu sedikit minyak pada plastik tadi. Ketepikan.
  3. Gula merah, gula pasir dan daun pandan dimasak bersama 1/2 cawan air, kacau rata hingga gula larut. Tapis dan sejukkan.
  4. Satukan semua bahan2 diatas kecuali kelapa parut dan garam, bersama air gula merah tadi. Kacau rata dengan whisk dan tapis.
  5. Tuang dalam loyang kek tadi, kacau sedikit biar rata dan kukus selama 30 minit, dengan api sederhana.
  6. Sejukkan kueh sepenuhnya sebelum dipotong dan digolek ke dalam kelapa parut bergaram tadi. Hidangkan.

2 comments:

  1. sedap...sedap...sedap kak hingga mjilat jari. tp sama la kt rmh ina pun hubby n anak x mkn so mmg x buat la. klu nk mkn beli aje...

    ReplyDelete
  2. Moklong, mmg sedap kuih kaswi ni, buat pun senang je. Betui3...baik beli je kan dari buat org x nak mkn. Yg akak buat ni jenuh mkn berkali2 baru habis... :))

    ReplyDelete